[1.6] katalizator... |
Autor |
Wiadomość |
tibam
Nowy Forumowicz
Auto: pajero?
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 16-10-2014, 15:53 [1.6] katalizator...
|
|
|
Witam,
mam od roku ASX 1,6... przebieg 6000 i kilka razy zaświeciła się kontrolka Check...
Diagnoza padł katalizator - ma być wymieniony w ramach gwaracji ale czekam już na niego miesiąc...a ma podobno dojechać w listopadzie. Sprawdzali sondy ale są OK. Podobno tankuje złe paliwo...
Aha auto pali wyraźnie więcej - w granicach 9-10 litrów.
Do tego dochodzi korozja tylnego tłumika i chromowanej końcówki wydechu....z której chrom się łuszczy
Też tak macie czy mam jakiś wadliwy egzemplarz??? |
Ostatnio zmieniony przez tibam 17-10-2014, 12:21, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
kola12
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi ASX 1,6 Intense
|
Wysłany: 17-10-2014, 10:24
|
|
|
Za kilka dni minie rok jak jeżdżę ASX-em. U mnie nigdy nie wystąpiły podobne objawy i nie słyszałem wcześniej o takim przypadku. Wnioskuję z tego, że raczej jakiś felerny egzemplarz Ci się trafił. Złe paliwo wcześniej załatwiłoby silnik, pompę paliwa, filtr a nie katalizator... |
|
|
|
 |
Baggio
Nowy Forumowicz
Auto: ASX 1.6 benzyna
|
Wysłany: 24-10-2014, 21:13
|
|
|
Ja zasuwam już swoim miśkiem dwa lata i również nie mam żadnych problemów. Tak więc chyba masz problem bo trafiłeś na felerny egzemplarz :/ |
|
|
|
 |
tibam
Nowy Forumowicz
Auto: pajero?
|
Wysłany: 26-10-2014, 00:58
|
|
|
u mnie problem pojawił się po zatankowaniu pełnego baku w chorzowskim Lukoilu...
Od tego czasu czasem kontrolka się świeci, czasem nie.
Błąd sczytany przez ASO wskazuje na katalizator lub sonde... zobaczymy, mają to wymienić w pierwszym tygodniu listopada. |
|
|
|
 |
Patel
Nowy Forumowicz
Auto: MITSUBISHI L200 2,5 DID HP 178
|
Wysłany: 26-10-2014, 07:27
|
|
|
Z tego co piszesz to robisz krotkie odcinki, sądze ze w 90% po mieście. Raz w miesiącu powinieneś pojechać w dłuższa trasę ok 100km z prędkością autostradowa. Powoduje to wypalanie tego nagaru z filtra. A możesz wypróbować płukankę do DPF( co do skuteczności mogę powtórzyć opinie innych) pomogła. Sam nie stosowałem.
Te filtry nie lubią krótkich odcinków, ten problem nie jest jednostkowy, w innych markach rownież sie to zdarza. |
|
|
|
 |
jurekschroda
Forumowicz
Auto: Lancer, Colt, Carisma
Pomógł: 12 razy Dołączył: 30 Lip 2008 Posty: 683 Skąd: Wielkopolska
|
Wysłany: 26-10-2014, 10:06
|
|
|
tibam napisał/a: | u mnie problem pojawił się po zatankowaniu pełnego baku w chorzowskim Lukoilu... (...)
|
Ja też raz się naciąłem na Łukoil. Od tego czasu już nigdy ruskiego syfu do baku nie naleję. |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 26-10-2014, 11:15
|
|
|
Patel - kolega ma problem z benzyną, a nie dieslem z DPF... Ogólnie katalizatory są bezproblemowe więc dziwi jakaś awaria. Dajmy się wykazać serwisowi, może po prostu jakaś wadliwa sztuka katalizatora lub sondy - od tego jest gwarancja. |
|
|
|
 |
radical
Nowy Forumowicz
Auto: ASX 1,8 D-ID 4WD
|
Wysłany: 27-10-2014, 18:21
|
|
|
jeżeli mogę doradzić, to sprawdź też przepływomierz - bo jego sprawność ma wpływ na skład mieszanki paliwowej a także spalanie
pozdrawiam |
|
|
|
 |
|