Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hubeeert
04-05-2008, 01:44
[MSS 1.6] [SKRZYNIA BIEGÓW] Skrzynia i sprzęgło
Autor Wiadomość
przem20
[Usunięty]

Wysłany: 06-04-2007, 17:45   [MSS 1.6] [SKRZYNIA BIEGÓW] Skrzynia i sprzęgło

Witam.

Proszę o poradę w dwóch sprawach:
1. Skrzynia biegów - wiem że to francuskie g..... Od samego początku (samochód ma przejechane 44 000 km) na drugim biegu przu hamowaniu silnikiem wydawała taki świszczący dźwięk. Ale był on niezbyt głośny - koledzy powiedzieli że przesadzam. Ale od pewnego czasu rónież na 4 ok. 80 km/h też jest ten dźwięk. Dodatkowo na luzie przy pracującym silniki słychać takie "terkotanie" - jak się wciśnie sprzęgło to go nie słychać. Wyraźnie też czuć luz np. przy ruszaniu i przy przechodzeniu od hamowania silnikiem do przyspieszania czuć lekkie uderzenie - też przy redukcji z 3-2. Czy to normalne objawy starzenia się skrzyni made by france. - czy jednak coś się dzieje?
2. Sprzęgło - czy to ustrojstwo które steruje dźwignią sprzęgła (taki bolec pod gumką na przedzie silnika 1.6 ) to się smaruje - ostatnio odnoszę wrażenie że to nie chodzi już tak gładko jak na początku - a wręcz można wyczuć że przy ruszaniu np. puszczając płynnie sprzęgło jest taki moment gwałtownego przyspieszenie. Puszczając pedał bardzo powoli odnosi się wrażenie że przesówa się on po jakieś tarce - przesmarować ten trzpień popychający dźwignię - czy nie robić tego bo ma to chodzić na sucho - z obserwacji (dotyk i słuch) wynika że to tam się to blokuje jakby . Może te efekty luzu wynikają z wadliwego działania sprzęgła? Czym to ew. przesmarować ?

Ale się rozpisałem.
Ostatnio zmieniony przez cns80 18-02-2009, 14:28, w całości zmieniany 2 razy  

siemka
[Usunięty]

Wysłany: 06-04-2007, 20:43   

1. potwierdzam to francuskie g..............
2. tez mam ten dziwny dźwięk.....ale chyba już ok 60 tklm.....po drodze wymieniałem sprzęgło i po ok 20 tkm ponownie ten dźwięk....więc chyba nieusuwalny
3. mi już kilkakrotnie " cos tam" smarowali

.....ogólnie Panie Kolego ten cały zestaw tzn. sprzęgło i skrzynia to francyski syf.....ale zawsze na pocieszenie pozostaje fakt, iż takie samo g.....ładowali do volvo....podobno??

Jednym słowem ...to taki japończyk jak z mojej ....a i pewnie z Pańskiej Babci.......islandczyk ( nie urażając ).
Pozdrawiam

przem20
[Usunięty]

Wysłany: 06-04-2007, 20:48   

Z całą pewności w volvo jest to samo - np. tulejki lewarka zmiany biegów - co też często leci - w volvo są tańsze niż w Mitsu. Spróbuję przesmarować ten mechanizm sterujący sprzęgłem - tylko czym to zrobić - jakiś smar grafitowy, czy zwykły towot, czy coś innego - co radzicie?

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 06-04-2007, 21:00   

kolego - na mojej WWW masz opis regeneracji pompki sprzegla (tam sprawdz gdzie mozna cos smarowac z zewnatrz przy samej pompce
ten trzpien z przodu (czyli w wysprzegliku) nie jest smarowany wewnatrz - tzn. jest przez plyn DOT, ktory sie wymienia i moze przyszedl na niego czas
nie smaruje sie natomiast zadnymi smarami - ew. miejsce jego styku z widelcem wchodzacym do skrzynki

co do halasu - trudno powiedziec, ale jesli dzwiek cichnie po wcisnieciu sprzegla, to pewnie cos wewnatrz skrzyni - na pewno ktores z lozysk (np. w C5x czesto pada lozysko przednie walka sprzeglowego), ale slyszenie dziwnych dzwiekow przy okreslonych biegach, to moze byc kwestia zuzycia zebow (trzeba rozebrac skrzynie by to stwierdzic)

przem20
[Usunięty]

Wysłany: 06-04-2007, 21:29   

Jak napisałem - samochód ma 44000 km przejechane - chyba przy 45 000 płynu się jeszcze nie wymienia w/g tabelki serwisowej - samochód ma 2 lata i 1 miesiąc. Z obdukcji wynika że ten trzpień ocieara jakby o obudowę wysprzęglika przy dźwigni sprzęgła - nie w środku tylko na zewnątrz. Psiknąłem to wd-40 lekko - i jakby to pomogło - ale napisałeś że nie powinno się tego smarować - to nie wiem czy dobrze zrobiłem.
Ostatnio zmieniony przez przem20 06-04-2007, 21:35, w całości zmieniany 1 raz  

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 06-04-2007, 21:34   

przeczytaj jeszcze raz:
nie smaruje sie w srodku - tzn. nie odchyla gumy i nie smaruje wewnatrz (bo jest smarowane przez DOTa); ale na koncowke trzpienia, ktora naciska na widelec od komory sprzegla to mozna cos naniesc - ja dalem solidny smar do lozysk, bo WD to wysycha lub woda sie zmywa

a 2 lata to jest okres w sam raz do wymiany DOTa - przynajmniej ja mam taka zasade, ze co 2 lata zmieniam

przem20
[Usunięty]

Wysłany: 06-04-2007, 21:47   

No to u mnie coś to nie jest smarowane przez DOT-a - bo psiknąłęm to wd właśnie pod gumę na trzpieniu wyprzęglika i wszystkie nieporządane efekty jaby zniknęły na pewien czas - póki wd nie wyparowało. Byłem z tym w ASO - ale powiedzieli że oni nic niepokojącego nie widzą - a mnie to wkurza.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 06-04-2007, 22:23   

ciezko pisac jak nie znasz budowy elementu - musialbys rozebrac wysprzeglik i wtedy staloby sie jasne;
ale sie postaram - wysprzeglik najogolnej to:
- tuleja
- trzpien
- sprezyna
- uszczelnienie
- gumowa harmonijka

jak psikniesz pod harmonijke, to i tak nie nasmarujesz wnetrza, bo tam siedzi guma uszczelniajaca - inaczej wylalby sie plyn :)

ale podczas skladania wysprzeglika wszystkie elementy smarujesz DOTem

przem20
[Usunięty]

Wysłany: 07-04-2007, 00:21   

No ja rozumiem jak to wygląda i mogę sobie wyobrazić jak to działa (metalowy cylinder z tłoczkiem którego trzpień jest wystawiony na zewnątrz a z drugiej strony doprowadzony przewodem płyn DOT naciskając na tłok powoduje jego wysunięcie. Czpień i tak przechodzi przez metalową osłonę (denko cylindra z dziurką) za krórą jest gumowa harmonijka i odnoszę wrażenie że to nie trze w środku tego wysprzęglika - ale właśnie w miejscu gdzie trzpień przesuwa się w metalowym otworze do środka cylinderka. Nie ma rzadnych wycieków itp. myślę że coś jest źle spasowane w tym wyprzęgliku - np. skrzywiony lekko trzpień lub coś takiego i obciera.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 07-04-2007, 10:30   

dlatego proponuje go rozebrac i zlozyc od nowa - przesmarowujac co sie da DOTem
no i potem zalac nowym plynem, odpowietrzyc
wiesz - widzialem juz pompki i wysprzegliki tak zasyfione (od braku wymiany plynu), ze az dziw bierze, ze to dzialalo
wez kogos do pomocy i niech naciska na sprzeglo, a Ty dokladnie zlokalizuj miejsce pochodzenia halasu

przem20
[Usunięty]

Wysłany: 07-04-2007, 10:33   

OK. Tak zrobię - dzięki.

siemka
[Usunięty]

Wysłany: 13-04-2007, 19:41   

Krzyzak napisał/a:
kolego - na mojej WWW masz opis regeneracji pompki sprzegla (tam sprawdz gdzie mozna cos smarowac z zewnatrz przy samej pompce
ten trzpien z przodu (czyli w wysprzegliku) nie jest smarowany wewnatrz - tzn. jest przez plyn DOT, ktory sie wymienia i moze przyszedl na niego czas
nie smaruje sie natomiast zadnymi smarami - ew. miejsce jego styku z widelcem wchodzacym do skrzynki

co do halasu - trudno powiedziec, ale jesli dzwiek cichnie po wcisnieciu sprzegla, to pewnie cos wewnatrz skrzyni - na pewno ktores z lozysk (np. w C5x czesto pada lozysko przednie walka sprzeglowego), ale slyszenie dziwnych dzwiekow przy okreslonych biegach, to moze byc kwestia zuzycia zebow (trzeba rozebrac skrzynie by to stwierdzic)

@Krzyżak

....ile może kosztować łożysko wałka sprzegłowego.....bo coś mi się wydaje z dźwieku jaki wydobywa sie w ostatnich dniach z mojego auta, że jego dni.....mam na myśli łożysko......są policzone

pozdrawiam

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 13-04-2007, 21:07   

zaleznie od modelu i zrodla pochodzenia - czasem da sie dopasowac jakies standardowe, ale z reguly Mitsu stosuje nietypowe lozyska i to koszt nawet 200 zl za sztuke
gorsza wymiana - trzeba cala skrzynie rozbierac (a wczesniej ja wyjac)

siemka
[Usunięty]

Wysłany: 13-04-2007, 21:56   

Krzyzak napisał/a:
zaleznie od modelu i zrodla pochodzenia - czasem da sie dopasowac jakies standardowe, ale z reguly Mitsu stosuje nietypowe lozyska i to koszt nawet 200 zl za sztuke
gorsza wymiana - trzeba cala skrzynie rozbierac (a wczesniej ja wyjac)

....tak też myślałem :twisted: ....mój model to 1.6 benzyna 2003 rok 135 tkm przebiegu.......ale mi sie franca trafiła :twisted:

przem20
[Usunięty]

Wysłany: 16-04-2007, 14:04   

To nie franca - to norma w tych skrzyniach - ja ma 45 000 przejechane - a dźwięki jakie się wydobywają ze skrzyni nie świadczą dobrze o tej konstrukcji.

Odpowiedz do tematu