Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[EA2A/W 2.0] OBROTY zaraz po odpaleniu !!!
Autor Wiadomość
kriskris
[Usunięty]

Wysłany: 18-06-2008, 13:50   [EA2A/W 2.0] OBROTY zaraz po odpaleniu !!!

witam czasami zaznaczam czasami zdazy mi sie ze jak odpale gala obroty spadaja do naprawde minimum i wyglada to tak jakby silnik mial zgasnac(2 razy zgasł),pozniej jak rusze ujade kawalek wcisne sprzeglo znowu ledwie dychwi albo jest juz dobrze .wyprobowalem tez opcje ze wtedy go gasze zapalam jeszcze raz i juz wsio ok tak jakby cos nie zalapywalo tylko wlasnie co to moze byc???prosze o podpowiedzi.pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez Owczar 23-11-2009, 11:41, w całości zmieniany 1 raz  

JaGrab3 
Mitsumaniak
Piotrek - ORACLE fan

Auto: Sig 2.0T,Frotka 3.2, Astra2
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 18-06-2008, 14:57   

Brudna przepustnica, zanieczyszczony silniczek krokowy, zepsuty/rozregulowany TPS, regulacja wolnych obrotów...
---------------------------------------------------
Pomoc dla Kamilka

kriskris
[Usunięty]

Wysłany: 19-06-2008, 12:14   

oki dzieki a mozesz mi jeszcze powiedziec co to jest ten TPS w jaki sposob sie to reguluje i gdzie sie to znajduje. narazie nie jest az tak zle ale jak pisalem problem czaasami wystapi wiec przygotowuje sie zeby wiedziec gdzie szukac .pozdrawiam.i dzięki za informacje.

JaGrab3 
Mitsumaniak
Piotrek - ORACLE fan

Wysłany: 19-06-2008, 12:50   

Tu
Sobie poczytaj.

Z tym że tps u siebie regulwalem tak jak napisał BodoV6, ale regulacja byla na pinach 3i4 i przy zamknietej przepustnicy mialo byc zwarcie.
Jak przeczytasz i bedziesz mial pytania wal.

[ Dodano: 19-06-2008, 12:52 ]
Co do regulacji wolnych obrotów - to nie udało mi sie ustalić gdzie jest złącze do masowania w tryb serwisowy - wg serwisowki jest to masowanie 1 pinu z wtyczki do kompa. Ja ustawiłem bez tego, na czuja, pozniej korekcja tps no i piękne obroty trzyma na gazie i benzynie.
Pomoc dla Kamilka

kriskris
[Usunięty]

Wysłany: 20-06-2008, 12:16   

wielkie dzieki za wyczerpujaca odpowiedz.jesli mi sie z tymi obrotami pogorszy wiem gdzie jest odpowiedź,dzieki za pomoc.pozdro

BodoV6
[Usunięty]

Wysłany: 20-06-2008, 12:18   

JaGrab3 napisał/a:

...z tym że tps u siebie regulwalem tak jak napisał BodoV6, ale regulacja byla na pinach 3i4 i przy zamknietej przepustnicy mialo byc zwarcie.

numeracja pinów to rzecz względna
przewód czarny to 1

JaGrab3 napisał/a:

Co do regulacji wolnych obrotów - to nie udało mi sie ustalić gdzie jest złącze do masowania w tryb serwisowy - wg serwisowki jest to masowanie 1 pinu z wtyczki do kompa. Ja ustawiłem bez tego, na czuja, pozniej korekcja tps no i piękne obroty trzyma na gazie i benzynie.

przy podszybiu jest wiele złącz, ale jedno jest jasnobrązowe z zatyczką - to jest do (po zwarciu do masy) wymuszenia ustawienia statycznego kąta jaki byłby przy właściwych jałowych. Kąt wyprzedzenia zmienia się dynamicznie wzg obrotów.

JaGrab3 
Mitsumaniak
Piotrek - ORACLE fan

Wysłany: 20-06-2008, 12:38   

Ok BodoV6, ale tak:
Jeżeli chodzi o numerację pinów to opisałem je tak jak są ponumerowane w manualu:1 i 2 płynne otwarcie przepustnicy, 3i4 to stan zamkniety otwarty. Oczywiscie opisuje to jak jest to w manualu do mojego silnika czyli 2.0.
Co do wtyczki jasnobrązowej to wszystko rozumiem, oprócz tego, że po co wymuszać statyczny kąt wyprzedzenia przy ustawianiu jałowych, chyba że to złąćze też wyłącza pracę krokówki.po drugie nie znalazłem takiej wtyczki u siebie (2.0) i nie znalazłem jakiejkolwiek wzmianki o niej w manualu. Jedyne co to w manualu jest opisane przygotowanie samochodu do podłączenia muta, czyli wprowadzenie w tryb serwisowy i wg manuala masuje się pin pierwszy z wtyczki do podłąćzenia do kompa.

[ Dodano: 20-06-2008, 12:39 ]
Oczywiście cenne uwagi Bodov6 sa jak najbardziej pomocne, chodzi tylko o to, że w 2.0 troszkę się mogą różnić detale.
Pomoc dla Kamilka

roban666 
Nowy Forumowicz

Auto: galant
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 22-11-2009, 14:42   [EA2A/W 2.0] auto nie trzyma obrotów na zimnym silniku

Witam wszystkich posiadam galanta 2.0 1997 i mam taki problem ze gdy odpalam auto na zimnym silniku obroty spadają i auto gaśnie i muszę go odpalać i mu delikatnie pedał gazu trzymać,gdy silnik złapie temperatury obroty są ok i z odpalaniem nie mam problemu,tak jakby ssania nie miał.miał może ktoś podobny przypadek bardzo prosze o pomoc

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 22-11-2009, 15:14   

roban666, do sprawdzenia silniczek krokowy i czujnik temp. silnika.
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

Tomii 
Mitsumaniak

Auto: C4, BX, Espace 3
Wysłany: 06-10-2012, 10:58   

Pytanie do posiadaczy 2.0 benzynka lub gaz, jakie macie obroty zaraz po odpaleniu zimnego silnika przy temp zew. ok 10stC ? u mnie wskazówka obrotomierza podchodzi na chwilę prawie pod 2tyś.obr/min a potem (po ok 3 sek) spada myślę do normalnych ok 1300obr/min.

mackbeth 
Mitsumaniak

Auto: JK04 M9R 2.0dCI
Wysłany: 06-10-2012, 12:29   

prawidlowo:) tak jak byc powinno

mpazera 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5v6 SportEdition 99r
Wysłany: 23-11-2012, 14:37   

Witam, podpinam się pod temat ponieważ wydaje mi się że moje obroty tuż po odpaleniu również dziwnie się zachowują. Mniej więcej sytuacja wygląda tak:
zaraz po odapleniu skaczą do ponad 2tys a następnie powoli opadają, ale nie w ciągu 3 sekund tylko raczej w ciągu 3 minut wraz z nagrzewaniem się silnika. Jak silnik jest rozgrzany to z kolei na jałowym biegu spadają nawet lekko poniżej 0.5 tys. ale samochód nigdy nie gaśnie, silnik pracuje równo czasem lekka wibracja gdy stoję w korku. Z góry dziękuję za porady
pozdrawiam

mackbeth 
Mitsumaniak

Auto: JK04 M9R 2.0dCI
Wysłany: 23-11-2012, 15:12   

Ja tez tak mam, nawet na rozgrzanym potrafia do 600 spasc:)

Powolne spadanie obrotow - nie wiem, u mnie tak ok 3- 4 minuty zalezy jak jade i jak sie silnik grzeje spadaja. Co do jalowych obrotow na nagrzanym - w lato ten objaw nie wystepuje, i zauwazylem jescze jedno - jesli komputer uczylem wolnych w lato to w zime mam niskie bardzo obroty:)

jesli natomiast reset robilem w zime, to jest ok a w lato sa ciut za wysokie:)

W koncu silnik zimny no i przede wszystkim powietrze o wiele zimniejsze a waidomo jaki to ma wplyw na mieszanke:) dozowana przez kompa:)

nabucha 
Nowy Forumowicz

Auto: Grandis 2.4
Wysłany: 27-11-2012, 21:26   

Witam
Czytając wasze posty zacząłem zastanawiać się czy przypadkiem nie muszę udać się do regulacji.
U mnie po uruchomieniu (po postoju 8h przy temp. na zewnątrz 4 st.C) obroty idą na 1500 a po chwili spadają do 1000

deejay 
Mitsumaniak

Auto: Rav4 Hybrid
Wysłany: 27-11-2012, 21:31   

A jakie ma obroty silnik jak ma swoja normalną temp. pracy :?:

Odpowiedz do tematu