Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Różne profile opon
Autor Wiadomość
1cichy 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.6 16V '04
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 18-11-2014, 18:06   Różne profile opon

Witam, mam opony(zimowe) o profilu 55, na jednej z nich zrobiło mi się niestety "jajko" i muszę wymienić. Czy mogę bez konsekwencji dla komfortu i bezpieczeństwa jazdy dokupić dwie opony o profilu 65 czy takie kombinacje są zupełnie nie zalecane?

mateelv 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma
Wysłany: 18-11-2014, 18:33   

Możesz. Zawsze najważniejsze jest by na jednej osi były te same oponki. Za wiele to nie zmieni, zmiana z 55 na 65 to mały pikuś.

ross 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI 97
Wysłany: 18-11-2014, 18:56   

mateelv, Jest różnica w wysokości i odczytu na liczniku , domniemam iż chodzi o 15-tki a 65 może być za wysokie.Ja mam na lato 195/55/15 alusy i 185/65/14 stalowe na zimę.

rasiak1980 
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Wysłany: 19-11-2014, 03:35   

A czemu takie serdelki? Ostatnio widziałem w Holandii carisme na takich oponach na polskich blachach z tyłu wyglądało to jakby koła od drezyny miała założone na koleinach nosiło ją niemiłosiernie

1cichy 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 19-11-2014, 13:15   

Dzięki za odpowiedzi. Może z 65 przesadziłem, ale skoro nie ma większych przeciwwskazań to chyba skusze się na 60, a powód jest jeden, dużych profili jest większy wybór i są tańsze.

mateelv 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma
Wysłany: 19-11-2014, 23:14   

Delikatna różnica w wysokości i delikatna w odczycie, to logiczne :)

Ale jakoś bardzo to nie wpłynie na jazdę. Więc jak kolega chce...

maciej 63 
Forumowicz

Auto: COLT 1.6 cjo 98r bistro
Wysłany: 20-11-2014, 00:49   

a jaka szerokość opony?

rasiak1980 
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Wysłany: 20-11-2014, 02:18   

Jak kto lubi idzie dobrać wedle tabeli z tym ze w niektórych wymiarach zapłacimy za oponę dwa razy więcej ja osobiście jeżdżę na dedykowanym rozmiarze 195/60 miałem w escorcie ultra Low profile opony na alojkach i na polskich drogach nie wróży to nic dobrego po pół roku wszystko w samochodzie w zawieszeniu pukało nie mówiąc już o znikomym komforcie podróżowania, plomby potrafi wytrześć z zębów, później padła mi maglownica ponoć właśnie z tego powodu ze opory większe bo szersze lacze, tego typu opony to są na autobahn gdzie fantastycznie spisują się no i na jakieś spoty żeby się pochwalić bo super to wygląda. Ale na miasto? Jeszcze tym bardziej w Polsce? Nie jestem ascetą a tym bardziej masochistą

1cichy 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 20-11-2014, 20:00   

No niestety drogi w Polsce są jakie są, ale po czymś trzeba jeździć. A jeśli chodzi o szerokość to jeżdżę na 195.

Budrys 
Forumowicz

Auto: Astra H
Wysłany: 21-11-2014, 20:28   

1cichy napisał/a:
No niestety drogi w Polsce są jakie są, ale po czymś trzeba jeździć. A jeśli chodzi o szerokość to jeżdżę na 195.

Może u Was nic nie robią z drogami. Ale na śląsku jest porobione i to sporo. Do tego drogi lokalne remontują cały rok. Co do opon to miałem 205/50 R15 i niestety wizualnie dużo za małe do Cari. Potem założyłem 195/60 R15, ale to wciąż nie było to. Siadły by 195/65 z tym, że to już kliku procentowe przekłamanie na liczniku. Pozdrawiam.

Odpowiedz do tematu