[Cari 1.8 GDI] Błąd temperatury na wyświetlaczu oraz brak fu |
Autor |
Wiadomość |
Brikston
Forumowicz

Auto: Carisma 2001 1.8 GDI Avance
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 4 razy Dołączył: 09 Lis 2006 Posty: 271 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 25-08-2014, 00:15 [Cari 1.8 GDI] Błąd temperatury na wyświetlaczu oraz brak fu
|
|
|
Witajcie,
dzisiaj grzebałem przy zakładaniu wzmacniacza i nowych kabli do głośników. Mieszałem w tych kablach od radia za konsolą centralna i pomiedzy stopami pasażera z przodu a stopami kierowcy poodkrecalem plastiki aby przeciągnąć kabez głośnikowy do wzmaka. Dla ulatwienia odkręcilem tez moduł nawiewów (klima automatyczna)... i po złożeniu zonk. Zamiast temperatury pokazuje mi 'EE', nie da się zmieniać fukncji komputera oraz po włączeniku radia niepokazuje sie info o stacji radiowej, numer piosenki na CD itp. Czy ktoś się orientuje o co kaman?;/
Pozdrawiam |
_________________ Mitsubishi Carisma 2001 1.8 GDI Avance
 |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 25-08-2014, 06:54
|
|
|
Może wypieła się jedna wtyczka z radia, ta odpowiedzialna za dane dla komputera lub częściowo wypieła się wtyczka z samego wyświetlacza. Oczywiście radia nie wymieniłeś?
Na początek możesz zresetowac komputer poprzez odpięcie klemy akumulatora lub przez wyjęcie bezpiecznika komputera pokładowego. |
|
|
|
 |
Brikston
Forumowicz

|
Wysłany: 25-08-2014, 07:55
|
|
|
kleme zdejmowałem juz dwa razy i nic niestety:( wtyczki do radia juz wpinałem i wypinałem też po kilka razy co najmniej i też nic. Pozostaje tylko wtyczka do wyświetlacza, tylko gdzie sie ona znajduje? gdzieś na dole? czy bezposrednio za wyswietlaczem??
Radia nie wymienilem oczywiscie, jest oryginalne... dołożyem tylko kolejne radio w miejsce schowka pod steroawniem nawiewami, wpialem się tylko tuż przed kostką wchodzącą do radia oryguinalnego w kable zasilajace - odsłoniłem troche przewodu 'plus stały' i ' plus po kluczyku' a mase już do metalowej czesci jakiejs (oryginalne radio chcialem wlasnie zachować, aby miec oryginalny wyglad pulpitu i steriwanie funkcjami komputera). I wszystko było ok, działało jak należy: wyswietlacz i oba radia. Tylko po tym ciagnięciu kabli coś sie podziało:/
bo innej opcji że się coś spaliło nie ma mam nadziej?
Pozdr
[ Dodano: 25-08-2014, 13:28 ]
Dodam że bezpieczniki wszystkie sprawdzalem i są ok.
a moze od tego jest jakis przekażnik, mioże tak być? |
 |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 25-08-2014, 17:31
|
|
|
Kostka jest za wyświetlaczem więc raczej musisz go wymontować aby ją sprawdzić. Raczej uszkodzić nic nie mogłeś ale nigdy nic nie wiadomo jak się doradza na odległość.
Przekaźnik jest jedynie na zasilaniu ale jeśli wyświetlacz świeci to przekaźnik OK.
' |
|
|
|
 |
Brikston
Forumowicz

|
Wysłany: 25-08-2014, 23:58
|
|
|
Koste do wyswietlacza sprawdzilem, ale jeszcze sobie teraz przypomniałem że coś przy prawej stronie gmerałem jak przeciągałem kable do gwizdka pod szybe, a tam jest zdaje sie komputer pokladowy... możetam sąjakieś kostki kable odpowiadające za prace wyswietlacza? |
 |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 26-08-2014, 06:53
|
|
|
Koło ECU silnika jest sterownik klimatyzacji, raczej może też jego sprawdź. |
|
|
|
 |
Brikston
Forumowicz

|
Wysłany: 26-08-2014, 09:55
|
|
|
Ok, dzieki za info! sprawdze to miejsce równieżi dam znać czy sie poprawiło. |
 |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 26-08-2014, 21:53
|
|
|
Trochę jednak dziwny ten Twój przypadek, wygląda jakbyś coś uszkodził lub podpiąłeś się pod jakiś przewód od komputera. |
|
|
|
 |
|