Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z Odpaleniem
Autor Wiadomość
lukasz143 
Nowy Forumowicz

Auto: grandis bsy
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 22-10-2014, 16:01   Problem z Odpaleniem

Witam, jestem nowy na forum, mam problem z odpalaniem grandisa 2.0 DID (BSY), mianowicie czasami po włączeniu zapłonu słychać zgrzytanie i auto nie odpala. Mechanik zalecił wymianę  bendiksa i szczotek, to nie załatwiło sprawy, kupiłem więc używany rozrusznik, niestety dzieje się to samo. Może ktoś miał podobny przypadek, bądź podejrzewa co może być przyczyną?
Z góry dziękuję za podpowiedź.
Pozdrawiam

milo 
Mitsumaniak

Auto: galant 2.0 td 2001r
Wysłany: 22-10-2014, 18:57   

Sprawdz wieniec zębaty na wale czy przypadkiem nie ma zjechanych zębów

Yamaha FZ 750
Lancer 1,8 d
Galant 1,8 td
Galant 2,0 td

slawek1001 
Forumowicz

Auto: grandis 2.0 did
Wysłany: 25-10-2014, 16:21   

witam jako, że udało mi sie już przerobić problem to nie pocieszę Cię mitsumanikau. Mianowicie dzieje się tak jak piszesz po pseudofachowym montażu koła dwumasowego. Koło jeśli nie zostało dobrze przykręcone ( wiem co pisze ) ustawia się pod minimalnym kontem po gaszeniu rozrusznik powoli wybiera w ten sposób wieniec i mamy zonk. ( że źle przykręcone potwierdzają wrobione dziury śrub w dwumasie ). Niestety wieńca z dwumasy nie wymienisz i zabieg byłby tylko chwilową poprawą ponieważ mocowanie samego koła jest wyrobione i pogięte. Nowa dwumasa bądź używana w dobrym stanie wyleczy sytuacje. Przyjacielu nie sugeruj się przy wymianie nr... bo pomimo innych nr to od lancera, outlandera i grandka bsy bkd koła podchodzą plug and play.

Powyższe dane są zebrane z własnego doświadczenia. Pozdrawiam.

Faktycznie odpalanie wygląda jakby bendiks był uszkodzony ale lekkie pchnięcie na biegu auta rozwiązuje problem i to mechanikowi od 7 boleści powinno dać do myślenia.

lukasz143 
Nowy Forumowicz

Auto: grandis bsy
Wysłany: 26-10-2014, 10:50   

slawek1001. Faktycznie przy lekkim pchnięciu na biegu auto zapala normalnie.
Mechanik u którego naprawiam auto ostatnio także sugerował wieniec. Jestem już umówiony na rozbieranie skrzyni, mam nadzieje że tylko dwumasa bez sprzęgła. Przy okazji wymienię wysprzęglik bo go słychać przy wpół wciśniętym sprzęgle. Właśnie szukam części z silnika 2.0 DiD z tego co widzę do tanich nie należą. Dzięki za podpowiedź. Oczywiście zdam relację z naprawy. Pozdrawiam

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 26-10-2014, 10:55   

Przy wyjęciu skrzyni dobrze by było wymienić sprzęgło, jedna robota :wink: .
No chyba, że jakoś niedawno było wymieniane :D .

Odpowiedz do tematu