Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[MSS DID] gasnie po wymianie oleju, nie chce odpalic
Autor Wiadomość
marcepan
[Usunięty]

Wysłany: 20-08-2011, 02:09   [MSS DID] gasnie po wymianie oleju, nie chce odpalic

Witajcie drodzy mitsumaniaki
Mialem taki dziwny przypadek ze swoim misiem
zmienialem olej i filtr oleju, wszystko poszlo ok wrocilem do domu 15km.
Na drugi dzien w trase i po 30 km silnik zgasl i zapalila sie pomaranczowa lampka silnika, nie chcial odpalic za pierwszym razem troche trzeba bylo pokrecic ale po przejechaniu paru km to samo.
Nie wiem czy to mialo cos wspolnego z wymiana oleju, olej taki sam filtr tez, moze to przez to, ze go troche wytrzeslo na dolach? i paliwo nie dotarlo - bylo nie cale cwierc baku.
Jakos dojechhalem reszte trasy drugie 30 km jak na szpilkach, ale problem dalej byl
na miejscu wymienilem filtr paliwa.
i po nocy wszystko jak by wrocilo do normy.
Mial ktos z was podobny przypadek?
nie wiem czy problem jest rozwiazany bo kontrolka silnika zgasla i nie podpiolem do kompa.

[ Dodano: 06-09-2011, 22:50 ]
podłączyłem właśnie do kompa odczytał mi kod błędu:
P0032 DTC
Opis Obwód sterowania nagrzewaniem sondy lambda (HO2S) ? wysoka warto?a
Czy ktoś może mi powiedzieć co to oznacza?
Dzięki

[ Dodano: 19-09-2011, 17:23 ]
Moze mi ktos powiedzieć czy MSS DID ma sonde lambda>>?

luqma 
Nowy Forumowicz

Auto: space star 1.9 did 115
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 17-08-2014, 23:17   

witam

Mam dokladnie taki sam problem, tyle tylko , ze nie wymienialem olejow , jechalem traske i auto po prostu zgaslo. Kolego mozesz podpowiedziec jak rozwiazales problem ? byc moze inny uzytkownik forum ma jakies doswiadczenia ?ponizej co wyczytalem z kompa

kod p0032
wysokie napiecie w obwodzie sterowania grzalka sondy lambda (rzad 1 czujnik1)

silniczek 1.9 did 115 , czytam forum i pisza ludzie , ze did-y nie maja sondy lambda ??co to moze byc ?

drtymf 
Mitsumaniak

Auto: MSS 1,9 DID Comfort BFL
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 05-09-2014, 15:42   

Nie mają i koniec. Albo czytnik wyczytał nie ten kod błędu który powinien ( z tego co się orientuję DIDy nie mają kodów w systemie P**** tylko inne - w formacie dwucyfrowym), albo opis błędu nie pasuje do tego modelu - MSS mają zmienione opisy błędów względem standardu OBD.

Był już nie raz przypadek u nas na forum że ktoś się męczył z czujnikami temperatury silnika bo taki błąd mu komp wyrzucił a okazało się że w dekoderze dedykowanym mitsu ten kod oznaczał sondę lambda właśnie i jej uszkodzenie było sygnalizowane.

Błędy w DIDzie powinny wyglądać tak: jak w tym linku - jeden kolega z forum z Cari zrzucił wydruk.

Jeśli kody P0032 i 32 się pokrywają to awarię trzeciego wtryskiwacza oznacza( w twoim przypadku jeśli jest OK i się nie powtarza to może zapchanie wtrysku jakimś syfem z paliwa czy coś - jak filtr wymieniłeś i jest OK).
Ale lepiej podjechać gdzieś na diagnostykę gdzie mają odpowiedni skaner i odczytają błędy poprawnie bo tak to wróżenie z fusów.

Odpowiedz do tematu