Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8 GDI] Tulejki Wybieraka?
Autor Wiadomość
hantom 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 19-09-2014, 20:07   [Cari 1.8 GDI] Tulejki Wybieraka?

Witam, mam problem z niektórymi biegami, ale nie jestem pewny czy to chodzi o tulejki wybieraka.
Wrzucanie biegów:
1- większych problemów nie ma
2,3- Czasem wchodzą z oporem a czasem(żadko) bez oporu, Czasem łapią tak jakbym sprzegła nie wcisnął do końca i minimalny zgrzyt usłyszeć można, ale ogólnie przy wrzucaniu tych biegów czuje opór.
4- Wchodzi jak masełko jednym palcem
5- Ciężej od 4 ale wchodzi. Czasem też po puszczeniu sprzegła czuć jakieś pukniecie/uderzenie jakby problemy z jakąś poduszką by były.

Napiszę też że w poniedziałek skrzynie wymieniłem na używaną ze szrotu bo stara była padnieta i głośna ale biegi wydaje mi się że wchodziły tak samo jak teraz.

Jak bym miał problemy ze sprzęgłem (źle odpowietrzone) bo płyn jest to chyba by też były problemy np. z wrzucaniem 4 biegu czy 5 a nawet 1 że by zgrzyty jakieś były. Czy się może mylę?

Na tle w/w informacji wnioskuję iż to może być wina tych tulejek wybieraka ale chciałbym wasze zdanie ujrzeć.

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 19-09-2014, 20:19   

Ale w GDi nie masz tulejek tylko linki :wink: .
http://forum.mitsumaniaki...hlight=ci%EAgna

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 19-09-2014, 20:20   

GDI ma skrzynie sterowana linkami, nie ma tam typowych tulejek jak we francuskich skrzyniach, zacznbijmy od oleju w skrzyni - co było zalane, wysprzęglik możnaby skontrolowac.
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

hantom 
Forumowicz

Wysłany: 19-09-2014, 20:43   

robertdg napisał/a:
GDI ma skrzynie sterowana linkami, nie ma tam typowych tulejek jak we francuskich skrzyniach, zacznbijmy od oleju w skrzyni - co było zalane, wysprzęglik możnaby skontrolowac.

Jeżeli chodzi o firme oleju itp. to miusiałbym podjechać do mechanika co mi skrzynie wymieniał.
Wysprzeglik był na skrzyni którą kupiłem ale nie wiem czy mechanicy założyli stary czy może tamten dali.

A w jaki sposób sprawdzić wysprzęglik? Bo możliwe że to wina samej skrzyni zwłaszcza ze odnosze wrażenie że biegi wchodzą tak samo jak w porzedniej skrzyni?

Jeśli to by była wina wysprzęglika to nie powodowało by to tych samych problemów dla każdego biegu?
Ostatnio zmieniony przez hantom 19-09-2014, 20:47, w całości zmieniany 1 raz  

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 19-09-2014, 20:46   

Typ oleju jest wazny, co do wysprzęglika to się upewnij, jezeli jednak wszystko będzie zalane i wymienione jak ksiązka przykazała to reklamuj skrzynie tam gdzie kupiłeś, ale cudów nie uczekuj skor uzywka to gwarancja też ma pewne ograniczenia. Mechanicy przy wymianie skrzyni zwracali uwagę na zestaw sprzęgła :?:
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

eve1988 
Forumowicz

Auto: carisma 1.6 benzyna+lpg
Wysłany: 19-09-2014, 20:47   

Na forum widze ze niektorzy wlasciciele gdi smaruja linki gdy maja problemy z biegami.

hantom 
Forumowicz

Wysłany: 19-09-2014, 21:03   

A Możliwe że to może być właśnie jakiś problem z linkami? Może jakbym je wymienił to by pomogło skoro mam wrażenie że tak było poprzednio ale ręki sobie nie dam uciąć.

eve1988 
Forumowicz

Auto: carisma 1.6 benzyna+lpg
Wysłany: 19-09-2014, 21:09   

Ja tez reki nie dam sobie uciac ze to linki :) mozesz sprobowac ze smarowaniem, wd-40 i psiukaj na nie. koszt niewielki a pomoc moze.

Odpowiedz do tematu