Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Play + TV + Smartfon
Autor Wiadomość
gulgulq 
moderator
Służbowo. Na statek.

Auto: i30
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 23-11-2014, 10:43   Play + TV + Smartfon

Chciałbym poznać Wasza opinię odnośnie tego pakietu:
http://www.play.pl/telefo...=SMP_FOR250_40#

TV to model LG 42LB5800.
Smartfon LG Swift L7 II.

Ceny to około:
Telewizor 1500 zł
Telefon 600 zł

Całość: 2100 zł
Wykup Play: około 1500 zł + abonament 50 zł/m-c. Teoretycznie 600 zł taniej (smartfon za friko). Abonament i tak liczymy na poziomie 50 zł co miesiąc. Umowa 25 miesięcy.

Generalnie oszczędzamy bo abonament i tak płacimy teraz 50 zł. Oferta trafia w nasze potrzeby bo szukamy jakiegoś tv do sypialni a zonie skończyła się właśnie umowa i tez szukamy nowego telefonu dla niej.
Proszę o opinie o TV (moja wiedza jest na poziomie kineskopowego Panasonica :p ) oraz telefonu (używam smartfona Samsunga) oraz ewentualnych kruczków :) .

kupujepolskieprodukty.pl

RalfPi 
Mitsumaniak

Auto: Lancer1.8 SB'10,Giulietta 1.4
Wysłany: 23-11-2014, 15:39   

Hej, akurat 2 dni temu kupiłem w końcu TV :) więc się wypowiem.
Nabyłem 48cali za 2350zł (SAMSUNG) w podobnych/ciut lepszych parametrach - jeżeli macie nie za dużą odległość od głów do ściany czy stolika, gdzie ma stać TV (np. 2.5-3.5m), to myślę, że wybór będzie dobry - upewnij się jeszcze co to znaczy ten Motion Clarity Index MCI 100Hz - czy to jest odświeżanie, czy nie. I czy nie jest ten Index trochę mały.
Tak to TV wydaje się super - w końcu to "tylko" TV - ja bym brał :)

gulgulq 
moderator
Służbowo. Na statek.

Wysłany: 23-11-2014, 17:41   

RalfPi napisał/a:
to myślę, że wybór będzie dobry - upewnij się jeszcze co to znaczy ten Motion Clarity Index MCI 100Hz - czy to jest odświeżanie, czy nie. I czy nie jest ten Index trochę mały.

Co do indexu Hz - to odpowiedź znalazłem gdzieś w necie:

Cytat:
1. Prawie wszystkie ekrany w telewizorach LCD, posiadają natywne odświeżanie 60Hz.
2. Niektóre, wybrane, modele ekranów LCD posiadają odświeżanie 120Hz. A to na potrzeby technologii 3D migawkowej, gdzie każde 60 klatek, ze 120, trafia do jednego oka. Dlatego też z musu muszą posiadać tak duże odświeżanie. Ale to jest już dla nich absolutna granica możliwości technicznych.
3. Większość obecnych nowoczesnych telewizorów posiada układy elektroniczne zajmujące się obróbką obrazu, zanim dotrze on do ekranu. Układy te mają na celu zwiększenie wrażenią płynności wyświetlanego obrazu ruchomego. Są to tak zwane układy kompensacji ruchu. Układy te mają różną moc obliczeniową i różne algorytmy, wpływające na obraz.
4. Nieliczne ekrany LCD, mają modulowane podświetlenie matrycy, to znaczy posiadają zdolność szybkiego wygaszenia podświetlenia, pomiędzy kolejnymi wyświetlanymi klatkami obrazowymi. W tech technologii króluje LG, po części znajduje też zastosowanie w Toshibach, czasem w Philipsach.Zastosowanie tej technologii powoduje, że oko ludzkie postrzega obraz ruchomy, jako mniej smużący, bardziej płynny i ostry.

Kombinacja (przemnożenie) czynników 1 i 2 z czynnikiem nr 3 i czasem dodatkowo czynnikiem nr 4 powoduje, że producenci wprowadzają sobie różne cyferki w oznaczaniu odświeżania, które to zresztą nic wspólnego z odświeżaniem nie mają. Nie, nie, nie i jeszcze raz nie. To są tylko umowne wartości liczbowe, czysty marketing, tworzone przez przemnożenie wartości nr 1, czy tez 2, przez "moc" działania wartości 3, i czasem jeszcze dodatkowo pomnożone razy 2, jeśli zastosowano także punkt nr 4.

Przykładowo, mamy telewizor 2D, pracujący z natywnym odświeżaniem 60Hz. w którym zastosowano układ kompensacji ruchu (punkt 3) pierwszej generacji. Wtedy marketinogowo nazwano go 100Hz w Europie i 120Hz w USA.

Mamy ten sam telewizor, gdzie oprócz układu z punktu 3, zastosowano modulowane podświetlenie, więc marketingowo przemnożono to jeszcze razy 2, uzyskując niby 200Hz (Europa) i 240Hz (USA).

Mam tem sam telewizor, tyle że układ kompensacji ruchu jest nowszej generacji, z większą mocą obliczeniową, wtedy marketingowo nazwano to znowu x2, czyli 400Hz i 480Hz.

mamy ekran 3D, z natywnym odświeżaniem 120Hz, czyli bazowo mnożymy tę wartość, przez współczynniki marketingowe, robi się więc 800Hz i 960Hz.

Mamy kolejny rok, producent arbitralnie zmienia sobie nazewnictwo i układ kompensacji który używał marketinowo mnożnika x2, nagle dostaje mnożnik x4. i to tak kompletnie z sufitu, ot tak po prostu. Nie wskażę palcem, ale tak właśnie się stało w kilku przypadkach. I nagle nam się robią tysiące Herców.

A ekran telewizora nadal ma tak naprawdę 60Hz i 120Hz i totalnie nic się w tym względzie nie zmieniło, poza marketinowymi bzdetami. Ot co. I proponuję zakończyć już wałkowanie tej papki marketingowej. Bo to jest pozbawione racjonalnych podstaw.

kupujepolskieprodukty.pl

RalfPi 
Mitsumaniak

Auto: Lancer1.8 SB'10,Giulietta 1.4
Wysłany: 23-11-2014, 17:58   

Aha - no to spoko.
Ten Telefon jeżeli się nie mylę, to moja Żona też używa - i jest bardzo fajny - mogę polecić.

Pozdrowienia i jeszcze raz - ja bym brał :)

[ Dodano: 24-11-2014, 07:45 ]
Nie wiem czy ten TV nie jest przeceniony na 1200zł w OLEOLE..

gulgulq 
moderator
Służbowo. Na statek.

Wysłany: 24-11-2014, 12:39   

RalfPi napisał/a:

Nie wiem czy ten TV nie jest przeceniony na 1200zł w OLEOLE..

Nie, oleole to model: LG 42LB5500 - bez internetu, wifi i brak smarttv
matryca lcd jest pewnie ta sama

http://www.oleole.pl/poro...2&p2=7053789362

[ Dodano: 24-11-2014, 12:57 ]
Analizując na chłodno, umowa na 25 miesiecy, 3 miesiace 50% abonamentu, ekstra pakiet nolimit sms za 10zł:
Play (tv+telefon): 1579 zł + abonament 22m-c x 49.99zł + 3x22 zł + pakiet sms 25x10 zł = 2994.8 zł

Kupując na rynku
TV: 1550 zł
Telefon: 650 zł
Tożsamy abonament w T-mobile "JUMP bez telefonu - oferta tylko w Internecie": 25x30 zł
Suma: 2950 zł
Oszczędzam: 50 zł i mam umowę w t-mobile tylko na 6 miesięcy :P .

kupujepolskieprodukty.pl

Odpowiedz do tematu