|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Carisma 1.9 DiD] Centralka alarmu, gdzie znaleźć i odłączyć |
Autor |
Wiadomość |
pepik
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 10-12-2012, 19:31 [Carisma 1.9 DiD] Centralka alarmu, gdzie znaleźć i odłączyć
|
|
|
Witam posiadaczy Mitsubishi i fanów tych samochodów.
Mitsu Carisma 1.9 DiD. Mam go od 2 miesięcy. Troche postał na mrozie i wyjąłem akumulator do naładowania prostownikiem. Alarm zaczął wyć. Alarm oryginalny od zakupu 2002 r.
Po odłączeniu klem słychać bardziej cichą, ale wyraźną syrenę buczka. Po 2 godzinach straciło napięcie i wyciszyło się Od poprzedniego właściciela otrzymałem oprócz kluczy i pilota mały kluczyk do odłączenia bezpiecznika alarmu. Nie wiedział jednak gdzie to odłączyć. Sam nie znalazłem też miejsca, gdzie alarm mogę odłączyć. Pewne, że syrena zacznie wyć, jak tylko podłączę akumulator .
Wiecie, gdzie taki mały kluczyk pasuje? I czy można ten alarm w dowolnym momencie nim odłączyć?
pozdrowienia,pepik |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 10-12-2012, 19:53
|
|
|
Najczęściej miejsce na ten kluczyk jest w samej syrenie. A czy masz odcięcie jakichś funkcji, że np. nie możesz odpalić jak alarm wyje?
Czasem centralka alarmu mieści się w samej syrenie a czasem jako osobny element montowana jest gdzieś w kabinie, najczęściej gdzieś przy bezpiecznikach lub pod licznikiem. |
|
|
|
 |
pepik
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 11-12-2012, 19:52
|
|
|
plecho1:
Dziękuję za odpowiedź. Jak tylko znajdę chwilę i za jasnego, zajrzę pod maskę i spróbuję zlokalizować syrenę, bo poprzedni właściciel zapewniał,że to jednak gdzieś pod maską. Szczerze mówiąc nie wiem nawet jak taka centralka miałaby wyglądać, nigdy nie miałem do czynienia z takową
Na odcięcie funkcji nie zwróciłem uwagi, bo w sumie nie próbowałem zbyt wiele działać podczas wycia syreny skupiłem się na wyłączeniu jej jak najszybciej. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 11-12-2012, 20:16
|
|
|
Jeśli alarm nie odcina żadnego obwodu odpowiedzialnego za odpalanie auta, to aby wyłączyć alarm powinno wystarczyć wyjąć bezpiecznik od alarmu. Ale jeśli jednak alarm rozłącza jakiś obwód, to trzeba zlokalizować miejsce wpięcia się przewodów od odcięcia i połączyć oryginalne przewody w instalacji auta. Najczęściej przecinane są ważne przewody idące do stacyjki najczęściej niedaleko od samej stacyjki. |
|
|
|
 |
cudny90
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 05-10-2014, 17:23
|
|
|
Witajcie,
nie chciałem zakładać specjalnie nowego tematu, więc postanowiłem się podpiąć pod ten.
Mam carismę 2002, 1.6 i fabrycznie zamontowany alarm aps 400
Znalazłem już centralkę alarmową, ale nie mogę znaleźć wyłącznika serwisowego.
Nie chce demontować centralki i po kabelkach dochodzić do tego gdzie on może być, bo może Wy mi powiecie gdzie go szukać?
Pozdrawiam,
Adam.
[ Dodano: 04-12-2014, 19:47 ]
Dla potomnych napiszę, że znalazłem przełącznik od alarmu.
Znajduje się on u mnie za panelem z włącznikiem świateł przeciwmgielnych, sterowaniem lusterkami etc. Po wyjęciu tego panela ukazuje się przełącznik hebelkowy.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
|