Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.6] Montować instalację gazową, czy nie?
Autor Wiadomość
cudny90 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 31-08-2014, 00:32   [Cari 1.6] Montować instalację gazową, czy nie?

Witam wszystkich, to mój pierwszy post na tym forum.
Od tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem mitsubishi carisma 1.6 z 2002 roku.
Od tego też czasu czytam to forum i już wiele ciekawostek się dowiedziałem.
Niestety nie znalazłem konkretnego tematu o instalacjach gazowych w tym modelu.

Zastanawiam się, czy montować gaz... Powiem szczerze, że nigdy nie byłem zwolennikiem gazu w samochodach, lecz dojeżdżam do pracy codziennie 85km łącznie (tam i z powrotem) i chyba będę musiał polubić gaz :)

Aktualnie samochód spala mi (mowa o dojazdach do pracy) 6,4l/100km.
Dokładne obliczenia (z naddatkiem) wykazały, że przy koszcie instalacji 2500zł oraz przy spalaniu gazu 7,5l/100km zwróci się ona w 10 miesięcy (niech to będzie nawet rok).

Miesięczny koszt za paliwo 350zł zamiast 600zł to jest też różnica.

I to jest w zasadzie jedyna rzecz, która skłania mnie do założenia gazu, teraz to, co mnie nie skłania:

Boje się, że gaz z czasem rozwali mi silnik. Że będzie gasł, że będą obroty falować, że w zimie nie będzie chciał zapalić, że będzie skuczał, burczał i cuda się będą dziać.

Aktualnie, moja carisma pali na dotyk, na obrotach jałowych wewnątrz samochodu w ogóle nie słychać silnika, tak cichutko chodzi. Boje się, że założenie gazu spowoduje to, że silnik się rozklekocze i po prostu rozwali. (może nie tak dosłownie)

Jaka jest Wasza ocena? Jak silnik 1.6 w carismie współpracuje z gazem? Jaką instalację wybrać? U kogo założyć? (Jestem z okolic Chrzanowa)
Jakiego spalania gazu się spodziewać?

Czy jest taka możliwość, że np. po roku, gdy mi się instalacja już zwróci, pojadę do tych, co mi instalację zakładali i grzecznie poproszę o jej wymontowanie bez żadnych strat? Tzn, że wszystko będzie tak jak przed założeniem instalacji?

Proszę o rady i pozdrawiam,
Adam.

eve1988 
Forumowicz

Auto: carisma 1.6 benzyna+lpg
Wysłany: 31-08-2014, 01:34   

Jak dobry gazmen to założy to bedzie jezdzić jak na benzynie oby to byla sekwencja. Podpytaj na lpg-forum tam polecą ci dobrego gaziarza w okolicy
Mam gaz i smiga aż milo, mam staga 4 na alasce i wtryski ac-w01.
Jesli partacz to załozy, to jest ryzyko wypalenia zaworow i tlokow.

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 31-08-2014, 08:53   

Carisma to autko praktycznie idealne do LPG. Jak już kega wcześniej zauważył, powinna to być instalacja IV generacji zamontowana u dobrego fachowca a na pewno nie poczujesz czy jedziesz na LPG czy na benzynie. Jedyną lepszą opcją jest auto elektryczne :)

Kris1980_147 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6 16v + sekwencja
Wysłany: 31-08-2014, 14:22   

Ja mam instalację 6 lat i zrobiłem na niej 100 kkm. Ale już zaczynam obserwować że się pomału kończy. Przydało by się wymienić wtryskiwacze gazu. Ale przez ten okres zarobiła 14 000. Można kupić kolejną Carismę :D
Spalanie średnie u mnie to 9,5-10 L/100km
Minimalne w trasie to 8 L/100 km
Najwięcej spaliła mi kiedyś zimą 11 L/100km
Tak więc na spalanie rzędu 7,5 L gazu to raczej nie licz.
Zresztą zobaczysz, że jazda na gazie nie wysysa tak portfela i zaczniesz jeździć tak jak lubisz. Ja na początku też jeździłam ekonomicznie, a po jakimś czasie zmienił mi się styl jazdy. Wolę zapłacić te 3zł na 100 km więcej ale mieć przyjemność z jazdy.

cudny90 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 31-08-2014, 17:32   

Dziękuję za odpowiedzi.

Widzę, że polecacie instalację firmy STAG, jest to chyba popularna marka.

Orientowałem się już co do dobrego gaziarza i znalazłem chwalony zakład niedaleko mnie.
Z tego, co widzę na ich stronie internetowej, lansują oni marki BRC oraz Zavoli.

Czy do carismy podejdzie też BRC lub Zavoli?

Oczywiście będę dzwonił i się dopytywał, ale chciałbym mieć rozeznanie ;)

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 31-08-2014, 18:09   

Na pewno złe te instalacje nie są ale ja bym jednak pozostał przy rodzimych firmach czyli LPGTech lub Stag, wtryski Barracuda lub Hana lub jeśli sterownik Techa to wtryski też od nich Dragony. Reduktor albo od KME albo Zavoli Zeta. Zestaw zbudowany na takich podzespołach nie będzie drogi a na pewno posłuży bezawaryjnie przez około 100 tys km.
BRC jest drogie przy serwisowaniu poza gwarancją. Jeśli założyli by to zgodnie ze sztuką a nie jak to często bywa z montażem tych instalacji, to na pewno też będzie działać OK. O instalacji Zavoli się nie wypowiem bo znam jedynie ich reduktory. Na pewno nie daj sobie wcisnąć wtrysków Valtek.

eve1988 
Forumowicz

Wysłany: 31-08-2014, 20:50   

A z budzetowki polecam wczesniej wspomniany moj zestaw :)

cudny90 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 01-09-2014, 19:14   

Co z lubryfikatorem?

Zakład, z którym się kontaktowałem poleca zastosowanie lubryfikatora, gdyż do samochodu z grupy samochodów japońskich i koreańskich zaleca się tego stosowanie i polecili mi ten artykuł w internecie: http://gazeo.pl/lpg/techn...tykul,5604.html

eve1988 
Forumowicz

Wysłany: 01-09-2014, 19:21   

Z tego co wiem to lubryfikacja to zabieg majacy na celu wyciagniecie wiecej kasy z kieszeni klienta ;)
Nie trzeba tego montowac.
w cari 1.6 po zalozeniu gazu czesciej zaleca sie sprawdzac luz zaworowy bo jest recznie ustawiony "na srubke". Pewnie o to chodzilo instalatorom mowiac o lubryfikacji, ze niby o zawory ma dbac.

cudny90 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 01-09-2014, 19:59   

Koszt tego to 250zł montaż + płyn trzeba dolewać 60zł na 10000km.
Może tylko pomóc.
O tym luzie zaworowym dobrze wiedzieć :)

eve1988 
Forumowicz

Wysłany: 01-09-2014, 20:02   

Jak chcesz :) jak dla mnie to jest to zbedne.

Kris1980_147 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6 16v + sekwencja
Wysłany: 01-09-2014, 20:12   

cudny90, ty masz już inny silnik, ten nowszy. Jeśli masz 103 KM to nie musisz ustawiać zaworów - masz hydrauliczne
Ostatnio zmieniony przez Kris1980_147 01-09-2014, 22:44, w całości zmieniany 1 raz  

eve1988 
Forumowicz

Wysłany: 01-09-2014, 20:22   

Kris1980_147 napisał/a:
cudny90, ty masz już inny silnik, ten nowszy. Jeśli masz 102 KM to nie musisz ustawiać zaworów - masz hydrauliczne

No to fakt, umknelo mi :p

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 01-09-2014, 21:22   

Ale szczerze odradzam BRC, poszukaj jakiegoś dobrego gazownika montującego Staga lub KME lub Techa a na pewno będziesz zadowolony. Jeśli ci gaziarze chcieli ci wcisnąć lubryfikacje to trochę pachnie mi naciąganiem.

remi 
Forumowicz

Auto: Lancer VIII 1,8 Pb
Wysłany: 02-09-2014, 23:08   

Instalacja BRC, nalatana ponad 100 tysi.. Puk puk w niemalowane, bo mic się nie dzieje. Mam przedliftową 1,6 i przy takiej samej jeździe spala mi.8 litrów benzyny i jakieś 9,5 - 10 gazu. Dobry gazownik to podstawa, jak dobrze założy to nie będIesz odczówał żadnej różnicy...a i dodam, że w instalacjach sekwencyjnych nie musisz się bać, że skończy Ci się gaz przy wyprzedzaniu i nagle stracisz moc, bo ona automatycznie, nieodczuwalnie przełączy się na benzyne i tylko będzie piszczała, że się przełączyła (tak dla Twojej wiadomości)

Odpowiedz do tematu