[CJ1A 1.3] Urwany Kabel Masy - Minus |
Autor |
Wiadomość |
Maciei
Nowy Forumowicz
Auto: Colt 1.3 98'
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 19-10-2014, 16:02 [CJ1A 1.3] Urwany Kabel Masy - Minus
|
|
|
Witam Serdecznie!
Piszę pierwszy raz na tym forum więc witam wszystkich serdecznie. Miałem ostatnio problemy z moim CJ0, gasł, prąd się tracił w czasie jazdy silnik gasnął itp...Czasami musiałem lekko poruszyć akumulatorem i wtedy zaskakiwał. Wyczytałem w internecie że może to być kwestia słabego akumulatora, zakupiłem nowy i w trakcie wymiany znalazłem usterkę, przetarty kabel masy idący do akumulatora został mi w ręce
Próbowałem na własną rękę odnaleźć drugą część kabla, odkręciłem cały filtr powietrza, skrzynkę bezpieczników aczkolwiek bez skutku na internecie też nic nie znalazłem, więc piszę do was z prośbą czy na podstawie waszych samochodów wiecie skąd wychodzi kabel masy?, z błotnika , też go chciałem odkręcić bo widzę że tam idzie wiązka aczkolwiek zabrakło mi czasu. Wrzucam zdjęcia Jak to wygląda i z góry dzięki wielkie za waszą pomoc
Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam |
|
|
|
 |
dexter1992
Forumowicz

Auto: Carisma 1.6 16V Avance
Pomógł: 1 raz Dołączył: 13 Lip 2014 Posty: 171 Skąd: Siucice
|
Wysłany: 19-10-2014, 17:55
|
|
|
Kabel masy zawsze powinien być przymocowany do karoserii. |
|
|
|
 |
eve1988
Forumowicz
Auto: carisma 1.6 benzyna+lpg
Pomógł: 38 razy Dołączył: 12 Maj 2013 Posty: 580 Skąd: Łochów
|
Wysłany: 19-10-2014, 18:23
|
|
|
dexter1992 napisał/a: | Kabel masy zawsze powinien być przymocowany do karoserii. |
A od karoserii do skrzyni.
Wygląda podobnie jak w carismie pewnie jest pod pucha filtra powietrza.
Jesli nie uda ci się znaleźc mocowania kabla przykręć w innym solidnym miejscu karoserii. |
|
 |
Maciei
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 20-10-2014, 06:39
|
|
|
Okej dzięki za info. Właśnie po długości kabla wyglądało jakby był gdzieś pod skrzynką filtru powietrza. Po pracy zrobię jak mowisz i napisze efekty. Pozdrawiam;) |
|
|
|
 |
krzysieg
Forumowicz

Auto: Colt CJ1A 00'r.
Pomógł: 24 razy Dołączył: 18 Lut 2011 Posty: 575 Skąd: Jelenia góra
|
Wysłany: 20-10-2014, 19:31
|
|
|
U mnie jest przykręcony między dolotem powietrza a skrzynką bezpieczników ,
dolot i skrzynkę masz nie przykręconą tak na marginesie , w sumie masz tam 3 gwinty .
Do tej pory jak ten kabel się łączył z karoserią ? przecież musiał jakoś , końcówka odpadła jednocześnie od kable i od karoserii ?
Możesz przy okazji ogarnąć pozostałe połączenia w tej okolicy , jak już masz powyjmowane
graty
Tuż za osłoną pod akumulator są przykręcone masy , obok złącza wtyczka gniazdko .
u mnie to było mocno zaśniedziałe odkręciłem , wyczyściłem , skręciłem i posmarowałem wazeliną techniczną , i światła już przestały przygasać a jest tam kilka kabli z konektorami na tą jedną śrubę .
Możesz jeszcze sprawdzić mase silnika która jest przykręcona pod aparatem zapłonowym ,
jeśli przyzwoicie wygląda to tylko posmaruj ,drugi koniec chyba idzie za akumulatorem tam gdzie pisałem wyżej .
Robota lekka a zaoszczędzi problemów w przyszłości jeśli są zaśniedziałe styki .. |
|
 |
Maciei
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 21-10-2014, 12:53
|
|
|
Problem rozwiązany jak pisał kolega wyżej pod skrzynka filtra powietrza schowany. W sumie tak oczywiste miejsce a nie widziałem. Wszystko ogarnięte podłączane colcik Amiga jak wczesniej;). Dzięki wszystkim za pomoc temat do zamknięcia.
P.s pisze z telefonu więc zdjec niestety nie wrzuce. Jeszcze raz dzięki ;D |
|
|
|
 |
|