Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
(nie) Dopieszczony Colt 92'
Autor Wiadomość
Arloodius 
Nowy Forumowicz

Auto: Colt CAO 1.6 GLXi
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 04-07-2014, 15:22   (nie) Dopieszczony Colt 92'

Witam :) krotko o historii...
Chcialem galanta ale to nadkola rude, a to duzo chce, a to daleko, a to do oplat... przy moim budzecie nie zostala by ani zlotowka na ew naprawy ;)
Pewnego popoludnia kolezanka podeslala z Facebooka grupe z okolic kupie/sprzedam a tam mitsubishi colt, nie myslalem wogole nad tym modelem ale coz, po rozczarowaniu sie bmw E46 compact diesel, mozna sprobowac :) Piatek wieczorem krotka rozmowa, sobota przejazdzka... i w sumie takie WoW 113 KM, troche rdzy, stal pod chmurka 3 lata temu pod jakimis pretami, slady na dachu (ruda), mocy ohohoh... (przesiadka ze skody ojca 1.2) xD
Niedziela decyzja, Poniedzialek dopiecie umowy ;) i wsio, tak oto czarny colt jest juz ze mna prawie 2 tyg :)

Jest to model 92' GLXi 1.6 16v 113 KM :) CA4A - 4g92, przebieg 370tys. oryginalny

PS. Do zakupu przekonala mnie moc, frajda z jazdy, i to ze ostatnio nie psul sie przez 3 lata, okazalo sie ze to byl znajomy ;) , cena takze zadowalajaca :P

FOTKI

Moim skromnym zdaniem, sprzedajacy nie dbal o to auto, jezdzilo wiec co mu trzeba wiecej ? ja stoje przed dylematem czy zaczac inwestycje czy odpuscic :) narazie kilka rzeczy musze zrobic :) chodzi m.in. o wymiane armortyzatorow

tak sie prezentuje moj bagaznik:

pytanie czym to wyczyscic (szczotka druciana?) i czym zabezpieczyc / pomalowac

bialyjayz 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 V6 Avance
Wysłany: 05-07-2014, 01:51   

Arloodius napisał/a:
tak sie prezentuje moj bagaznik:

nie najgorzej, powierzchnownie ta rdza tylko, także jak na 22-latka całkiem fajnie :)
Arloodius napisał/a:
pytanie czym to wyczyscic (szczotka druciana?)

druciana miękka na fleksa bądź wiertarę

londolut 
jradmin Colt

Auto: FK2
Wysłany: 05-07-2014, 08:58   

Takie tematy to rarytas bo Colty CA to już bądź co bądź wiekowe autka ale jak zadbasz to pojedzie bez zająknięcia ;-)

tresorex 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord
Wysłany: 05-07-2014, 18:14   

Ładne CA :) Ma nawet ori niemiecki pakiet progów i tylną dokłądkę :) Czy to odlewy?

Z rdzą na dachu można walczyć, wygrać bitwę... wojnę można wygrać chyba tylko przez przespawanie dachu :(

A jak podwozie i tylne błotniki?

Arloodius 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 06-07-2014, 19:16   

Jeszcze go nie podnosilem, w planach wymiana amortyzatorow, dzisiaj podczas jazdy zapalil sie Check Engine ale po kilku KM zgaslo, walczylem z rezerwa zmuszalem ja do zapalenia lecz nie dalo rady byla wskazowka ponizej czerwonego pola i podczas dodawania gazu przerywalo :/ wiec chyba byl koniec paliwa ale nie wiem.

Musze przerobic audio bo bezpiecznik mam w bagazniku a powinien byc kolo akumulatora chyba, 2x przez swiatla (zapomnialem wylaczyc) zjadlo mi juz akumulator.

Auto oryginalnie chyba sprowadzone z Austrii i jakies tam dokladki jeszcze sa ale i tak sie nie miesci pod kraweznik :P + mam wzmacniacz 200W i skrzynie basowa Blaupunkt (w cenie) + felgi z zimowkami (w cenie) takie same. Auto nabylem za cene 1/4 sprawnego Galanta 2.5 V6.

Moglby ktos wstawic zdjecie w nocy jak powinna sie swiecic deska rozdzielcza, bo w sumie pali mi sie tylko lewa strona licznikow, ciezko dojrzec stan paliwa, kontrolki i przelaczniki tez sa pograzone w ciemnosciach :(

@bialyjayz: A czym to pomalowac / zakonserwowac ? Zwykly spray jakis ? Pod maska tego wiecej ale tez powierzchowna :)

PS. Widze ze zapomnialem dodac zdjec srodka :P w nocy to zrobie zeby sie pochwalic :P
PS2. Jakie amorki na przod polecacie ? Moze podeslecie jakis link :P i czy byscie zakladali lepsze czy gorsze ? lepsze 300zl (sachs) (2 + montaz) lepsze 500zl (kayaba)

tresorex 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord
Wysłany: 06-07-2014, 19:40   

I jeszcze powinna się świecić zapalniczka i popielniczka :)

Zapraszam na coltmanię i polecam ten temat:
http://coltmania.pl/zrob-...kach-t3863.html

Arloodius 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 06-07-2014, 20:50   

Widze ze musze z 20 zarowek kupic :) bo u mnie w sumie tak patrzac, to nic sie nie swieci xD
Znow sie zapalil i pali sie CE :/

Arloodius 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 12-07-2014, 15:35   

Hi, mialem dac zdjecia wnetrza ;) oto i one :P znalazlem prace wiec mam malo czasu na dopieszczanie colta (prawie wcale (wstyd! ))

http://postimg.org/image/sf6z87rv9/
ale powoli tworzy sie lista rzeczy ktore trzeba poprawic :P i mam pomysl na wyjatkowe zdjecie przy sprawdzaniu podwozia :)
a to co sie dzieje pod maska (oprocz schowanego diabla) : :)
http://postimg.org/image/m9f6cbtn9/
http://postimg.org/image/fhor9h4np/

Mam dwa pytanka do forumowiczow :)
1. Czy wymiana amortyzatorow przednich jest skomplikowana ? tzn. czy poradze sobie sam bez podnosnika (calego auta) i specjalistycznych kluczy ?
2. Co moze byc powodem raz palenia sie kontrolki Check Engine a pozniej gasnie (3x tak bylo). Aktualnie ona nie swieci

PS. Cos nie te linki pokopiowalem wieczorem poprawie :/ :P

londolut 
jradmin Colt

Wysłany: 13-07-2014, 11:33   

Po przekręceniu stacyjki CE się zapala i po chwili gaśnie - komp się diagnozuje. Jak nie świeci to albo żarówka padła albo komp.
Do wymiany amorów musisz mieć ściągacz do sprężyn.

Arloodius 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 14-09-2014, 20:15   

witam :) dawno mnie tutaj nie bylo ale, wakacje i jakos tak szybko ten czas leci :P

W colcie zmienilem:
- 2x amorki przod monroe,
- 2x drazek kierowniczy, + 2 oslony
- sworzen wachacza (tak byl wybity ze masakra)
- 2 oslony stabilizatora i jeden drazek :)
wszystko robione w serwisie :) koszt ok. 850 zl

Amortyzatory sa prawdopodobnie gazowe i czuc gaz w srodku mam sie obawiac ze cos jest nie tak ? Wkrotce dodam kilka zdjec i zajme sie troche moim czarnym potworkiem :P

ps. Oplaca sie montowac gaz w silniku z przebiegiem az 373 tys ?

kisian 
Mitsumaniak
kisian 00537

Auto: MSS 1.6 2003
Wysłany: 15-09-2014, 10:20   

Arloodius napisał/a:
ps. Oplaca sie montowac gaz w silniku z przebiegiem az 373 tys ?

Wszystko zależy od stanu silnika i tego ile będziesz jeździł. Duży przebieg roczny da Ci możliwość zwrotu kosztów instalki.

londolut 
jradmin Colt

Wysłany: 15-09-2014, 10:56   

Arloodius napisał/a:
Amortyzatory sa prawdopodobnie gazowe i czuc gaz w srodku mam sie obawiac ze cos jest nie tak ?
W amorach gazowych są dwa czynniki tłumiące - olej i gaz. Rolę gazu najczęściej bierze na swoją klatę azot, który jest bezbarwny i bezwonny więc jak w środku czujesz gaz a sam nie masz LPG to raczej proponuję trzymać się dalej poprzedzających samochodów wtedy wszystko powinno być ok ;)

Arloodius 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 28-09-2014, 13:24   

Colt zachorowal, cos przerywa jakby iskry nie bylo albo cos, mala ilosc paliwa (na mniejszych juz jezdzilem) ale teraz cos jakby nie chcial jezdzic ze mna.

Zrobilem trase kolo 80 KM odstawilem, w nocy biore przerywa jak cholera, jechac na stacje paliw ? Zrezygnowalem. Obstawiam tak albo wskaznik paliwa mnie zaczal oszukiwac, swiece do sprawdzenia, przewody ? Filtr paliwa. ?

Jak zaczyna przerywac to gaz zaczyna byc tak jakby luzniejszy.

Na luzie kolo 5 tys takze przerywa.

apg2312 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Wysłany: 28-09-2014, 16:18   

Arloodius napisał/a:
Oplaca sie montowac gaz w silniku z przebiegiem az 373 tys ?

IMHO najlepszy kalkulator LPG:
http://gazeo.pl/lpg/kalkulator-lpg-gazu.html

Odpowiedz do tematu