Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[EA2A/W 2.0] Falujace obroty
Autor Wiadomość
Sikub 
Mitsumaniak
Hałdziarz

Auto: Galant Wagon 2.0 + LPI Vialle
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 28-06-2010, 13:43   [EA2A/W 2.0] Falujace obroty

Witam Wszystkich,

Zalozylem osobny watek gdyz po przeczytaniu wielu podobnych nie znalazlem nic dla siebie ... a moze ktos ma cos podobnego ?

Po krotce obroty nie byly stabilne i za niskie wiec przeczyscilem przepustnice. Chwilowo mialem problem z wysokimi obrotami na zimnym silniku ( nie bylo ich ) ale z tym jakos udalo sie uporac.

Pozostal jeden temat dalej plywaja to ze sobie plywaja to jeszcze pol biedy bo jest +- 50-100 (nie gasnie) ale problem w tym ze jak chwile duzej czekasz na swiatlach ma takie spadki (jakbys wlaczal np klime) i sie podnosi i w kolko, ale nic nie robie (nie obciazam go). Za to jak wlacze np klime ok 900 lub trzymam noge na hamulcu ok 750 obroty sie stabilizuja.

Nadmienie jeszcze iz do weryfikacji prawidlowosci dzialania poszedl: czujnik temp silnika, TPS, MUT - nie wykazal bledow, srubka do regulacji przepustnicy w pozycji 1 i 1/2 obrotu. Zostaly rowniez wymienione swiece i kable. Zachowanie silnika bez wzgledu na rodzaj paliwa jest takie samo. Paliwo jakosciowo powinno byc oki poniewaz jest z najbardziej obecnie znanego "ekologicznego" koncernu :D

Ma ktos jakis pomyslik ? :(

pablo diablo 
Forumowicz

Auto: Galant 2.0 Gls Lancer 1.8 DID
Wysłany: 29-06-2010, 10:45   

mam podobny problem wymienilem podobne elementy i nic dalej lekko faluja podejrzewam ze to zuzycie krokowca.

marcinspike 
Forumowicz

Auto: Galant 2.0
Wysłany: 29-06-2010, 14:46   

Ja miałem podobny problem, objawy były jak u ciebie.

Uporałem się z tym problemem rozbierając cały układ dolotowy, wszystko czyszcząc środkiem do mycia przepustnic oraz gaźników. Rozebrana została przepustnica krokowiec itp. wszystko wymyte, dodatkowo zmieniłem filtr powietrza i jak narazie jest GIT :lol:

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 29-06-2010, 15:25   

A mojego Gala od czasu do czasu spotyka jeszcze takie coś, że powiedzmy, że obroty są OK, na rozgrzanym silniku zgaszę go i po chwili odpalę i obroty są za niskie (zdecydowanie) i się cały telepie oraz czasami falują w zakresie ok 200-300 obr. Wskazówka obrotomierza jest na pierwszej kresce nad 0, czyli "na oko" z 400 obr. Wystarczy, że zgaszę wtedy silnik i od razu odpalę i wszystko jest pięknie. Nowe świece NGK, kable zapłonowe (na starych jest to samo), 2 pinowy czujnik temperatury silnika, filtr powietrza, czyszczona porządnie przepustnica i silnik krokowy, brak błędów w ECU, w przepływomierzu brakuje "plastra miodu", ale brakuje go od zawsze, a problem występuje czasami na mocno rozgrzanym silniku. Co może być tego powodem?

Aha problem występuje na benzynie i na LPG.

Sikub 
Mitsumaniak
Hałdziarz

Auto: Galant Wagon 2.0 + LPI Vialle
Wysłany: 13-07-2010, 10:15   

Powiem krotko: pewnie u kazdego z nas bedzie co innego.

U mnie usunalem usterke przez sprawdzenie stykow na przeplywomierzu jak i wymiane filtra powietrza. Jak na razie gra i buczy.

jaskier 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant Wagon 2.5 V6 A/T
Wysłany: 20-07-2010, 23:58   

U mnie obroty się wyrównały jak na pełnym obciążeniu wszystkimi urządzeniami elektrycznymi na zapalonym, gorącym silniku wyjąłem wtyczkę przepływomierza, przegazowałem i wsadziłem wtyczkę na miejsce.

JaGrab3 
Mitsumaniak
Piotrek - ORACLE fan

Auto: Sig 2.0T,Frotka 3.2, Astra2
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 21-07-2010, 12:20   

jaskier napisał/a:
U mnie obroty się wyrównały jak na pełnym obciążeniu wszystkimi urządzeniami elektrycznymi na zapalonym, gorącym silniku wyjąłem wtyczkę przepływomierza, przegazowałem i wsadziłem wtyczkę na miejsce.

Chmm, magiczne to, ale pewnie chodzi o to, ze poruszałeś wtyczką od przepływki, która miała jakieś niekontakty.... No chyba, że (co mało prawdopodobne) pada elektronika przepływki. Jest to o tyle mało prawdopodobne, że to jest przepływka typu vortex, bez elementów zurzywających się (no oprócz plastra miodu).
---------------------------------------------------
Pomoc dla Kamilka
---------------------------------------------------

Krzysiekex 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant 2.0 EA2A
Wysłany: 02-11-2016, 00:01   [EA2A/W 2.0] Szarpie,faluje 2.0 Galant po wiekszej wymianie

Witam liczę że ktoś mi jest jeszcze w stanie co doradzić mimo iż kierowałam się podobnymi postami.
W galancie moim silnik ea2a 2.0 na zimnym silniku bardzo faluja obroty między 1/1.5 i na obrotach powyżej 1.5 tys go podszarpuje
Lista co w nim wymieniłem
Kable wn, swiece , filtry,sprzeglo ,cewka była jedna do wymiany
Miałem swap silnika na drugi taki sam z racji że wcześniejszy mi padl a szarpie i faluje nadal, przepustnica i krokowy wyczyszczomy i podobno bez przedmuchow
Co mogę jeszcze sprawdzić czy wymienic
Myślałem nad lambda ale spalanie jest dobre więc już nie wiem a sily coraz mniej

lutekwwl 
Forumowicz
pan życia i śmierci

Auto: Mitsubishi Galant EA2A
Wysłany: 02-11-2016, 00:22   

A co z drugą cewka? Masz lpg? Jakie przewody i świece ?

hurt.hurt 
Forumowicz

Auto: mitsubsihi
Wysłany: 02-11-2016, 08:10   

swiece lepiej sie wymienia w komplecie,i oczywiscie dobrej marki

Krzysiekex 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant 2.0 EA2A
Wysłany: 02-11-2016, 12:24   

Druga cewka podobno okej, świece nrg też na innych sprawdzałem
Szkoda że nie mam znajomego z galanta to bym sprawdził sobie z jego auta jakaś czesc i może wreszcie by mi znalazł się problem :)
Jest lpg nowe

lutekwwl 
Forumowicz
pan życia i śmierci

Wysłany: 02-11-2016, 13:14   

Do lpg, przewody WN sentech i świece brisk. Najlepszy zestaw, na ngk mi szarpał galant

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 02-11-2016, 14:16   

lutekwwl napisał/a:
na ngk mi szarpał galant
Skąd te NGK? - Japonią czy może Czechy lub Francja? Bo to niestety słowo klucz.

lutekwwl 
Forumowicz
pan życia i śmierci

Wysłany: 02-11-2016, 15:58   

Powiem Ci kolego że nie mam najmniejszego pojęcia skąd były te przewody, bo to było jakieś 2.5-3 lata temu, tak więc być może winą było to, gdzie zostały wyprodukowane. Rozumiem, że japońskie ngk wchodzą tylko pod uwagę? Na przyszłość było by dobrze wiedzieć:)

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 02-11-2016, 18:09   

Krzysiekex napisał/a:
Druga cewka podobno okej, świece nrg też na innych sprawdzałem
Szkoda że nie mam znajomego z galanta to bym sprawdził sobie z jego auta jakaś czesc i może wreszcie by mi znalazł się problem
Jest lpg nowe
Bardziej to by Ci się przydał ogarniety mechanik, bo podmieniac czesci i jeszcze popsuć to każdy potrafi - trzeba sie upewnic co do poprawnosci montazu dolotu, ze sterowaniem biegu jałowego, juz nie wspominając o instalacji elektrycznej, bo przy jej usterce każda część która będzie założona będzie wadliwa

lutekwwl napisał/a:
Do lpg, przewody WN sentech i świece brisk. Najlepszy zestaw, na ngk mi szarpał galant
Osobliwy przypadek, nie ma w tym reguły
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

Odpowiedz do tematu