Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
całkowicie zablokowane lewe przednie koło
Autor Wiadomość
Euzebio30 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 95r SOHC
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 03-10-2014, 14:42   całkowicie zablokowane lewe przednie koło

Witam, mam taki problem, miałem hałasy przy lewym przednim kole (tzn szuranie jak przy zużytym klocku) i nagle na parkingu zablokowało mi koło, całkowicie, tzn jak cisnę go do przodu to prawe koło drze oponę a lewe zablokowane jakby było zakręcone i ciągnie samochód to koło. Kolejna rzecz to to że samochód jedzie do tyłu, na wstecznym wszystko działa. Myślałem, że to coś z hamulcami, rozebrałem i okazało się że jedna prowadnica jest spieczona, nawet jej nie wybiłem, ale kupiłem nowy zacisk, i sru na koło, i zacisk ładnie działa. I teraz próba jazdy, NIC się nie zmieniło, koło zablokowane (zacisk już wyeliminowany), a d otyłu jedzie. Co to może być? przeguby? dlaczego jedzie tylko do tyłu? a może łożysko w kole? jak mogę odnaleźć usterkę, problem teraz mam taki, że wjechałem na podwórko teściowej żeby go szybko naprawić na wstecznym, no i teraz nie mogę wyjechać, bo nie ruszy się nawet na milimetr do przodu, przerąbane. Proszę o rady.

milo 
Mitsumaniak

Auto: galant 2.0 td 2001r
Wysłany: 03-10-2014, 15:11   

Możliwe że łożysko się rozsypało w kole lub mechanizm różnicowy w skrzyni biegów

Yamaha FZ 750
Lancer 1,8 d
Galant 1,8 td
Galant 2,0 td

Euzebio30 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 03-10-2014, 16:11   

gdyby to był mechanizm różnicowy w skrzyni to przecież napęd wogóle by nie działał, a działa, tyle, że na jednym kole a drugie stoi. A gdyby było to łożysko jak mogę to sprawdzić? jakieś objawy jak rozkręcę? przy wymianie zacisku na tym zablokowanym kole nic niezwykłego nie widziałem

[ Dodano: 03-10-2014, 16:22 ]
a moze mialbym wiecej informacji gdybym podniosl samochod z 2 stron i sprobowal obrocic kolami na biegu, tylko co by mi daly te informacje, hmm

eve1988 
Forumowicz

Auto: carisma 1.6 benzyna+lpg
Wysłany: 03-10-2014, 16:45   

Lozysko to chyba raczej nie, jak by sie zatarlo to w ogole by sie nie krecilo to kolo.
a na podniesionym kole dalo sie reka do przodu zakrecic kolem?

Euzebio30 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 03-10-2014, 16:47   

no wlasnie nie probowalem bo stalem na biegu:) moj blad, nie wykorzystalem sytuacji zeby sprawdzic, poprostu nie bralem pod uwage tego ze to moze byc cos innego niz zapieczony zacisk, jutro go znowu podniose i zobacze czy da sie krecic, ale wiem ze nie dam rady go popchac do przodu czyli wydaje sie ze na luzie tez jest zablokowany, tzn jedno lewe kolo

eve1988 
Forumowicz

Wysłany: 03-10-2014, 17:06   

aha... skoro na luzie nie da sie go pchnac to cos blokuje.
Podejzewalbym uklad roznicowy, ale wlasnie dziwne jest to ze jedzie do tylu a do przodu nie.
Na skrzyni jest takie zabezpieczenie co polos w nie wchodzi, odkrec je i zobacz tam moze cos bedzie widac.
mowimy o stronie od kierowcy?

Euzebio30 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 03-10-2014, 17:10   

tak strona kierowcy, w sumie rozwalilem to w glupi sposob, denerwowalo mnie to szuranie klocka i sobie spalilem z 2 metry gume na jedynce (30 lat i mi odbilo bez powodu:), potem jak juz sie zatrzymalem to kolo bylo zablokowane, i na wstecznym dojechalem pare ulic do domu

[ Dodano: 03-10-2014, 17:15 ]
aha, i jak sie okazalo klocki byly calkowicie prawie jak nowe, niedawno je zalozylem i sa we wzorowym stanie

eve1988 
Forumowicz

Wysłany: 03-10-2014, 17:46   

Palenie gumy troche mi podpowiedzialo :) te skrzynie tego nie lubia, moglo rozpasc sie zabezpieczenie (seger) polosi, zdarza sie to w tym aucie. Ale znowu jest jedno ale... wtedy auto nie jedzie, a tobie jedzie tyle ze do tylu :)
Trzeba by wyjac polos i zobaczyc co tam sie dzieje

Euzebio30 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 03-10-2014, 17:58   

on jedzie nawet do przodu, ale jednym prawym kolem:)

[ Dodano: 03-10-2014, 21:32 ]
mam jeszczy pytanie, czy operacja wyjęcia półosi, albo jej wymiana jest możliwa bez tunelu? np jak go podniosę na wysokość podnoścników z 2 stron czy to wystarczy, oraz czy dam radęto zrobić sam, czy jest to trudne do zrobienia?

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 04-10-2014, 09:28   

U siebie wyjmowałem skrzynię przy podniesionym aucie tylko z przodu na wysokość około 50 cm więc jeśli się postarasz to pewnie się uda :)

Euzebio30 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 04-10-2014, 14:13   

no ja jeszcze będę miał dodatkowe utrudnienie, wzrok nienawiści za plecami mojej teściowej;/

Odpowiedz do tematu