Silnik przenosi drgania na karoserię. |
Autor |
Wiadomość |
Seferiel
Forumowicz

Auto: Outlander II 2.0 DID
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 02-11-2014, 10:20 Silnik przenosi drgania na karoserię.
|
|
|
Zaczynając od początku, wszystko było pięknie ładnie do wczoraj, po trasie około 100 km na postoju gdy dawałem odpocząć turbosprężarce silnik tak mi się wydaję zmniejszył obroty i drgania przenosił na karoserię - w środku jak siedziałem na fotelu kierowcy było to wyczuwalne. Po otwarciu maski również drgania były wyczuwalne na karoserii.
Doradzicie mi żebym jechał do mechanika i pewnie to zrobię ale pytanie czego ma mistrz szukać, bo dziś jest wszystko ok. Po rozgrzaniu silnika czasami się tak dzieje, czasami nie. Znając moje szczęście u mechanika wszystko będzie super. Myślicie, że to coś mechanicznego ? a może jakieś błędy się pojawią i warto podjechać na komputer ?
Po lewej stronie komory silnika pojawia się też czasem dziwny dźwięk - szum, jakby któraś z rolek paska umierała, ale ten dźwięk zanika również gdy silnik pracuje normalnie.
Cuda Panie się dzieją... |
|
|
|
 |
ozon80
Nowy Forumowicz
Auto: Citroen C-Crosser 2.2 Hdi
|
Wysłany: 02-11-2014, 10:33
|
|
|
Miałem ostatnio podobną przypadłość. Zupełnie bez ładu i składu odczuwałem jakieś drgania. U mnie okazało się iż winowajcą był układ wydechowy a dokładnie puszka FAP-a. Umocowana jest między innymi na dwóch króćcach która wchodzą w gumowe tulejki (od przodu auta). Krócce wysuwały się w tył, leżały i rezonowały na metalowych sankach które są pod spodem.
Może to sprawdź. |
|
|
|
 |
Grimm
Forumowicz
Auto: Outlander 14' PB
|
Wysłany: 02-11-2014, 10:51
|
|
|
Może DPF się wyróżniał (jeśli masz) ? Może trzeba zweryfikować stan układu przeniesienia napędu czyli koło dwumasowe/sprzęgło? Może jakiś wtryskiwacz nie ogarnia? Zacznij od tego... |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
Auto: był OutlanderII 2.0DID
|
Wysłany: 02-11-2014, 11:57
|
|
|
Seferiel napisał/a: | Doradzicie mi żebym jechał do mechanika i pewnie to zrobię ale pytanie czego ma mistrz szukać, bo dziś jest wszystko ok. Po rozgrzaniu silnika czasami się tak dzieje, czasami nie. | Nie doradzicie. 1. ponieważ nie zawsze to występuje. 2. Nie ma żadnych innych nieprawidłowych objawów 3. może załącza się po prostu sprężarka klimy albo grzałki czyli zwiększone obciążenie 4. 2.0TDI to nie jest silnik kulturze pracy szwajcarskiego zegarka 5. Zawsze zdążysz wydać pieniądze. Niepotrzebne nadwyżki chętnie przyjmę 6. Jak chcesz koniecznie coś robić to wlewaj mu dodatek Castrol TDA do paliwa - podobno czyści układ zasilania (ja używałem)h |
_________________ był Outlander 2 2.0Did był Superb 1,8TSI 4x4 jest V60 CC  |
|
|
|
 |
patrycjuszek
Forumowicz
Auto: Galant 2.0 v6 150 ps
Pomógł: 13 razy Dołączył: 03 Cze 2009 Posty: 556 Skąd: Wisxnice
|
Wysłany: 02-11-2014, 12:05
|
|
|
Jest teraz chłodno. Może poprostu na wolnych otwiera się EGR. A silnik na spalinach równo nie będzie chodził. |
|
|
|
 |
Georg
Mitsumaniak

Auto: Z trwałym motorem 3.2 DID
Pomógł: 37 razy Dołączył: 18 Sty 2014 Posty: 771 Skąd: Warszawa Miedzeszyn
|
Wysłany: 02-11-2014, 14:06 Re: Silnik przenosi drgania na karoserię.
|
|
|
Seferiel napisał/a: | ...Po lewej stronie komory silnika pojawia się też czasem dziwny dźwięk - szum, jakby któraś z rolek paska umierała, ale ten dźwięk zanika również gdy silnik pracuje normalnie. |
Zwróć uwagę na ten dźwięk i postaraj się go zlokalizować. Niewykluczone, że powodujący drgania silnika, spadek obrotów właśnie tam ma źródło...
- Pozdrawiam |
_________________ Nie karmić trolli.
 |
|
|
|
 |
|