Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CJ1A 1.3] Urwany Kabel Masy - Minus
Autor Wiadomość
Maciei 
Nowy Forumowicz

Auto: Colt 1.3 98'
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 19-10-2014, 16:02   [CJ1A 1.3] Urwany Kabel Masy - Minus

Witam Serdecznie!

Piszę pierwszy raz na tym forum więc witam wszystkich serdecznie. Miałem ostatnio problemy z moim CJ0, gasł, prąd się tracił w czasie jazdy silnik gasnął itp...Czasami musiałem lekko poruszyć akumulatorem i wtedy zaskakiwał. Wyczytałem w internecie że może to być kwestia słabego akumulatora, zakupiłem nowy i w trakcie wymiany znalazłem usterkę, przetarty kabel masy idący do akumulatora został mi w ręce :x :biggrin:

Próbowałem na własną rękę odnaleźć drugą część kabla, odkręciłem cały filtr powietrza, skrzynkę bezpieczników aczkolwiek bez skutku :cry: na internecie też nic nie znalazłem, więc piszę do was z prośbą czy na podstawie waszych samochodów wiecie skąd wychodzi kabel masy?, z błotnika :?: , też go chciałem odkręcić bo widzę że tam idzie wiązka aczkolwiek zabrakło mi czasu. Wrzucam zdjęcia Jak to wygląda i z góry dzięki wielkie za waszą pomoc :)

Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam :D

dexter1992 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.6 16V Avance
Wysłany: 19-10-2014, 17:55   

Kabel masy zawsze powinien być przymocowany do karoserii.

eve1988 
Forumowicz

Auto: carisma 1.6 benzyna+lpg
Wysłany: 19-10-2014, 18:23   

dexter1992 napisał/a:
Kabel masy zawsze powinien być przymocowany do karoserii.

A od karoserii do skrzyni.
Wygląda podobnie jak w carismie pewnie jest pod pucha filtra powietrza.
Jesli nie uda ci się znaleźc mocowania kabla przykręć w innym solidnym miejscu karoserii.

Maciei 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 20-10-2014, 06:39   

Okej dzięki za info. Właśnie po długości kabla wyglądało jakby był gdzieś pod skrzynką filtru powietrza. Po pracy zrobię jak mowisz i napisze efekty. Pozdrawiam;)

krzysieg 
Forumowicz

Auto: Colt CJ1A 00'r.
Wysłany: 20-10-2014, 19:31   

U mnie jest przykręcony między dolotem powietrza a skrzynką bezpieczników ,
dolot i skrzynkę masz nie przykręconą tak na marginesie , w sumie masz tam 3 gwinty .
Do tej pory jak ten kabel się łączył z karoserią ? przecież musiał jakoś , końcówka odpadła jednocześnie od kable i od karoserii ?
Możesz przy okazji ogarnąć pozostałe połączenia w tej okolicy , jak już masz powyjmowane
graty :)
Tuż za osłoną pod akumulator są przykręcone masy , obok złącza wtyczka gniazdko .
u mnie to było mocno zaśniedziałe odkręciłem , wyczyściłem , skręciłem i posmarowałem wazeliną techniczną , i światła już przestały przygasać a jest tam kilka kabli z konektorami na tą jedną śrubę .
Możesz jeszcze sprawdzić mase silnika która jest przykręcona pod aparatem zapłonowym ,
jeśli przyzwoicie wygląda to tylko posmaruj ,drugi koniec chyba idzie za akumulatorem tam gdzie pisałem wyżej .
Robota lekka a zaoszczędzi problemów w przyszłości jeśli są zaśniedziałe styki ..

Maciei 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 21-10-2014, 12:53   

Problem rozwiązany jak pisał kolega wyżej pod skrzynka filtra powietrza schowany. W sumie tak oczywiste miejsce a nie widziałem. Wszystko ogarnięte podłączane colcik Amiga jak wczesniej;). Dzięki wszystkim za pomoc temat do zamknięcia.
P.s pisze z telefonu więc zdjec niestety nie wrzuce. Jeszcze raz dzięki :biggrin: ;D

Odpowiedz do tematu