[MSS DID] wskaznik temperatury |
Autor |
Wiadomość |
zaqos
Mitsumaniak

Auto: Space Star 1,9DI-D
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 05-10-2014, 09:38 [MSS DID] wskaznik temperatury
|
|
|
Witam.
Mam pewien problem, wskaźnik temperatury faluje mi wraz z obrotami. Gdy silnik już się zagrzeje, wskazówka powinna pokazywać jakąś tam temperaturę w okolicy połowy skali. U mnie natomiast wskazuje ją tylko gdy mam wciśnięty gaz(jadę na biegu lub przygazuję), gdy odpuszczam gaz w czasie zmiany biegu lub na postoju wskazówka automatycznie opada.
Sprawdzałem płyn w chłodnicy - jest zarówno w zbiorniczku wyrównawczym jak i pod odpowietrznikiem w rurze doprowadzającej do chłodnicy. Zastanawiam się czy to nie problem np. z ładowaniem - sprawdzałem miernikiem, po odpaleniu napięcie na zaciskach aku mam 14,4, gdy już silnik się zagrzeje bywa różnie 13,7-14,4 V. Czy macie jakieś pomysły co może być przyczyną takiego zachowania wskaźnika temp? Z góry dzięki za pomysły |
_________________ Nie dyskutuj z idiota - najpierw sprowadzi cie do swojego poziomu, a potem zniszczy doswiadczeniem. |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21010 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 05-10-2014, 09:56
|
|
|
Sprawdź wtyczkę od czujnika temp, możliwe że coś nie łączy .
Znajduję się w okolicach termostatu.
Na schemacie nr. 10803.
http://www.mitsubishi-mot...sub_group%3D120
Trochę dziwne, że w Did-ku nie ma osobnego czujnika do zegarów jak w 1.3 czy 1.6 . |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
zaqos
Mitsumaniak

|
Wysłany: 11-10-2014, 00:14
|
|
|
Okazało się, że przewód od czujnika idący w głównej wiązce był przerwany, co dziwne, wewnątrz izolacji. Sam nie wyszukałem tego, ale elektryk samochodowy dał radę.
Po odebraniu autka okazało się, że spalanie mam na poziomie 10-11 litrów w mieście! Podjechałem do warsztatu. Elektryk podłączył smartbox-a i wyszło, że błąd przepustnicy. Pokazywała przepływ na poziomie 40kg/h. Zresetowaliśmy komputer, wartości przepływu spadły do 25 kg/h. Spalanie wróciło do normy. Godzinę i kilka kilometrów później, te same objawy co przed resetem. Co dalej? Przepływka padła? Bawił się ktoś w czyszczenie? Podrzućcie jakiś pomysł zanim pojadę do warsztatu.
pytanie poza konkursem - co to za luźne kable?
Z góry dziekuję |
_________________ Nie dyskutuj z idiota - najpierw sprowadzi cie do swojego poziomu, a potem zniszczy doswiadczeniem. |
|
|
|
 |
Bizi78

|
Wysłany: 11-10-2014, 06:56
|
|
|
Przy padniętej przepływce występuje brak mocy.
Jeśli pamiętasz to jaki był numer błędu . |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
zaqos
Mitsumaniak

|
Wysłany: 11-10-2014, 12:31
|
|
|
kod błędu: 18 AFS
nigdzie nie mogę znaleźć opisu tego błędu. |
|
|
|
 |
Bizi78

|
|
|
|
 |
zaqos
Mitsumaniak

|
Wysłany: 11-10-2014, 19:41
|
|
|
No to by się zgadzało. Co dalej? Czyścić, jeśli tak to jak? Macie z tym jakieś doświadczenie? |
|
|
|
 |
eve1988
Forumowicz
Auto: carisma 1.6 benzyna+lpg
Pomógł: 38 razy Dołączył: 12 Maj 2013 Posty: 580 Skąd: Łochów
|
Wysłany: 12-10-2014, 12:55
|
|
|
zaqos napisał/a: | No to by się zgadzało. Co dalej? Czyścić, jeśli tak to jak? Macie z tym jakieś doświadczenie? |
Ja u siebie czyscilem zmywaczem do hamulcy.
Wykrecasz go i psiukasz na siatke w nim. Tyle ze u ciebie swieci sie blad przeplywki to samo czyszczenie pewnie nic nie da. |
|
 |
zaqos
Mitsumaniak

|
Wysłany: 12-10-2014, 19:45
|
|
|
Nie świeci a wychodzi po podłączeniu do kompa. Auto nie straciło na mocy, więc tak sobie gdybię, że może nie sama przepływka a np. jeden z przewodów... tak mi do głowy przyszło. jak będę miał chwilę to sprawdzę miernikiem czy są napięcia na zaciskach. Chyba, że ktoś ma jakiś lepszy pomysł. Gdyby palił tyle co pokazuje czyli te 11-12 litrów, a nie odczuwam większej mocy itd. to nie powinien kopcić tą nadwyżką paliwa? Zastanawiam się po prostu czy faktycznie pali więcej czy tylko komputer dostaje takie informacje i oszukuje. |
|
|
|
 |
|