Jak dobrac zestaw do carismy? |
Autor |
Wiadomość |
fantom700
Nowy Forumowicz
Auto: carisma
|
Wysłany: 20-04-2009, 20:25 Jak dobrac zestaw do carismy?
|
|
|
panowie mam mitsubishi carisma 19. did z 2003 roku. wiem ze takich postów jest ile kto chce ale prosze o rade.czytam to forum juz 3 dzien i juz nie wiem jak sie nazywam:) chodzi o wymiane glosników z przodu i z tyłu (wszystko bede zamawiał w USA)
1 pyt głosniki-przód-. czy do tej wersji cari nadadza sie głosniki 16.5cm i tweetery w podszybie np alpine - czy pod te głosniki bede musiał specjalnie przerabiac drzwi . i jesli bedzie sie dało to czy po umieszczeniu głośników z przodu na tych pierscieniach szyby beda sie zamykac ?
2pyt.głosniki tył- w miejsce oryginalnych jesli sie zmieszczą (jesli nie to w tylniej półce planuje głośniki
tył alpine ilo drozne muszą być te głosniki .bo zauwazylem ze sa 2,3 ,4 lub 5 .Jakie beda najlepsze i jaki wzmacniacz do tego prosze o rade[/quote]
ewentualnie wpadłem na duzo tanszy pomysł. c o myślicie jakbym pominał tylnie nagłosnienie a na przodzie zamontował cos takiego pioneer |
Ostatnio zmieniony przez Hubeeert 26-04-2009, 21:42, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Serek
Mitsumaniak

Auto: Grand Voyager Limited AWD
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 36 razy Dołączył: 17 Maj 2005 Posty: 1597 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 20-04-2009, 20:58
|
|
|
1. Jak widzisz 165 mm (6 i 1/2 cala) to rozmiar typowy dla zestawu mid+tweeter, są jeszcze 130 mm ( 5 i 1/4 cala) dla pojazdów o mniejszym otworze montażowym w drzwiach.
Tak więc jeżeli czytałeś uważnie forum i o ile taka informacja została potwierdzona przez użytkowników to będziesz wiedział czy wejdą w miejsca przeznaczone w Twoim modelu.
2. Co do tyłu opinie są podzielona. Są osoby które nie polecają montażu głośników z tyłu są i ich zwolennicy. Ogólnie powyżej 3-drożnych to kosmiczne wynalazki dla niezorientowanych nabywców. Daruj sobie te egzemplarze. Szukaj markowych produktów, 2-drożne w zupełności wystarczą. Wszystko jednak zależy od ich przeznaczenia. Jeżeli mają uzupełniać pasmo o tony niskie to powinny posiadać mocny kosz i tweeter solidnie osadzony. Dla wypełnienia przestrzeni kabiny wystarczą mniejsze modele.
3. wzmacniacz ? jeżeli kupisz tańsze głośniki to nie kupuj drogiego wzmacniacza. Wystarczy każdy w przedziale 400-700 zł (nowe). A zatem dla zestawu przedniego w cenie 200-500 zł (polskie realia) - w/w wzmacniacz. Dla zestawu powyżej 600 zł możesz poszukać wzmacniacza w klasie cenowej ok. 1000 zł i w górę.
Są to bardzo ogólne opinie ale dla początkującego w zupełności wystarczające. Im głębiej wejdziesz w temat tym bardziej będziesz nastawiony na poszukiwania sprzętu konkretnego i nie zawsze prosto z półek cenowych. Tak to już jest...
P.S. Pamiętaj, sprzęt zagra tak jak pozwala mu na to radioodtwarzacz |
|
 |
fantom700
Nowy Forumowicz
Auto: carisma
|
Wysłany: 20-04-2009, 21:04
|
|
|
odtwarzacz mam oryginalny cd bo szkoda mi troche tych 3 funkcji na komputrze a wiem ze po wymianie radia nie bede mógł nimi sterować. wydaje mi sie jednak ze z czasem wymienie go na cos innego... |
|
|
|
 |
Serek
Mitsumaniak

Auto: Grand Voyager Limited AWD
Pomógł: 36 razy Dołączył: 17 Maj 2005 Posty: 1597 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 21-04-2009, 13:01
|
|
|
A więc pozostaje wybór sprzętu w zależności od ceny. |
|
 |
buniago
Forumowicz
Auto: Carisma
|
Wysłany: 26-04-2009, 11:27
|
|
|
witam,
dokleje sie do tematu z inna prosba w sprawie CarAudio w Carismie, czy moglby mi ktos pokazac na zdjeciach gdzie w Carismie z rocznika 2003 i dalej sa oryginalnie glosniki wysokotonowe? przegladalem juz wiele ale nie moglem znalezc i nie wiem gdzie one sie znajduja a u mnie niestety sa tylko 4 z powodu na wersje wyposazenia |
|
|
|
 |
Chooper
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 98 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 4814 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 26-04-2009, 11:53
|
|
|
analogicznie drugi jest po stronie kierowcy w trójkąciku lusterka - były fabrycznie wyprofilowane maskownice |
_________________ MZR 2.0 DOHC (2005) LF-DE 110 KW
Mini Cooper R55s - 1.6T - 120 KW |
|
|
|
 |
buniago
Forumowicz
|
Wysłany: 26-04-2009, 14:08
|
|
|
dzieki wielkie za pomoc trzeba teraz poszukac takich trojkatow na sprzedaz mysle ze powinny byc same na sprzedaz |
|
|
|
 |
Chooper
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 98 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 4814 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 26-04-2009, 14:28
|
|
|
swego czasu miałem takie na sprzedaż i odstapiłem je właśnie jakiemuś userowi na forum, ale porozgladaj sie na allegro, może jakiś rozbitek, albo anglik ma na stanie |
_________________ MZR 2.0 DOHC (2005) LF-DE 110 KW
Mini Cooper R55s - 1.6T - 120 KW |
|
|
|
 |
ustas
Mitsumaniak

Auto: Carisma DID
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Sty 2008 Posty: 84 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 26-04-2009, 15:30
|
|
|
fantom700 napisał/a: | odtwarzacz mam oryginalny cd bo szkoda mi troche tych 3 funkcji na komputrze a wiem ze po wymianie radia nie bede mógł nimi sterować. wydaje mi sie jednak ze z czasem wymienie go na cos innego... |
Mam podobne odczucia,ale radio fabryczne nie ma wyjść na wzmacniacz.Wiem,że można podłączyć wzmaka pod wyjście głośników (tak przynajmniej robią).Jakie są konsekwencje takiego rozwiązania? |
_________________ Tomek
 |
|
|
|
 |
buniago
Forumowicz
|
Wysłany: 26-04-2009, 21:40
|
|
|
ustas napisał/a: | fantom700 napisał/a: | odtwarzacz mam oryginalny cd bo szkoda mi troche tych 3 funkcji na komputrze a wiem ze po wymianie radia nie bede mógł nimi sterować. wydaje mi sie jednak ze z czasem wymienie go na cos innego... |
Mam podobne odczucia,ale radio fabryczne nie ma wyjść na wzmacniacz.Wiem,że można podłączyć wzmaka pod wyjście głośników (tak przynajmniej robią).Jakie są konsekwencje takiego rozwiązania? |
Ja tam wywailem oryginal i teraz jest taki sredniej klasy JVC a w domu lezy juz SONY z podpiecem nie mialem problemu bo sobie przejsciowki kupilem z oryginalnych kostek na ISO wiec w razie czego moge zawsze w 10 min wlozyc spowrotem oryginala ten JVC dal juz odbrzymia roznice dzwieku nie mowiac juz o tym ze wkoncu bylo mp3, z oryginalnych glosnikow wycisnal duzo wiecej i jak narazie gra wszystko do jazdy bardzo dobrze :)przed wyrzuceniem oryginala ustawilem sobie tylko zeby komputer pokazywal srednie spalanie bo to mnie interesuje najbardziej i teraz na wyswietlaczu mam godzine srednie spalanie i czas i nie przeszkadza mi specjalnie ze nie widze info z radia na tym oryginalnym wyswietlaczu bo przeciez na radiu sie wyswietla
p.s. a przy nieoryginalnym radiu mozesz miec osobne sterowanie subem |
|
|
|
 |
|