Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Bzyk_R1
01-12-2017, 20:03
Usterka - szyba od strony kierowcy zamyka się na raty
Autor Wiadomość
Medyk 
Nowy Forumowicz

Auto: OUTLANDER
Wysłany: 02-03-2010, 18:08   Usterka - szyba od strony kierowcy zamyka się na raty

Witam

Jakos od pewnego czasu nagle nie da sie zamknac szyby przedniej od strony kierowcy - a mianowicie zamykanie odbywa sie na raty... mechanizm staje co chwilke i trzeba od nowa puszczac i wlaczac przelacznik... i tak z 5 razy za nim sie calkowicie zamknie...

moze macie jakies pomysly od czego zaczac... bo wolalbym uniknac serwisu....

pzdr
dzieki za pomoc
medyk

Pawmitsu 
Forumowicz

Auto: Outlander 1 2004 r.
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 02-03-2010, 22:01   

He, ja mam jakos podobnie, ale czy to jest usterka?

Medyk 
Nowy Forumowicz

Auto: OUTLANDER
Wysłany: 02-03-2010, 22:11   

Zdecydowanie u mnie to usterka... jeszcze miesiac temu chcac zamknac szybe wystarczylo trzymac przełącznik... teraz musze go 5 razy wyl i wl zeby sie szyba zamknela....

Pawmitsu 
Forumowicz

Wysłany: 02-03-2010, 22:38   

Jutro sprawdze jak to u mnie dziala

topcan 
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2.0 2004 4WD
Wysłany: 03-03-2010, 08:53   

ja bym sprawdził prowadnice od podnośnika może masz przekoszoną szybe i ci blokuje
układ zatrzymywania jest oparty na przekażniku kazde przeciążenie jest odbieranie ze okno jest już zamknięte

Pawmitsu 
Forumowicz

Wysłany: 13-03-2010, 14:21   

u mnie tez sie zamyka na raty, od kupna, ale mi to specjalnie nie przeszkadza. ma tam troche naderwana gumke uszczelki, to moze byc powod. chyba poprzedniemu wlascicielowi ktos wkladal plaskownik pod uszczelke, by otworzyc auto, ale nic z tego nie wyszlo

Radecky
[Usunięty]

Wysłany: 16-03-2010, 22:32   

W moim poprzednim samochodzie Renault Scenic szyba zamykała się na raty jak okna były rozprogramowane. Działo się tak za każdym razem jak odpiąłem akumulator.
Trzeba było opuścić szybę na szparkę 1 cm i delikatnie podciągnąć klawisz podnoszenia, ale tak żeby okno nie domknęło się. Po przytrzymaniu chyba na 10 - 15 sekund okno się zaprogramowało i działało już normalnie.
Nie wiem jednak czy tak jest w Mitsubishi...

Pawmitsu 
Forumowicz

Wysłany: 20-03-2010, 20:30   

Dzisiaj brat mi podpowiedzial z ta szyba, na raty zamyka sie, gdy ciut dluzej trzymam, wtedy idzie do gory w 4-5 rzutach po kilkanasie cm, a gdy tylko "musne" przez moment przycisk podnosnika w drzwiach, zasuwa lekko do konca bez zatrzymywania sie. Czyli szyba ma dwie opcje zamykania. Ponadto zdaje sie, nie probowalem, ale nie domknie sie, gdy pojawi sie przeszkada, np. reka, potem bodajze trzeba ja odblokowac odpowiednio trzymajac przycisk, gdzies jest o tym w instrukcji.

Dodano: ma chyba ta szyba wiecej programowalnych opcji, trzeba sie z tym po prostu pobawic i rozgryzc je lub podeprzec sie jakas instrukcja.

Pyszy 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander 2,4 2005r
Wysłany: 16-04-2010, 04:56   

Przecież w Outlanderze jak w każdym innym aucie są 2 opcje lewej szyby: jak dasz mocno do góry to się automatycznie zamyka, jak lekko to tylko tyle ile trzymasz. Przycisk ma 2 skoki, ten głebszy to automat. Żałuję tylko, że automat do zamykania jest tylko na 1 szybę, w Passacie firmowym mam na 4 szyby.

Pawmitsu 
Forumowicz

Wysłany: 16-04-2010, 10:32   

Jak daje mocno (w pelni wciskam przycisk) do gory, to sie zamyka, dopoki tak trzymam, jak daje musniecie - idzie do konca bez zatrzymywania, ponadto jak wcisne to potrafi isc skokami, poki trzrymam, blokuje sie, gdy spotyka jakas przeszkode i to juz sie zrobilo wiecej niz trzy opcje :-)
Tym "jak w kazdym innym aucie sa 2 opcje" to mnie rozbroiles, w roznych autach jest roznie, a i w tym samym modelu, w zaleznosci od opcji zastosowany byc moze rozny sterownik.

koniu3141 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander I (2.0, 2005r.)
Wysłany: 21-06-2010, 10:27   

Zatem mamy zdiagnozowaną już usterkę więc zachodzi pytanie , jak sobie z nią poradzić. Bo to denerwujące jest i mówiąc kolokwialnie upier.... , jak szyba nie działa. Zdemontowałem panel drzwi , posprawdzałem kostki wszytko podłączone jest ok. Rozmontowałem sekcje z przełącznikami i wygląda to tak jakby w pewnym momencie przełącznik tracił zasilanie i nie chciały podnosić szyby. NO i teraz główna kwestia , czy porostu wymieniać zestaw przycisków , bawić się w lutowanie tego jednego bo głównie siada chyba szyba najczęściej używana czyli ta od kierowcy , a może to wina silnika. Jakie są wasze propozycje i pomysły na rozwiązanie tej dolegliwości.

[ Dodano: 13-07-2010, 14:44 ]
Nie chcąc otwierać nowego tematu skoro ten już istnieje. Mam takie pytanko czy ktoś się orientuje czy przełącznik od szyb z wersji angielskiej będzie pasował do wersji z kółkiem po "normalnej" stronie. Z tego co widziałem na allegro , przełącznik blokady szyby jest po tej samej stronie co w wersji z kierownicą po lewej , z zewnątrz jedyna różnicą widnieje w przełączniku szyby kierowcy bo ten jest po prawej a nie lewej. Jak myślicie będzie coś takiego pasowało. Nawet jak by szyby otwierały się na odwrót to by było lepsze od niedziałających szyb.

Gwidi 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander I
Wysłany: 13-10-2010, 20:16   

Kolego zamknij szybe do konca nacisnij przelacznik do gory i przytrzymaj 30 sekund i bedzie dzialalo u mnie tez tak bylo

ohara
[Usunięty]

Wysłany: 22-07-2020, 16:06   

Mam podobny problem szyba nie zamyka się automatycznie jak przytrzyma się dłużnej przycisk tylko skokowo,tylko u mnie lancer a podobnego tematu nie widziałem w odpowiednim dziale.

gregorwas 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander 2.0 comfort 4wd
Wysłany: 18-08-2020, 20:26   

Witam
Pisałem juz jak naprawić ten problem z szybą.
Trzeba wymontować silniczek i otworzyć metalową puszeczkę gdzie znajdują sie koła zębate napędzające trzpień, tam często dostaje się woda i wszystko rdzewieje. Trzeba wyczyścić zębatki druciakiem a potem wszystko przesmarować jakimś smarem.
W moim aucie działa juz 4 lata i cały czas śmiga jak nowe a zepsuły się obydwie strony.
Pozdrawiam Grzegorz

roger18sx 
Forumowicz

Auto: OUTLANDER 2.0T
Wysłany: 23-08-2020, 18:55   

W moim misku pierwszą awarią była szyba kierowcy gdy chciałem zamknąć coś szczeliło i opadła w dół. Zamówiłem nowy mechanizm oczywiącie zamiennik który trzeba było trochę porzeźbić ażeby się dało zamontować silniczek elektryczny.Po 15 latach linka skorodowała i się urwała.

Odpowiedz do tematu