Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Drzwi kierowcy
Autor Wiadomość
dr2ke 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Sedan 1.8 143 KM '08
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 29-09-2015, 17:23   Drzwi kierowcy

Witam,

Nie bardzo wiedziałem z jakim tematem to połączyć.

Dziś podczas jazdy z prędkością ~100 km/h na lekkim łuku drogi samoczynnie otworzyły mi się drzwi kierowcy. Jak to w ogóle możliwe ? Od razu pojawiła się informacja na wyświetlaczu oraz sygnał dźwiękowy. Złapałem drzwi i zamknąłem. Wiem, może brzmi zabawnie, ale wesoło mi nie było.

Nie chciałbym aby ta sytuacja się powtórzyła. Tym bardziej przy jakimś mniej bezpiecznym manewrze ;)

Z góry dzięki za wszelkie wskazówki.

farel 
Forumowicz

Auto: Lancer
Wysłany: 30-09-2015, 19:53   

Tak z ciekawości to te drzwi się chyba nie otworzyły zbytnio przy tej prędkości co nie? Gorzej jakbyś musiał zacząć hamować przy otwartych drzwiach. Pewnie by je wyrwało.

dr2ke 
Mitsumaniak

Wysłany: 30-09-2015, 20:25   

Hmm.. może za bardzo to wyolbrzymiłem. Po prostu stało się tak, jakby puścił zamek. Asfaltu nie zobaczyłem ;) ale przyznam też, że moja reakcja była bardzo szybka i natychmiast złapałem drzwi. Podejrzewam jednak, że całkiem by się nie otworzyły bo jest jeszcze jakaś blokada prawda ?

Trik 
Mitsumaniak
1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Wysłany: 01-10-2015, 16:26   

Najnormalniej zdarzyło Ci się zbyt subtelnie je zamknąć i zamek nie do końca zamknął się na ryglu czy jak to zowią. Zdarzyło mi się parę razy, ale drzwi nie otworzyły się na oścież. Po prostu czasem się przytrafi taka chwila. :wink:

lobuzek 
Forumowicz
lobuzek

Auto: Honda Accord Tourer 2,0
Wysłany: 01-10-2015, 19:24   

Miałem tak kiedyś w Cmaxie. Dokładnie to co pisze Trik. Nic się nie stało, ale było gorąco.

dr2ke 
Mitsumaniak

Wysłany: 01-10-2015, 20:51   

Nie wykluczam, że mogłobyć tak, jak pisze kolega Trik. Myślałem jednak, że jeśli drzwi nie do końca się zamkną to zawsze pojawią się tego oznaki tj. informacja na wyświetlaczu, sygnał dźwiękowy, światło na podsufitce.

Tak czy inaczej trochę mnie uspokoiliście :wink: tylko teraz dla bezpieczeństwa przed każdą podróżą sprawdzam siłowo czy się nie otworzą :D

Trik 
Mitsumaniak
1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Wysłany: 03-10-2015, 20:33   

Info na wyświetlaczu pojawia się gdy drzwi przelecą na 1 stopień zabezpieczenia "niedomknięte", tobie i nam przytrafiło się w sytuacji "domknięte ale nie zupełnie" :mrgreen:

Beny_s 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Sportback 1.8
Wysłany: 03-10-2015, 22:17   

Tez sobie taki jeden przypadek przypominam, koło wpadło w dziurę a drzwi zrobiły pyk i się zatrzymały na pierwszej blokadzie. Oczywiście odruchowo je złapałem ale blokada trzymała, czujnik zacząć piszczeć, stresu trochę. Na światłach je poprawiłem i jeszcze próbowałem otworzyć ale już trzymały.
Przydałoby się erektryczne domykanie :D

Odpowiedz do tematu