Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Opony do Pajero III, 20% off road - 80% on road
Autor Wiadomość
Graczyq 
Forumowicz

Auto: Pajero 3.2, 2001
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 29-11-2014, 22:09   Opony do Pajero III, 20% off road - 80% on road

Koledzy,

Wybieram opony do Pajero III Long. Przekopałem się przez różne posty, porównywarki i serwisy z oponami i nadal nie wiem za dużo. Może pomożecie mi coś wybrać? Jeżdżę głównie na długie wyprawy po utwardzonych, ale bardzo kiepskich drogach i od czasu do czasu off road (lekki), oprócz tego używam auta na codzień do jazdy miejskiej. Teram mam Cooper Discoverer ATR (265/70R16). Jestem z nich zadowolony, bo wystarczająco dobrze dają radę w terenie, prowadzą się na suchej utwardzonej nawierzchni dobrze i są relatywnie ciche. Ale przyczepność na mokrym asfalcie jest bardzo kiepska. Szukam opon, które są podobne, ale mają lepszą przyczepność na mokrym asfalcie i w porządku w lekkim terenie.

Z góry dziękuję za odpowiedzi :-)
Graczyq

Szyszkowa 
mod Pajero
seek&destroy

Auto: Pajero 3,2 DiD
Wysłany: 30-11-2014, 11:02   

Ja poprzednio jeździłem na BF Goodrich AT , teraz mam Yokohama Geolandar. Wolę te drugie. Na asfalcie są bardziej ciche i wydaje mi się, że lepiej sobie radzą poza drogą.
Wykorzystanie mam podobne do Twojego- głównie trasy (turystyka nie zawsze po asfalcie). Okazjonalnie trochę gorszej nawierzchni.

michal77 
Forumowicz

Auto: L200 07"
Wysłany: 30-11-2014, 12:36   opony

miałem BF GOODRICH AT i powiem szczerze nie byłem zadowolony,przejechałem na nich tylko 34 tyś km i opony do wyrzucenia,zero bierznika.
dość dobre są opny TOYO-OPEN COUNTRY
niewiem jak z dośtępnością tych opon w Polsce
nadają sie i na OFF ROAD i asfalt,co do głośności tych opon to niewiem nie interesuje mnie to.

Heilsberg 
Forumowicz
USNI Life Member

Auto: jak w podpisie
Wysłany: 30-11-2014, 15:55   

Nie bardzo wiem jak można nowe ATki BFG ściąć do zera w 34 tys kilometrów. Moje mają jakieś 70 tys i wyglądają jak nowe prawie.

michal77 
Forumowicz

Auto: L200 07"
Wysłany: 30-11-2014, 18:13   opony

można można :lol:

Graczyq 
Forumowicz

Auto: Pajero 3.2, 2001
Wysłany: 30-11-2014, 18:39   

Dzięki za odpowiedzi, szczególnie Szyszkowa. Najprawdopodobniej skuszę się na te Geolandery A/T-S. Maja też bardzo dobre parametry hamowania na mokren nawierzchni (C według etykiety), najlepsze ze wszystkich ATeków które widziałem.
Jak założę opony w Święta, to dam znać jak się jeździ.

[ Dodano: 11-01-2015, 17:58 ]
Witam,
W końcu zdecydowałem się na opony Yokohama Geolander AT-S 265/70 R16. Są doskonałe! :-) Na asfalcie trzymają się bardzo dobrze, zarówno na mokrym jak i suchym. Dodatkowo są całkiem ciche (cichsze niż mojej poprzednie Coopery ATR).
W terenie, na błocie i glinie sprawdzały się bardzo dobrze jak na ATeki.
Mogę spokojnie polecić te opony dla jazdy 80% asfalt / 20% teren, zwłaszcza jeśli teren to zwykle szutrowe drogi.
Dzięki Szyszkowa za pomoc w wyborze.

Odpowiedz do tematu