Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Pytanie o kolo dwumasowe i sprzeglo. Czy to koniec?
Autor Wiadomość
buchaj 
Forumowicz

Auto: Pajero 3.2 DID 2001
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 15-06-2014, 21:56   Pytanie o kolo dwumasowe i sprzeglo. Czy to koniec?

Witam prawdopodobnie zaczyna u mnie dogorywać kolo dwu-masowe , objawia się to narzazie tylko tym ze czasem (nie zawsze raz na 5 razy) stuknie lub coś zadzwoni przy gaszeniu samochodu - myślę ze to dwu masa? - Jak myślicie? Sprzęgło pracuje raczej ok choć czasem przy ruszaniu(najczęściej jak gorące lub pod górkę) lekko czuć szarpanie czyli o ile się nie mylę idealne nie jest? Teraz moje pytanie co radzicie czy jeździć do końca aż ewidentnie będzie walić dwu masa? Czy zmieniać wiadomo (koszty utrzymania rosną a auto stare i traci na wartości) ale myślałem nad kołem jednomasowym firmy oyodo-znalazlem takie za 800zl ? Czy możne droższe (nie wiem czy lepsze) chyba firmy exedy coś około 1500zl? A może absolutnie jednomasowego kola nie zakładać tylko dwumase np. regenerowaną? No i jeszcze zostaje sprawa sprzęgła czy raczej kupować nowy komplet(1300zl exedy),lub (około 1000zl niewiadoma firma) - a moze jeszcze inne, czy tez nie ma sensu i na razie jeździć na starym az ewidentnie zacznie padać ? Bardzo proszę o opinie użytkowników pojarek którzy już to przerabiali jak i tych którzy maja z tym jakieś doświadczenia . A może ma ktoś namiary na tańszy aczkolwiek dobrej jakości komplecik sprzęgła z kołem . ps.u pana Zbyszka taki komplet niecałe 2000 aczkolwiek niewiadomej firmy. Pozdrawiam.

techsm 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2
Wysłany: 17-06-2014, 11:43   

To o czym mówisz, to "no-name" z marżą własną sprzedającego rzędu kilkudziesięciu procent :lol:

Cytat:
Teraz moje pytanie co radzicie czy jeździć do końca aż ewidentnie będzie walić dwu masa?

Tak. Aczkolwiek jak już zacznie ewidentnie walić, to nie ma co czekać, tylko wymieniać, bo obciąża się inne elementy.

Cytat:
Czy tez nie ma sensu i na razie jeździć na starym az ewidentnie zacznie padać

Nie ma. Chyba, że wybierasz się na wycieczkę dookoła świata.

zbyszekm2 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Wysłany: 17-06-2014, 11:45   

Regenerowane koło dwumasowe nie zdaje egzaminu.

buchaj 
Forumowicz

Wysłany: 17-06-2014, 13:01   

Dzieki za podpowiedzi , wczoraj zaczęło już głośniej dzwonić przy gaszeniu wiec (troche ze strachu bo autko non stop potrzebne) zamówiłem już kolo jedno-masowe oyodo , skusiłem się tez na sprzęgło exedy choć trochę pewnie pochopnie bo i na stary bym pewnie śmigał ale juz trudno. Mial bym jeszcze pytanie odnosnie samej wymiany tych elementów będzie mi to robił kolega mechanik , i czy jest coś co mogło by go zaskoczyć lub coś na co szczególnie powinien zwrócić uwagę(żeby czegoś nie zepsuć albo źle nie zrobić) przy wymianie tej dwumasy i sprzegla???Pozdrawiam.

KrzysG 
Forumowicz

Auto: PajeroIII3.2D 3d man. lift
Wysłany: 04-09-2014, 09:38   

Czy zastosowanie jednomasowego kola nie wplynie negatywnie na skrzynie biegow i mechanizm roznicowy?

buchaj 
Forumowicz

Wysłany: 04-09-2014, 13:12   

Kolego ja ci nie powiem jak wpłynie kolo jednonawowe na twoje auto ale u mnie okazało się ze mam juz założone kolo jednonawowe a tlukla się jakaś blacha tak ze jak by był ktoś zainteresowany to odsprzedał bym nowe kolo jednomasowe firmy oyodo

MAGDA83 
Nowy Forumowicz

Auto: pajero III 3,2DID
Wysłany: 05-09-2014, 10:03   

jakby miało być jedno masowe to by było od początku jak jest dwumasa to z czegoś to wynika już tu było wiele razy po co ono jest pozdrawiam

zbyszekm2 
Forumowicz

Wysłany: 06-09-2014, 11:49   

Nie ma jakiejs odczuwalnej roznicy. Duzo pajero jezdzi na jednomasiei nic sie nie dzieje. W rajdowce Klaudi Podkalickiej zamontowalismy jakis czas temu i sporo OSow obila bez awaryjnie.

KrzysG 
Forumowicz

Auto: PajeroIII3.2D 3d man. lift
Wysłany: 08-09-2014, 11:54   

Czy wymieniajac na jednomasowe nalezy tez wymienic sprzeglo na bardziej tlumiace drgania (i czy jest takie dostepne)?

zbyszekm2 
Forumowicz

Wysłany: 08-09-2014, 16:05   

Sprzeglo jest takie same.

michalpajur 
Forumowicz

Auto: PAJERO 3.2 2001
Wysłany: 10-09-2014, 14:04   

WITAM. Pozbyłem się dwumasy i nie żałuje . Mam nowe sprzęgło i koło jednomasowe.
Wstawili dwumase po to aby ją wymieniać po 150tk. To nie jest auto osobowe to jest terenówka i do przełączania biegów należy auto bujnąć a nie przełączać na niskich obrotach.

Odpowiedz do tematu