Wsteczny bieg- problem z zasprzęgleniem. |
Autor |
Wiadomość |
7ukasz
Forumowicz
Auto: Carisma sedan 2000 1,8 GDI
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 02-12-2014, 19:51 Wsteczny bieg- problem z zasprzęgleniem.
|
|
|
Witam wszystkich. Mam problem ze wstecznym biegiem. Wchodzi bardzo ciężko tak jakby płytko. Często nie do końca. Najczęściej się to dzieje na zimnym silniku. Jak podpompuję pedałem sprzęgła, to jakoś wchodzi. Czasem nie ma tego problemu. Co do skrzyni to nie odbija mi lewarek zmiany biegów i bardzo ciężko chodzi. Czy można jakoś to wyregulować aby sprzęgło brało trochę płycej? |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 02-12-2014, 20:20
|
|
|
Do weryfikacji wysprzęglik oraz linki sterujące wybierakiem, jezeli tu nie bedzie problemu to sprawdzić jak biegi chodza na "sucho" bez linek, jezeli będzie problem to skrzynia do zrzucenia i przeglądu przy okazji do weryfikacji sprzegło |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
benton66
Mitsumaniak
Auto: Carisma 1.8GDI 2000r
Pomógł: 2 razy Dołączył: 27 Lut 2014 Posty: 118 Skąd: Wielkopolska
|
Wysłany: 02-12-2014, 21:33 Re: Wsteczny bieg- problem z zasprzęgleniem.
|
|
|
7ukasz napisał/a: | Co do skrzyni to nie odbija mi lewarek zmiany biegów i bardzo ciężko chodzi. |
Poczytaj ten temat. U mnie pomogło, gdy lewarek nie odbijał i ciężko chodził
http://forum.mitsumaniaki...lewarek&start=0 |
|
|
|
 |
7ukasz
Forumowicz
|
Wysłany: 02-12-2014, 22:01
|
|
|
Jak mogę sprawdzić wysprzęglik? Ale jak mogę bez linek sprawdzić biegi. Nie widzę takiej możliwości. Odpinałem linki przy lewarku i lewarek sam chodził lekko i odbijał. Ciężko chodził ten wybierak ale do niego nie idzie się dostać, bo tylko jego kawałek wystaje w skrzyni. Poprzednio jak popsikałem smarowidłem to pomogło ale auto znów stało 3 miesiące i się znów zastało. Co do wstecznego to nie mam pomysłu? Jest takie wrażenie jak by sprzęgło nie było wciśnięte do końca. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 03-12-2014, 07:31
|
|
|
Na wysprzęgliku jest gumowa osłonka przeciwpyłowa, zsuń ją, jak będzie tam mokro od płynu to wysprzeglik masz do wymiany, jak będzie sucho to wymień płyn w układzie sprzęgła.
7ukasz napisał/a: | Ciężko chodził ten wybierak ale do niego nie idzie się dostać, bo tylko jego kawałek wystaje w skrzyni. Poprzednio jak popsikałem smarowidłem to pomogło ale auto znów stało 3 miesiące i się znów zastało. | Trzeba wybebeszyć elementy filtra powietrza, porozpinac linki, sprawdzić linki, do sterowania na skrzyni jest wtedy podejście i wystarczy sprawdzić czy chodzi to bez oporów. linki jak nachodza na trzpienie nalezy nałozyć jakąs paste smarująca. |
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
 |
|
|
|
 |
7ukasz
Forumowicz
|
Wysłany: 06-12-2014, 17:33
|
|
|
Wysprzęglik jest suchy jak pieprz. Poradziłem się dwóch mechaników i powiedzieli, że wszystko działa prawidłowo. Już wymieniany był płyn i odpowietrzany wysprzęglik.
Wyciągnąłem obudowę filtra, rozpiąłem linkę, która była podejrzana. Przesmarowałem wszystko i chodzi już lekko i lewarek chodzi na boki. Nie wiem tylko o co chodzi z tymi tulejkami wybieraka. Gdzie one się znajdują i dlaczego u mnie są inne. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 06-12-2014, 18:16
|
|
|
http://forum.mitsumaniaki...1359391#1359391 |
 |
|
|
|
 |
|