Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hubeeert
21-02-2007, 20:02
Klucze do majsterkowania przy Misiu
Autor Wiadomość
gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 20-02-2007, 09:18   Klucze do majsterkowania przy Misiu

Czy ktoś z Was mógłby mi doradzić w temacie zakupu kompletu niezłych kluczy nasadowych, łącznie z grzechotkami. Miałyby mi służyć do grzebania przy Misiach. Nie jestem profesjonalistą i rozbierać silników nie będę, a prace przy autach nie będą prowadzone zbyt często, więc nie potrzebuję profesjonalnego sprzętu warsztatowego. Na narzędzia chciałbym przeznaczyć do 250 PLN. Przeglądałem Allegro i jest tam tego całe zatrzęsienie, więc wybór trudny. Nie znam się na markach. Licze zatem na Waszą pomoc.
Ostatnio zmieniony przez gregorbu 16-03-2007, 13:17, w całości zmieniany 1 raz  

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 20-02-2007, 09:36   

lepiej zrob inaczej - zamiast kompletu kup sobie tylko niezbedne nasadki Stanley, czyli:
8, 10, 12, 14, 17, 19, 16/21 do swiec, 22 do lambdy, 24 do oleju w skrzyni biegow, 27/30/32 do piast, 34/36 do skrzynki biegow itp. - za takie nasadki zaplacisz po 5-10 zl/szt
do tego dlugie nasadki 10, 12, 14, 17 - ok. 20 zl/szt
do tego klucz - grzechotke - 72 zeby, lamany - mam taki Yato za ok. 70-80 zl
do tego PO DWA (bo czasem sa kontry - np. filtr paliwa) klucze plasko-oczkowe w wymiarach 7, 8, 10, 12, 14, 17, 19 - po 4-7 zl za sztuke firmy Coval

spokojnie sie zmiescisz w 250 zl a bedziesz mial jeszcze komplet najwazniejszych kluczy plasko-oczkowych i wszystko w miare dobrych firm

acha - czasem jeszcze warto oczkowy odgiety 12 mm - do regulacji zaworow za 7-8 zl

pisze ile ja placilem za te narzedzia w Malborku, niektore klucze mam Stanley, niektore Coval ale bywaja tez Kuznia nr 3 czy nawet Toya

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 20-02-2007, 09:53   

Krzyzak napisał/a:
lepiej zrob inaczej (...)
Dziękuję, Darku. Niestety finansowo byłoby to zabójstwo. Same nasadki, o których piszesz, to w Wawie koszt rzędu 20 PLN. Stąd pomysł o zakupie kompletu. Jak wspominałęm, nei potrzebuję jakichś super narzędzi, a po prostu takich, które nie będą mi się gięły i łamały w łapach. A kilka hartowanych nasadek (m.in. firma Lux) na nakrętki do kół już połamałem i kilka kluczy pogiąłem. :?

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 20-02-2007, 10:12   

mi sie tylko 17-ka oczkowa Coval lekko zgiela, jak posilkujac sie mlotkiem odkrecalem srube kola rozrzadu
Grzesiu - nie rozumiem - chcesz kupic komplet i miec polowe niepotrzebnych nasadek? to jest finansowe zabojswo
kup na poczatek nasadki 10,12,14,17,19 i zalatwisz w ten sposob 90% srubek w Mitsu,
do tego grzechotke 72 zeby (skok 5 stopni) - zaplacisz za to naprawde mniej a bedziesz mial to, co potrzeba

komplet, ktory opisalem wczesniej plus jeszcze kilka innych kluczy kosztowal mnie wlasnie 250 zl
jak chcesz, to kupie Ci takie narzedzia u siebie w Malborku i wysle - naprawde nie musisz przeplacac za W-we

WOWA 
Mitsumaniak

Auto: EA5W by deejay
Wysłany: 20-02-2007, 10:18   

oto niezly komplecik na allegro http://moto.allegro.pl/it...lem_f_vat_.html
Ja mam taki j jest oki. z przesylko wyjdzie troche wiecej niz 250 zl, chyba dasz rade :D
Pozdro!

harpagan 
Mitsumaniak
Jaśnie Wielmożny Pan

Auto: Colt CC5A 4x4
Wysłany: 20-02-2007, 10:28   

Polecam hurtownie na wolumenie, specjalizuja sie w stanleyu
Wpadnij sprawdz ceny bo w porownaniu do sklepow sa sporo tansi
Bedziesz chcial to daj jakos znac podjade z Toba pokaze gdzie dokladnie

slo_mo
[Usunięty]

Wysłany: 20-02-2007, 10:50   

Rozejrzyj się też za komisami z używanymi narzędziami - można naprawdę tanio wyrwać markowe używane zestawy.

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 20-02-2007, 10:54   

Dziękuję za odzew. :lol:
Krzyzak, przekonałeś mnie. Zrobię tak: Kupię tylko porządne grzechotki, przedłużki i nasadki powyżej 14. Mam sporo różnych nasadek, ale w przypadku tych małych siły konieczne do odkręcenia nie są duże i nie potrzebuję super jakości. Co innego śruba wałka rozrządu, piasty itp. Dokupię też klucze płaskie lub gięte. Minus jest tylko taki, że tych nasadek i grzechotek nie będę miał w jednym zgrabnym pudełku.
harpagan, w którym miejscu dokładnie mieści się ta hurtownia? W którejś budzie na Wolumenie? Jutro mam wolne i akurat będę na Bielanach, więc chętnie podkoczę na Wolumen.

harpagan 
Mitsumaniak
Jaśnie Wielmożny Pan

Auto: Colt CC5A 4x4
Wysłany: 20-02-2007, 12:22   

Poszlo na PW

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 20-02-2007, 13:05   

Grzechotki kup 2 - jedna porzadna z malym skokiem - jak pisalem 72 zeby, bo czasem jest malo miejsca i wtedy docenisz ten maly skok, oraz druga - duza jako np. klucz dynamometryczny za 100 zl z Allegro (to na pozniej). Moj zestaw o ktorym pisalem, ze zaplacilem 250 zl zawiera jeszcze kardana, 2 przedluzki 1/2 cala o roznej dlugosci i grzechotke gieta do bitow na 1/4 cala wraz z 2 kompletami bitow

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 20-02-2007, 13:12   

Krzyzak napisał/a:
Grzechotki kup 2 - jedna porzadna z malym skokiem - jak pisalem 72 zeby, bo czasem jest malo miejsca i wtedy docenisz ten maly skok, oraz druga - duza jako np. klucz dynamometryczny za 100 zl z Allegro (to na pozniej). Moj zestaw o ktorym pisalem, ze zaplacilem 250 zl zawiera jeszcze kardana, 2 przedluzki 1/2 cala o roznej dlugosci i grzechotke gieta do bitow na 1/4 cala wraz z 2 kompletami bitow
Tak mam właśnie zamiar zrobić. :p W chwili obecnej potrzebuję przede wszystkim dużą grzechotkę i przedłużki, bo małą to raczej trudno będzie rozrząd rozbierać.:D Klucz dynamometryczny z czasem też sobie zakupię, podobnie jak lampę stroboskopową do ustawiania zapłonu i trochę innych gratów. Ale to z czasem.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 20-02-2007, 13:25   

ja mam dokladnie taka:
http://www.allegro.pl/ite...o_1_2_0327.html

i spelnia swoje zadanie - caly rozrzad nia rozebralem i zlozylem
duza byla potrzebna tylko do sruby na wale - bo robilem to sam i musialem ja zaprzec na sciance grodziowej przy strzale z rozrusznika

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 20-02-2007, 18:23   

Lux profi nie powiem złego slowa - mam grzechotki, dynamometr, nasadki ampulowe - pierwsza klasa. Dynamometr po 2 latach używania na kalibratorze ma dalej fabryczną odchyłkę (3 Nm).

Odradzam: Yato - miękkie gówno, Stanleya, łamie się .

Ja osobiście używam bezfirmówek, ale trafilem naprawdę profi zestaw, poza grzechotkami i krótkim przedłużaczem które poległy, nie zepsułem żadnego klucza, a katuję je udarem, fajką z 2m gazrurką. Są to najdroższe bezfirmówki ze sklepu jaki były dostępne w 2001 roku, bo tyle ich używam - kosztowały wtedy 180 zł za podstatwowy zestaw (8-32 nasadki + 2 grzechotki, kardanek, długi i krótki przedłużacz)

WOWA napisał/a:
oto niezly komplecik na allegro http://moto.allegro.pl/it...lem_f_vat_.html
Ja mam taki j jest oki. z przesylko wyjdzie troche wiecej niz 250 zl, chyba dasz rade :D
Pozdro!

Bardzo fajny zestawik - ma kilka rzadkich elementów (np. długa 14 baaardzo przydatna pzy odkręcaniu pompy wspomagania), kumpel taki ma i chwali, jednak kupiony na bazarze od ruskich za 150 zł (no i bez firmowy, ale wiadomo, że wszystkie narzędzia poniżej Proxxona, Wurtha itp. będą robione w fabryce cichopenkklucz w kraju z ryżu słynącym)

Krzyzak napisał/a:
ja mam dokladnie taka:
http://www.allegro.pl/ite...o_1_2_0327.html

30% dłuższą Luxa profi kupisz w Obi za 80 zł - mam taką już 3 lata i nie mam zastrzeżeń

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 20-02-2007, 21:34   

Bartek napisał/a:
30% dłuższą Luxa profi kupisz w Obi za 80 zł - mam taką już 3 lata i nie mam zastrzeżeń

nie twierdze, ze nie :)
mnie jeszcze ten zestaw (Stanley, Coval, Yato) nie zawiodl a jest to moj pierwszy porzadny zestaw kluczy, wiec nie moge narzekac ze cos sie lamie czy wygina (poza traktowanym mlotem kluczem Coval 17mm o ktorym wspomnialem)
zaproponowalem co mam, ale na pewno nie mam takiego doswiadczenia jak Bartek, no i nie mam udaru
a poloski wystarczy dociagac kluczem dynamometrycznym o dlugosci 60 cm - 2 m gazrurka potrzebna nie jest (no chyba, ze ktos to wczesniej dorypal niewiarygodna sila)

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 20-02-2007, 22:28   

Nabyłem dziś grzechotkę Dedra, do tego przedłużkę, kilka różnych nasadek i giętych kluczy oczkowych. Ciekawostka - nasadki CRV Topex, niewiele tańsze od Stanleya, a zdecydowanie solidniej wyglądają od stanleyowskich. Cięższe, masywniejsze. Grzechotka Dedra droższa od Stanleya, ale jakość wykonania o niebo lepsza. Na podstawowy komplet wydałem nieco ponad 120 PLN. Zrezygnowałem póki co z nasadek 36 i 37, bo naprawdę drogie, a wykorzystywane zdecydowanie rzadziej. Na następny ogień special tool do blokowania rozrządu.

Odpowiedz do tematu