[Carisma] lusterka - rozmowy, pytania, montaż i demontaż |
Autor |
Wiadomość |
mick
Forumowicz
Auto: Carisma 99 1.8 GDI
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 06-10-2006, 11:31 [Carisma] lusterka - rozmowy, pytania, montaż i demontaż
|
|
|
witam
czym się różnią wkłady asferyczne od sferycznych i jakie powinny być oryginalne w cari w nowej budzie ? i czy każda mata grzewcza pasuje ? czy można to jakoś przyciąć
pozdrawiam |
Ostatnio zmieniony przez glina 09-09-2014, 15:02, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 06-10-2006, 12:06
|
|
|
w carismie sa wszystkie asferyczne - a roznia sie tym ze oddalaja przez co zwiekszaja pole widzenia w nich, maty pasuja te z allegro GB 10S, wymiana/montaz nie nalezy do najtrudniejszych - tyle ze trzeba byc ostroznym - nawet Efa! dala rade instalacja itp. powinienes miec juz w lusterkach - tyle ze same wklady pewnie masz nie ogrzewane, chyba ze nie wiesz jak sie wlacza ogrzewanie lusterek ?? |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
mick
Forumowicz
Auto: Carisma 99 1.8 GDI
|
Wysłany: 06-10-2006, 12:22
|
|
|
dzięki auto kupiłem po stłuczce prawa lampa a lewe lusterko . co do lampy to paruje klosz a lusterko lewe bardzo słabo się przekręca tzn ręką idzie ale elektrycznie tak jak by się ślizgało no i nie grzeje a jak go się go składa to widać nie podłączony kabelek ( tak myślę że gość od którego kupiłem autko kupił pewnie jakieś najtańsze niepodgrzewane i jakoś to wygląda ) a zima idzie i jedno lusterko teraz odparowuje szybciutko a drugie trzeba jak za dawnych czasów jakąś irchą wycierać |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 06-10-2006, 12:30
|
|
|
no to mata spokojnie zalatwi sprawe - sprawdzone w jednym aucie u mnie |
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
Alek [Usunięty]
|
Wysłany: 06-10-2006, 13:08
|
|
|
Matejko napisał/a: | w carismie sa wszystkie asferyczne - a roznia sie tym ze oddalaja przez co zwiekszaja pole widzenia | U mnie tylko lewe miało oznaczoną strefę zniekształcenia, a prawe nie. Oddalanie nie wynika z asferyczności, (czyli zmiennego promienia krzywizny), a z tego że promień krzywizny jest mniejszy od nieskończoności. Lustro może więc być sferyczne i "oddalać", no chyba że promień krzywizny wynosi nieskończoność, bo wtedy mamy lustro płaskie. Podejrzewam - bo nie jestem teraz w stanie sprawdzić - że prawe lustro Carismy było płaskie, a lewe cześciowo płaskie, a częściowo krzywe - stałości, czy zmienności promienia w tej strefie już nie rozważam. Może stąd owo przemądrzone pojęcie asferycznosci. |
|
|
|
 |
arekp
Mitsumaniak

Auto: inny
Pomógł: 21 razy Dołączył: 16 Maj 2005 Posty: 2784 Skąd: jestem z miasta
|
Wysłany: 06-10-2006, 13:16
|
|
|
Matejko napisał/a: | no to mata spokojnie zalatwi sprawe - sprawdzone w jednym aucie u mnie |
Hmm ... mozna prosic o wiecej Czy instalacje do podgrzewania lusterek sa w kazdym modelu czy musialbym sie bawic w prowadzenie dodatkowej wiazki. Czy instalacja maty jest procesem (bez)inwazyjnym? |
_________________ odszkodowania.pl serwis z bezpłatną wiedzą i poradami w zakresie samodzielnego uzyskania odszkodowania |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 06-10-2006, 13:28
|
|
|
no moja gafa tak wszystkie lusterka sa sferyczne (szkło wypukłe (wygięte) poszerzające w odpowiedni sposób pole widzenia stosowane w większości lusterek samochodowych), a w autach bodajze od 98 roku tylko lewe bylo asferyczne (szkło sferyczne o powiększonym profilu gięcia, wzbogacone o tzw :"martwe pole" oddzielone pionową kreską dodatkowo poszerzające pole widzenia)
arekp napisał/a: | Hmm ... mozna prosic o wiecej Czy instalacje do podgrzewania lusterek sa w kazdym modelu czy musialbym sie bawic w prowadzenie dodatkowej wiazki. Czy instalacja maty jest procesem (bez)inwazyjnym? |
musialbys wyjac wklad i sprawdzic ale na pewno jest - beda wisialy od wiazki w lusterku dwa kable, a wtedy kupujesz te maty - nastepnie trzeba rozkleic lusterko i plastikowa ramke - tu duzo cierpliwosci i opanowania - nie mozna uzywac sily, jak nam ramka popeka na brzegach to nic bo i tak pozniej tego nie widac, jak juz rozkleimy to w ramce sa dwa wyciete kwadraty na wtyki od grzalki - wiec umieszczamy mate tak aby sie wpasowala w tej wyciecia. Dalej przyklejasz mate do lusterka (mata niestety jest klejaca tylko z jednej strony) ja ramke przykleilem do lusterka za pomoca kleju do luster i tak juz 3 lata trzyma i raczej nie ma zamiaru puscic.
Jak wyjac wklad jest w manualu dostepnym na forum |
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
|
|
|
 |
Efa!
Mitsumaniak queen of Off Topic

Auto: Toyota Corolla kombi
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 02 Maj 2005 Posty: 3528 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 06-10-2006, 13:33
|
|
|
Instalacja (tzn. kabelek do ogrzewania lusterka) nie występuje we wszystkich modelach - zależy to od wersji wyposażenia.
Mata musi być przyklejona od spodu do szkła lusterka taśmą klejącą dwustronną i podpięta do kabelka, a całość wciska się w ramki trzymające wkład w obudowie lusterka. Sterowanie lusterkiem porusza całą tą ramką, więc jedyny nowy szczegół to styk kabelka ogrzewania z matą. |
_________________ Oto jak sobie zaśpiewałam do kawałka Leszka Falińskiego z Dżemu:
https://youtu.be/Jl4lvnKijX8
A tu Hymn Mitsumaniaków: http://www.akbi.pl/image/mitsu_hymn.mp3
Mój zespół SUBRA: www.fb.com/subraleo |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 06-10-2006, 13:36
|
|
|
arekp napisał/a: | Czy instalacja maty jest procesem (bez)inwazyjnym? | przyklejasz od spodu lustra |
Just think...
. |
|
|
|
 |
arekp
Mitsumaniak

Auto: inny
Pomógł: 21 razy Dołączył: 16 Maj 2005 Posty: 2784 Skąd: jestem z miasta
|
Wysłany: 06-10-2006, 14:28
|
|
|
Efa! napisał/a: | Instalacja (tzn. kabelek do ogrzewania lusterka) nie występuje we wszystkich modelach - zależy to od wersji wyposażenia. |
Ok, wiec pozostala ostatnia watpliwosc. Wlacznik
Czy ogrzewanie lusterek podpiete jest pod ta sama instalacje co tylna szyba, czy trzeba moze kombinowac dodatkowy wlacznik? |
_________________ odszkodowania.pl serwis z bezpłatną wiedzą i poradami w zakresie samodzielnego uzyskania odszkodowania |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 06-10-2006, 14:29
|
|
|
arekp napisał/a: | Czy ogrzewanie lusterek podpiete jest pod ta sama instalacje co tylna szyba, czy trzeba moze kombinowac dodatkowy wlacznik? |
Pod tą samą instalację. Chyba tylko w Astrze I widziałem osobny włącznik |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Cezar
Mitsumaniak Veni, Vidi, Vici

Auto: Mondeo x2
Pomógł: 26 razy Dołączył: 13 Lip 2005 Posty: 7812 Skąd: Olsztyn
|
|
|
|
 |
Chooper
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 98 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 4814 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 06-10-2006, 17:58
|
|
|
ano po tym, że jak jest zimno i nic nie widać, to za chwilę już widać
Matejko, masz szczęście, że zdązyłeś się poprawić z tymi sferycznymi/asferycznymi, bo miałem korygować Twój tekst...upiekło Ci się...tym razem |
_________________ MZR 2.0 DOHC (2005) LF-DE 110 KW
Mini Cooper R55s - 1.6T - 120 KW |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 06-10-2006, 18:00
|
|
|
Cezar napisał/a: | Po czym poznac, ze lusterka sa podgrzewane ? |
po tym ze sie robia cieple po wlaczeniu ogrzewania tylnej szyby, albo wlacz szybe i pochuchaj na lusterko
Chooper napisał/a: | Matejko, masz szczęście, że zdązyłeś się poprawić z tymi sferycznymi/asferycznymi, bo miałem korygować Twój tekst...upiekło Ci się...tym razem |
 |
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 06-10-2006, 18:25
|