(nie) Dopieszczony Colt 92' |
Autor |
Wiadomość |
Arloodius
Nowy Forumowicz
Auto: Colt CAO 1.6 GLXi
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 04-07-2014, 15:22 (nie) Dopieszczony Colt 92'
|
|
|
Witam krotko o historii...
Chcialem galanta ale to nadkola rude, a to duzo chce, a to daleko, a to do oplat... przy moim budzecie nie zostala by ani zlotowka na ew naprawy
Pewnego popoludnia kolezanka podeslala z Facebooka grupe z okolic kupie/sprzedam a tam mitsubishi colt, nie myslalem wogole nad tym modelem ale coz, po rozczarowaniu sie bmw E46 compact diesel, mozna sprobowac Piatek wieczorem krotka rozmowa, sobota przejazdzka... i w sumie takie WoW 113 KM, troche rdzy, stal pod chmurka 3 lata temu pod jakimis pretami, slady na dachu (ruda), mocy ohohoh... (przesiadka ze skody ojca 1.2) xD
Niedziela decyzja, Poniedzialek dopiecie umowy i wsio, tak oto czarny colt jest juz ze mna prawie 2 tyg
Jest to model 92' GLXi 1.6 16v 113 KM CA4A - 4g92, przebieg 370tys. oryginalny
PS. Do zakupu przekonala mnie moc, frajda z jazdy, i to ze ostatnio nie psul sie przez 3 lata, okazalo sie ze to byl znajomy , cena takze zadowalajaca
FOTKI
Moim skromnym zdaniem, sprzedajacy nie dbal o to auto, jezdzilo wiec co mu trzeba wiecej ? ja stoje przed dylematem czy zaczac inwestycje czy odpuscic narazie kilka rzeczy musze zrobic chodzi m.in. o wymiane armortyzatorow
tak sie prezentuje moj bagaznik:
pytanie czym to wyczyscic (szczotka druciana?) i czym zabezpieczyc / pomalowac |
|
|
|
 |
bialyjayz
Mitsumaniak
Auto: Galant 2.5 V6 Avance
Pomógł: 8 razy Dołączył: 18 Lip 2013 Posty: 1376 Skąd: Ścinawa
|
Wysłany: 05-07-2014, 01:51
|
|
|
Arloodius napisał/a: | tak sie prezentuje moj bagaznik: |
nie najgorzej, powierzchnownie ta rdza tylko, także jak na 22-latka całkiem fajnie Arloodius napisał/a: | pytanie czym to wyczyscic (szczotka druciana?) |
druciana miękka na fleksa bądź wiertarę |
_________________ http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=84457
 |
|
|
|
 |
londolut
jradmin Colt

Auto: FK2
Pomógł: 150 razy Dołączył: 14 Wrz 2007 Posty: 8958 Skąd: skątowni
|
Wysłany: 05-07-2014, 08:58
|
|
|
Takie tematy to rarytas bo Colty CA to już bądź co bądź wiekowe autka ale jak zadbasz to pojedzie bez zająknięcia |
_________________ Colt CA0 1.3 GLi `95
Turbofrytkownicom mówimy nie
 |
|
|
|
 |
tresorex
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord
Pomógł: 18 razy Dołączył: 19 Lip 2006 Posty: 2066 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 05-07-2014, 18:14
|
|
|
Ładne CA Ma nawet ori niemiecki pakiet progów i tylną dokłądkę Czy to odlewy?
Z rdzą na dachu można walczyć, wygrać bitwę... wojnę można wygrać chyba tylko przez przespawanie dachu
A jak podwozie i tylne błotniki? |
|
 |
Arloodius
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 06-07-2014, 19:16
|
|
|
Jeszcze go nie podnosilem, w planach wymiana amortyzatorow, dzisiaj podczas jazdy zapalil sie Check Engine ale po kilku KM zgaslo, walczylem z rezerwa zmuszalem ja do zapalenia lecz nie dalo rady byla wskazowka ponizej czerwonego pola i podczas dodawania gazu przerywalo :/ wiec chyba byl koniec paliwa ale nie wiem.
Musze przerobic audio bo bezpiecznik mam w bagazniku a powinien byc kolo akumulatora chyba, 2x przez swiatla (zapomnialem wylaczyc) zjadlo mi juz akumulator.
Auto oryginalnie chyba sprowadzone z Austrii i jakies tam dokladki jeszcze sa ale i tak sie nie miesci pod kraweznik + mam wzmacniacz 200W i skrzynie basowa Blaupunkt (w cenie) + felgi z zimowkami (w cenie) takie same. Auto nabylem za cene 1/4 sprawnego Galanta 2.5 V6.
Moglby ktos wstawic zdjecie w nocy jak powinna sie swiecic deska rozdzielcza, bo w sumie pali mi sie tylko lewa strona licznikow, ciezko dojrzec stan paliwa, kontrolki i przelaczniki tez sa pograzone w ciemnosciach
@bialyjayz: A czym to pomalowac / zakonserwowac ? Zwykly spray jakis ? Pod maska tego wiecej ale tez powierzchowna
PS. Widze ze zapomnialem dodac zdjec srodka w nocy to zrobie zeby sie pochwalic
PS2. Jakie amorki na przod polecacie ? Moze podeslecie jakis link i czy byscie zakladali lepsze czy gorsze ? lepsze 300zl (sachs) (2 + montaz) lepsze 500zl (kayaba) |
|
|
|
 |
tresorex
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord
Pomógł: 18 razy Dołączył: 19 Lip 2006 Posty: 2066 Skąd: Poznań
|
|
|
|
 |
Arloodius
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 06-07-2014, 20:50
|
|
|
Widze ze musze z 20 zarowek kupic bo u mnie w sumie tak patrzac, to nic sie nie swieci xD
Znow sie zapalil i pali sie CE :/ |
|
|
|
 |
Arloodius
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 12-07-2014, 15:35
|
|
|
Hi, mialem dac zdjecia wnetrza oto i one znalazlem prace wiec mam malo czasu na dopieszczanie colta (prawie wcale (wstyd! ))
http://postimg.org/image/sf6z87rv9/
ale powoli tworzy sie lista rzeczy ktore trzeba poprawic i mam pomysl na wyjatkowe zdjecie przy sprawdzaniu podwozia
a to co sie dzieje pod maska (oprocz schowanego diabla) :
http://postimg.org/image/m9f6cbtn9/
http://postimg.org/image/fhor9h4np/
Mam dwa pytanka do forumowiczow
1. Czy wymiana amortyzatorow przednich jest skomplikowana ? tzn. czy poradze sobie sam bez podnosnika (calego auta) i specjalistycznych kluczy ?
2. Co moze byc powodem raz palenia sie kontrolki Check Engine a pozniej gasnie (3x tak bylo). Aktualnie ona nie swieci
PS. Cos nie te linki pokopiowalem wieczorem poprawie :/ |
|
|
|
 |
londolut
jradmin Colt

|
Wysłany: 13-07-2014, 11:33
|
|
|
Po przekręceniu stacyjki CE się zapala i po chwili gaśnie - komp się diagnozuje. Jak nie świeci to albo żarówka padła albo komp.
Do wymiany amorów musisz mieć ściągacz do sprężyn. |
 |
|
|
|
 |
Arloodius
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 14-09-2014, 20:15
|
|
|
witam dawno mnie tutaj nie bylo ale, wakacje i jakos tak szybko ten czas leci
W colcie zmienilem:
- 2x amorki przod monroe,
- 2x drazek kierowniczy, + 2 oslony
- sworzen wachacza (tak byl wybity ze masakra)
- 2 oslony stabilizatora i jeden drazek
wszystko robione w serwisie koszt ok. 850 zl
Amortyzatory sa prawdopodobnie gazowe i czuc gaz w srodku mam sie obawiac ze cos jest nie tak ? Wkrotce dodam kilka zdjec i zajme sie troche moim czarnym potworkiem
ps. Oplaca sie montowac gaz w silniku z przebiegiem az 373 tys ? |
|
|
|
 |
kisian
Mitsumaniak kisian 00537
Auto: MSS 1.6 2003
Pomógł: 15 razy Dołączył: 16 Sty 2007 Posty: 546 Skąd: Wola Dębińska
|
Wysłany: 15-09-2014, 10:20
|
|
|
Arloodius napisał/a: | ps. Oplaca sie montowac gaz w silniku z przebiegiem az 373 tys ? |
Wszystko zależy od stanu silnika i tego ile będziesz jeździł. Duży przebieg roczny da Ci możliwość zwrotu kosztów instalki. |
|
|
|
 |
londolut
jradmin Colt

|
Wysłany: 15-09-2014, 10:56
|
|
|
Arloodius napisał/a: | Amortyzatory sa prawdopodobnie gazowe i czuc gaz w srodku mam sie obawiac ze cos jest nie tak ? | W amorach gazowych są dwa czynniki tłumiące - olej i gaz. Rolę gazu najczęściej bierze na swoją klatę azot, który jest bezbarwny i bezwonny więc jak w środku czujesz gaz a sam nie masz LPG to raczej proponuję trzymać się dalej poprzedzających samochodów wtedy wszystko powinno być ok |
 |
|
|
|
 |
Arloodius
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 28-09-2014, 13:24
|
|
|
Colt zachorowal, cos przerywa jakby iskry nie bylo albo cos, mala ilosc paliwa (na mniejszych juz jezdzilem) ale teraz cos jakby nie chcial jezdzic ze mna.
Zrobilem trase kolo 80 KM odstawilem, w nocy biore przerywa jak cholera, jechac na stacje paliw ? Zrezygnowalem. Obstawiam tak albo wskaznik paliwa mnie zaczal oszukiwac, swiece do sprawdzenia, przewody ? Filtr paliwa. ?
Jak zaczyna przerywac to gaz zaczyna byc tak jakby luzniejszy.
Na luzie kolo 5 tys takze przerywa. |
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Pomógł: 90 razy Dołączył: 28 Maj 2014 Posty: 2309 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 28-09-2014, 16:18
|
|
|
Arloodius napisał/a: | Oplaca sie montowac gaz w silniku z przebiegiem az 373 tys ? |
IMHO najlepszy kalkulator LPG:
http://gazeo.pl/lpg/kalkulator-lpg-gazu.html |
_________________ Adam
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, później pokona doświadczeniem... |
|
|
|
 |
|