[CA5A] brak iskry i nie załącza sie pompa paliwa |
Autor |
Wiadomość |
kartomaniak gti
Forumowicz stary kartingowiec

Auto: CA5A ,Corsa B, Star 28 :)
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 5 razy Dołączył: 05 Paź 2008 Posty: 1073 Skąd: wrocław
|
Wysłany: 30-11-2008, 15:38 [CA5A] brak iskry i nie załącza sie pompa paliwa
|
|
|
nie mam już siły.....walczyłem z GTi kiem od rana !! otóż postanowiłem sobie wczoraj że wyczyszcze krokowca i przepustnice, wszystko pięknie...wyjąłem przepustnice i zacząłem rozkręcać krokowy(rozpadł mi sie w rękach na cześci pierwsze-nie ma zabezpieczenia na dole jak sie zdążyłem zorientować)poczysciłem wszystko i jest git (trzeba było polutować 3 piny od krokowca) w między czasie ładowałem aku...dzis rano zabieram sie za złożenie wszystkiego...zamontowałem przustn. i założyłem aku...kręce....kręce...kręce i nic !!!! cholera co jest? zaczeła sie udręka ! sprawdziłem wszystkie kable przewody i nic- wygląda ze jest podłączone jak należy objawy takie jakby nie było paliwa....faktycznie (wczesniej odłączałem przewód do listwy bo mi przeszkadzał) po przekreceniu stacyjki nie zapala sie kontrolka check engine i to mnie zmartwiło...wykreciłęm w takim razie przekaźnic pompy i "na krótko" podpompowałem wahe...dalej nic - okazało sie ze nie ma iskry !!!
Nie mam zielonego pojęca co to moze byc, mam tylko nadzieje ze nie padł mi ecu(wykreciłęm go i sprawdzałem kondy ale wygląda ok)
[ Dodano: 01-12-2008, 06:12 ]
hmmm widze ze sie rozpisaliście |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21943 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 01-12-2008, 16:57
|
|
|
A może zresetuj kompa? |
|
|
|
 |
kartomaniak gti

|
Wysłany: 01-12-2008, 17:06
|
|
|
próbowałem... dalej to samo :(:( |
|
|
|
 |
londolut
jradmin Colt

Auto: FK2
Pomógł: 150 razy Dołączył: 14 Wrz 2007 Posty: 8958 Skąd: skątowni
|
Wysłany: 01-12-2008, 17:53
|
|
|
Kręci ale nie ma iskry tak? Aparat zapłonowy mógł szlag trafić
Hugo napisał/a: | A może zresetuj kompa? | Jeśli po przekręceniu klucza nie zapala się CE to nie ma czego resetować. |
_________________ Colt CA0 1.3 GLi `95
Turbofrytkownicom mówimy nie
 |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 01-12-2008, 18:12
|
|
|
londolut napisał/a: | Kręci ale nie ma iskry tak? Aparat zapłonowy mógł szlag trafić |
W przypadku padu aparatu zapłonowego, CE zachowuje się normalnie, także chyba nie tu leży problem. Obstawiałbym jednak coś z komputerem.
londolut napisał/a: | Hugo napisał/a: | A może zresetuj kompa? | Jeśli po przekręceniu klucza nie zapala się CE to nie ma czego resetować. | Ano właśnie. I dlatego obstawiam komputer. |
|
|
|
 |
londolut
jradmin Colt

|
Wysłany: 01-12-2008, 18:31
|
|
|
gregorbu napisał/a: | Ano właśnie. I dlatego obstawiam komputer. | Jeśli padło ECU to nie ciekawie... Pozostaje jedynie Bartek lub "nowy" ECU. |
 |
|
|
|
 |
kartomaniak gti

|
Wysłany: 01-12-2008, 19:13
|
|
|
mam nadzieje ze to nie ecu...tak sam z siebie? aku by takie zwarcie zrobił ? |
|
|
|
 |
Browar [Usunięty]
|
Wysłany: 01-12-2008, 19:26
|
|
|
kartomaniak gti napisał/a: | mam nadzieje ze to nie ecu...tak sam z siebie? aku by takie zwarcie zrobił |
pogadaj z pawela i Rafq oni maja na pewno ECu do Gti tak na wszelki wypadek
pzodrawiam
bwr |
|
|
|
 |
londolut
jradmin Colt

|
Wysłany: 01-12-2008, 19:46
|
|
|
Browar napisał/a: | kartomaniak gti napisał/a: | mam nadzieje ze to nie ecu...tak sam z siebie? aku by takie zwarcie zrobił |
pogadaj z pawela i Rafq oni maja na pewno ECu do Gti tak na wszelki wypadek | Z tego co kojarzę to już poszło... |
 |
|
|
|
 |
rafq
Mitsumaniak MM-Mighty Morphin'

Auto: zielone
Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Sie 2006 Posty: 766 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 01-12-2008, 19:50
|
|
|
Niestety już poleciało w świat, polecam usługi Bartka, z tego co nieraz wyczytałem przeprowadzał niezłe reanimacje |
_________________ Impossible is not a fact. It’s an opinion. Impossible is not a declaration. It’s a dare.
Impossible is potential.
Impossible is temporary.
Impossible is nothing! ^^^ |
|
|
|
 |
kartomaniak gti

|
Wysłany: 01-12-2008, 19:58
|
|
|
bede na diagnostyce to sie dowiem czy to ECU jeśli sprawdzi sie najczarniejszy scenariusz to sie nieźle wku**ie bo w poprzednim gti tez padł mi komp !! |
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 01-12-2008, 20:02
|
|
|
kartomaniak gti napisał/a: | bede na diagnostyce to sie dowiem czy to ECU jeśli sprawdzi sie najczarniejszy scenariusz to sie nieźle wku**ie bo w poprzednim gti tez padł mi komp !! | Nie ma po co się denerwować. Jak nie sprawdziłeś kondensatorów to sam sobie możesz być winien. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
rosomak1983
Mitsumaniak werbalny terrorysta

Auto: Lancer GTi 2.0 Eclips 4x4 2.0T
Pomógł: 40 razy Dołączył: 06 Lut 2008 Posty: 7852 Skąd: Łańcut
|
Wysłany: 01-12-2008, 20:41
|
|
|
Hubeeert napisał/a: | Jak nie sprawdziłeś kondensatorów |
powinienem jakos zadbac o kompa? |
_________________ Dzis jest pierwszy dzień reszty Twojego życia... Co z nim zrobisz zależy od Ciebie. Działaj!!!
-Tato czy ten samochod jest zepsuty ???
-Nie synku.... to Diesel.....
Life is 2 short to drive boring cars
6 bolt only...
Najczesciej o trolowanie oskarzaja same Trole gdy brakuje im argumentów do trolowania
 |
|
|
|
 |
londolut
jradmin Colt

|
Wysłany: 01-12-2008, 21:02
|
|
|
rosomak1983 napisał/a: | Hubeeert napisał/a: | Jak nie sprawdziłeś kondensatorów |
powinienem jakos zadbac o kompa? | Wyjąć go i wymienić kondensatory elektrolityczne w środku. Inaczej mogą wylać, przeżreć ścieżki lub wypalić coś. |
 |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 01-12-2008, 21:05
|
|
|
Wyjąć, zdjąć obudowę i popatrzeć czy nic nie wylało albo nie spuchło a kondensatory siedzą sztywno na miejscach - nie szarpać bo nie mam zamiaru odpowiadać za szkody. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
|