Cari 1.8 GDI - poważny problem |
Autor |
Wiadomość |
kamyk011
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 28-12-2014, 13:34 Cari 1.8 GDI - poważny problem
|
|
|
Witam wszystkich, słuchajcie uważnie.
Mam poważny problem z moją Carismą, a mianowicie:
kiedy jest zimna opalam ją chodzi ładnie ale na ekranie pokazuje 99.9l spalania na 100km, to jeszcze nic, bo pluje strasznie paliwem z wydechu ale to nadal nie koniec.
Ale jak się zagrzeje troche to zaczyna szatkować zrywać jak by mialo silnik zaraz wyrwać i w końcu gasnie, i tyle już nie odpali dotąd aż prawie całkiem ostygnie i w tedy znowu pali na dotyk.
Na początku myślałem wraz ze znajomym mechanikiem że to czujnik położenia wału (sam też jestem), ale sprawdziliśmy i jest w pełni sprawny, później myśleliśmy że to będzie sonda lambda, ale dalej nic bo sonda była nie dawno wymieniana ale na wszelki wypadek sprawdziłem odpiąłem kostkę od sondy i po zagrzaniu się nadal było to samo.
Bardzo Proszę Was o pomoc bo już nie wiem co robić.
P.S jakieś pytania? coś nie dopowiedziałem dawać śmiało. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 28-12-2014, 13:46
|
|
|
Bez podpiecia komputera i sprawdzenia parametrów rzeczywistych pracy trudno wrózyć co może dolegac, bo przyczyn może być mnóstwo |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
robert78
Mitsumaniak

Auto: Eclipse 4g
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 5 razy Dołączył: 29 Sty 2012 Posty: 1171 Skąd: Stargard
|
Wysłany: 28-12-2014, 14:20
|
|
|
niewiem moze to glupie ale odepnij aku kiedys ktos cos o tum mi wspominal i po resecie wrocilo do normy |
_________________ Eclipse 4g 07r
 |
|
|
|
 |
kamyk011
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI
|
Wysłany: 28-12-2014, 14:46
|
|
|
To nic nie da, musze zrobic tak jak mowil "robertdg" i sprawdzić, bo to chyba jedyne wyjście aby sprawdzić co może dolegać, tylko jest taki problem bo mało mechaników ma program do carism poniżej 2000 roku. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 28-12-2014, 20:34
|
|
|
Kabel to VAG KKL za około 30 - 50zł a program to Evoscan. Tu masz temat o diagnostyce tego silnika http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=40568
Najlepiej się doszkolić i samemu ogarnąć ten silnik bo jak wspomniałeś, niewielu mechaników ogarnia ten silnik i często mogą więcej popsuć niż naprawić. |
|
|
|
 |
|