Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak dobrac zestaw do carismy?
Autor Wiadomość
fantom700 
Nowy Forumowicz

Auto: carisma
Wysłany: 20-04-2009, 20:25   Jak dobrac zestaw do carismy?

panowie mam mitsubishi carisma 19. did z 2003 roku. wiem ze takich postów jest ile kto chce ale prosze o rade.czytam to forum juz 3 dzien i juz nie wiem jak sie nazywam:) chodzi o wymiane glosników z przodu i z tyłu (wszystko bede zamawiał w USA)

1 pyt głosniki-przód-. czy do tej wersji cari nadadza sie głosniki 16.5cm i tweetery w podszybie np alpine - czy pod te głosniki bede musiał specjalnie przerabiac drzwi . i jesli bedzie sie dało to czy po umieszczeniu głośników z przodu na tych pierscieniach szyby beda sie zamykac ?

2pyt.głosniki tył- w miejsce oryginalnych jesli sie zmieszczą (jesli nie to w tylniej półce planuje głośniki

tył alpine ilo drozne muszą być te głosniki .bo zauwazylem ze sa 2,3 ,4 lub 5 .Jakie beda najlepsze i jaki wzmacniacz do tego prosze o rade[/quote]

ewentualnie wpadłem na duzo tanszy pomysł. c o myślicie jakbym pominał tylnie nagłosnienie a na przodzie zamontował cos takiego pioneer
Ostatnio zmieniony przez Hubeeert 26-04-2009, 21:42, w całości zmieniany 1 raz  

Serek 
Mitsumaniak

Auto: Grand Voyager Limited AWD
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 20-04-2009, 20:58   

1. Jak widzisz 165 mm (6 i 1/2 cala) to rozmiar typowy dla zestawu mid+tweeter, są jeszcze 130 mm ( 5 i 1/4 cala) dla pojazdów o mniejszym otworze montażowym w drzwiach.

Tak więc jeżeli czytałeś uważnie forum i o ile taka informacja została potwierdzona przez użytkowników to będziesz wiedział czy wejdą w miejsca przeznaczone w Twoim modelu.

2. Co do tyłu opinie są podzielona. Są osoby które nie polecają montażu głośników z tyłu są i ich zwolennicy. Ogólnie powyżej 3-drożnych to kosmiczne wynalazki dla niezorientowanych nabywców. Daruj sobie te egzemplarze. Szukaj markowych produktów, 2-drożne w zupełności wystarczą. Wszystko jednak zależy od ich przeznaczenia. Jeżeli mają uzupełniać pasmo o tony niskie to powinny posiadać mocny kosz i tweeter solidnie osadzony. Dla wypełnienia przestrzeni kabiny wystarczą mniejsze modele.

3. wzmacniacz ? jeżeli kupisz tańsze głośniki to nie kupuj drogiego wzmacniacza. Wystarczy każdy w przedziale 400-700 zł (nowe). A zatem dla zestawu przedniego w cenie 200-500 zł (polskie realia) - w/w wzmacniacz. Dla zestawu powyżej 600 zł możesz poszukać wzmacniacza w klasie cenowej ok. 1000 zł i w górę.
Są to bardzo ogólne opinie ale dla początkującego w zupełności wystarczające. Im głębiej wejdziesz w temat tym bardziej będziesz nastawiony na poszukiwania sprzętu konkretnego i nie zawsze prosto z półek cenowych. Tak to już jest... :D

P.S. Pamiętaj, sprzęt zagra tak jak pozwala mu na to radioodtwarzacz :!:

fantom700 
Nowy Forumowicz

Auto: carisma
Wysłany: 20-04-2009, 21:04   

odtwarzacz mam oryginalny cd bo szkoda mi troche tych 3 funkcji na komputrze a wiem ze po wymianie radia nie bede mógł nimi sterować. wydaje mi sie jednak ze z czasem wymienie go na cos innego...

Serek 
Mitsumaniak

Auto: Grand Voyager Limited AWD
Wysłany: 21-04-2009, 13:01   

A więc pozostaje wybór sprzętu w zależności od ceny.

buniago 
Forumowicz

Auto: Carisma
Wysłany: 26-04-2009, 11:27   

witam,
dokleje sie do tematu z inna prosba w sprawie CarAudio w Carismie, czy moglby mi ktos pokazac na zdjeciach gdzie w Carismie z rocznika 2003 i dalej sa oryginalnie glosniki wysokotonowe? przegladalem juz wiele ale nie moglem znalezc i nie wiem gdzie one sie znajduja :? a u mnie niestety sa tylko 4 z powodu na wersje wyposazenia :?

Chooper 
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 26-04-2009, 11:53   

analogicznie drugi jest po stronie kierowcy w trójkąciku lusterka - były fabrycznie wyprofilowane maskownice

buniago 
Forumowicz

Wysłany: 26-04-2009, 14:08   

dzieki wielkie za pomoc :) trzeba teraz poszukac takich trojkatow na sprzedaz :) mysle ze powinny byc same na sprzedaz :)

Chooper 
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 26-04-2009, 14:28   

swego czasu miałem takie na sprzedaż i odstapiłem je właśnie jakiemuś userowi na forum, ale porozgladaj sie na allegro, może jakiś rozbitek, albo anglik ma na stanie

ustas 
Mitsumaniak

Auto: Carisma DID
Wysłany: 26-04-2009, 15:30   

fantom700 napisał/a:
odtwarzacz mam oryginalny cd bo szkoda mi troche tych 3 funkcji na komputrze a wiem ze po wymianie radia nie bede mógł nimi sterować. wydaje mi sie jednak ze z czasem wymienie go na cos innego...

Mam podobne odczucia,ale radio fabryczne nie ma wyjść na wzmacniacz.Wiem,że można podłączyć wzmaka pod wyjście głośników (tak przynajmniej robią).Jakie są konsekwencje takiego rozwiązania?

buniago 
Forumowicz

Wysłany: 26-04-2009, 21:40   

ustas napisał/a:
fantom700 napisał/a:

Mam podobne odczucia,ale radio fabryczne nie ma wyjść na wzmacniacz.Wiem,że można podłączyć wzmaka pod wyjście głośników (tak przynajmniej robią).Jakie są konsekwencje takiego rozwiązania?

Ja tam wywailem oryginal i teraz jest taki sredniej klasy JVC a w domu lezy juz SONY :) z podpiecem nie mialem problemu bo sobie przejsciowki kupilem z oryginalnych kostek na ISO wiec w razie czego moge zawsze w 10 min wlozyc spowrotem oryginala :) ten JVC dal juz odbrzymia roznice dzwieku nie mowiac juz o tym ze wkoncu bylo mp3, z oryginalnych glosnikow wycisnal duzo wiecej i jak narazie gra wszystko do jazdy bardzo dobrze :)przed wyrzuceniem oryginala ustawilem sobie tylko zeby komputer pokazywal srednie spalanie bo to mnie interesuje najbardziej :) i teraz na wyswietlaczu mam godzine srednie spalanie i czas :) i nie przeszkadza mi specjalnie ze nie widze info z radia na tym oryginalnym wyswietlaczu bo przeciez na radiu sie wyswietla :badgrin:
p.s. a przy nieoryginalnym radiu mozesz miec osobne sterowanie subem :mrgreen:

Odpowiedz do tematu