|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Cari 1.9DI-D] Carisma 2003 Hatchback trzeszczenie na zakręt |
Autor |
Wiadomość |
mateo1992
Forumowicz
Auto: Audi 80 B4
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 10-01-2021, 14:34 [Cari 1.9DI-D] Carisma 2003 Hatchback trzeszczenie na zakręt
|
|
|
Witam,
Jakiś czas temu w innym temacie pisałem o biciu na kierownicy od 120km/h przy jeździe na wprost (autostrada),
Problemu dotychczas przez 9 miesięcy nie udało mi się rozwiązać, po drodze wymieniłem rozsypany drążek kierowniczy z lewej strony, przez co nie można było ustawić zbieżności "na 0".
Po ostatnim przeglądzie okresowym Pan na stacji powiedział mi, że mam "wylany amortyzator 15%" z prawej strony. Wymieniłem go ostatnio, poprawy w jeździe żadnej nie widze, no ale może psychicznie będę się lepiej czuł po jego wymianie.
Od jakichś paru miesięcy auto trzeszczy od "przegubów" skręcając np. z lewo, słychać takie charakterystyczne terkotanie, mimo że gazu wtedy nie naciskam a auto toczy się wolno na 2 lub 3 biegu.
Rozmawiałem z tatą, mówi mi że w przegubach są jakieś szczotki które się regeneruje i chciałem zapytać, czy takie rzeczy się naprawia jak 40 lat temu? czy raczej wymienia się po prostu przegub, bądź wszystkie te przeguby? no i właśnie najważniejsze pytanie, który to może być? na stacji nic mi nie zdiagnozowano. Oprócz wcześniejszego bicia na kierownicy, terkotać zaczeło dopiero jakieś 3 miesiące po kupnie. Ktoś ma jakiś pomysł? Z góry dziękuje. |
|
|
|
 |
marecki338
Mitsumaniak
Auto: Outlander 6, COLT
Pomógł: 9 razy Dołączył: 15 Cze 2007 Posty: 278 Skąd: bartoszyce
|
Wysłany: 10-01-2021, 17:45
|
|
|
problemem mogą być łożyska kolumna macphersona . miałem cari zmieniałem 2 razy. polecam oryginał z ASO zamiennik nie powala jakością . |
|
|
|
 |
mateo1992
Forumowicz
|
Wysłany: 12-01-2021, 17:11
|
|
|
marecki338 napisał/a: | problemem mogą być łożyska kolumna macphersona . miałem cari zmieniałem 2 razy. polecam oryginał z ASO zamiennik nie powala jakością . |
Terkotanie przy skręcie od łożysk, lub kulumna macpersona? Żartujesz sobie ze mnie?
Dzisiaj ruszanie z półsprzęgła i kierownica do oporu z prawo, terkotanie do póki nie skręciłem na wprost. |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21943 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 14-01-2021, 16:38
|
|
|
Co jak co, ale w przegubie żadnych szczotek nie ma. Kupujesz cały nowy przegub. |
|
|
|
 |
mateo1992
Forumowicz
|
Wysłany: 15-01-2021, 08:50
|
|
|
Decyzją po jezdzie na śniegu i "sprawdzeniu na poślizgach" i mniejszych lub większych obrotach. "Terkotanie" jest zależne od ibtitow, i jest większe lub mniejsze nawet przy ostrym ruszeniu na wprost lub skręceniu kierownicą w dowolną stronę-będę wymieniał przegub napędowy prawy. Czy mógłby ktoś polecić jakiś zestaw z allegro takiego przegubu do zawiezienia mechanikowi? Takie coś się nada? https://allegro.pl/oferta/przegub-mitsubishi-carisma-space-star-1-9-di-d-did-6722337431 |
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Pomógł: 90 razy Dołączył: 28 Maj 2014 Posty: 2310 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 15-01-2021, 16:28
|
|
|
mateo1992 napisał/a: | takiego przegubu do zawiezienia mechanikowi |
Szczerze ?? Daruj sobie takie kombinowanie.
Po pierwsze - mechanik taniej kupi przegub w hurtowni, niż Ty na Allegro czy w sklepie. On ma rabaty, Ty nie.
Po drugie - jeśli mechanik robi Ci całą, kompletną usługę wraz z kupnem częsci, to daje Ci na to gwarancję. Czyli przegub strzeli po miesiącu, on za to odpowiada w całości, za robociznę i materiały. Wina przegubu - mechanik bezpłatnie wymienia, i walczy z dostawcą o uznanie gwarancji.
A jak dostarczysz mu jakieś, nie wiadomo jakie części, szczególnie tanie z niskiej półki czy z podłogi to może być tak - po miesiącu przegub się rozleci, a mechanik Ci powie : "proszę pana, ja nie odpowiadam za to, co pan we własnym zakresie kupił. To, co pan przyniósł, ja prawidłowo zamontowałem". Owszem, wymontuje Ci przegub, oczywiscie odpłatnie, a Ty sie potem możesz kłócić ze sprzedawcą z Internetu, czy to wina podzespołu, czy nieprawidłowego montażu. Życzę powodzenia w walce o 72 zł.
Możesz stracić dużo więcej, szczególnie czasu i nerwów, niż pozornie zaoszczędzisz kasy. |
_________________ Adam
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, później pokona doświadczeniem...
 |
|
|
|
 |
mateo1992
Forumowicz
|
Wysłany: 15-01-2021, 19:22
|
|
|
apg2312 napisał/a: | Możesz stracić dużo więcej, szczególnie czasu i nerwów, niż pozornie zaoszczędzisz kasy. |
Myślę, że o ile różne rzeczy kupowałem na internecie w tym klocki, tarcze. amortyzator, olej czy filtry. To w przypadku przegubu faktycznie chyba dam sobie spokój. Bo nawet nie mam pewności czy dobrą część i element zamówie. |
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

|
Wysłany: 15-01-2021, 19:39
|
|
|
No cóż, może gdybym mieszkał na jakimś konkretnym zadupiu, że najbliższy i na dokładkę jedyny sklep moto w okolicy jest oddalony o 20 km, i na dokładkę jest cholernie drogi, to może bym skorzystał z netu. Ale Rzeszów nie jest chyba jakąś zapyziałą wiochą ??
Wszystko, co dotąd szukałem do Carismy (oczywiście nowe), mogłem kupić taniej w hurtowniach. No dobra, mieszkam w Chorzowie, i w obrębie 10 km hurtowni mam co najmniej z 5, albo i więcej ?? Sklepów nawet nie liczę. A jak doliczysz koszt przesyłki, i czas oczekiwania...bez sensu.
Że nie wspomnę już o dużo większej pewności kupowania czegokolwiek w stacjonarnym sklepie czy hurtowni, a nie na necie. Szczególnie szeroko rozumianej chemii samochodowej. |
_________________ Adam
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, później pokona doświadczeniem...
 |
|
|
|
 |
mateo1992
Forumowicz
|
Wysłany: 15-01-2021, 20:50
|
|
|
apg2312 napisał/a: | Sklepów nawet nie liczę. A jak doliczysz koszt przesyłki, i czas oczekiwania...bez sensu.
Że nie wspomnę już o dużo większej pewności kupowania czegokolwiek w stacjonarnym sklepie czy hurtowni, a nie na necie. Szczególnie szeroko rozumianej chemii samochodowej. |
Akurat mój mechanik kupuje w najdroższym sklepie w okolicy gdzie przebitka wynosi 40% marży.
Ogólnie jeszcze się waham czy robić to czy nie sprzedać po prostu tego samochodu z tą wadą, bo szczerze mówiąc nie lubie go. Nie ma on wiele wspólnego z Japońską motoryzacją, mimo potwierdzonego 200 tys.km przebiegu ma on swoje bolączki, które są dla mnie niezbyt do przełknięcia. |
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

|
Wysłany: 16-01-2021, 01:16
|
|
|
mateo1992 napisał/a: | Akurat mój mechanik kupuje w najdroższym sklepie w okolicy gdzie przebitka wynosi 40% marży. |
Szczerze ?? U takiego mechanika byłbym za jednym razem dwa razy. Pierwszy i ostatni.
Ja rozumiem, że dobry mechanik musi swoje zarobić, więc zazwyczaj nie mam problemów z ceną za robociznę, no chyba, ze znacząco odstaje od cen u konkurencji.
Ale części kupować w sklepie ?? Powiem, że palant, jakich mało. Mój mechanik, gdzie robię Carismę, ma rabat na części w Autopartnerze, InterCarsie i chyba Harcie (najbliższe hurtownie) w wysokości bodajże 30% (to oczywiście zależy od obrotu, jak warsztat robi). Oczywiście, nie mówię o częściach, których nie ma na hurtowniach, i trzeba je zamawiać w ASO, sprowadzać z zagranicy czy w inny sposób kombinować. Ale to już inna bajka.
Dziwne, naprawdę... |
_________________ Adam
 |
|
|
|
 |
mateo1992
Forumowicz
|
Wysłany: 20-01-2021, 13:21
|
|
|
Samochód nie doczekał się wymiany przegubu, zamówiłem sprawdzając vin i doszedł dzisiaj (jest paczkomacie) ale przedwczoraj auto przyjechało autostrady na lawecie za 250zl. Zgasł odpaliłem za chwilę zaczęło szarpać i zaświecił się check, zgasło i już więcej nie odpaliłem. Na wtryskach nie ma w ogóle ciśnienia paliwa przy kręceniu. |
|
|
|
 |
|
|