|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[CY3A 1.8] Instalacja elektryczna made by Salon Mitsubishi - |
Autor |
Wiadomość |
wacky007
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Lancer
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 13-01-2015, 19:55 [CY3A 1.8] Instalacja elektryczna made by Salon Mitsubishi -
|
|
|
Witam,
Jakiś czas temu prosiłem Was o pomoc w celu zlokalizowania problemu rozładowującego się akumulatora tutaj. Po odbiorze auta z Serwisu Mitsubishi w Szwajcarii auto jeździ i narazie nie wykazuje problemów z akumulatorem (to super). Ale pojawił się problem ze światłami i halogenami przednimi. Mianowicie, halogeny nie działają wcale, a świateł mijania nie można wyłączyć.
Podczas uruchomionego silnika:
pozycja off- światła mijania, pozycja auto - światła mijania reszta opcji działa ok.
Silnik zgaszony, stacyjka w trybie uruchomionym:
pozycja off- światła LED do jazdy dziennej, pozycja AUTO - światła mijania.
Żadna pozycja nie daje możliwości uruchomienia przednich halogenów. Pojechałem do Szwajcarskiego ASO i dowiedziałem się, że cała instalacja elektryczna położona w moim aucie nie jest instalacją oryginalną, i co najmniej odbiegającą od standardów "poprawnej instalacji" samochodów Mitsubishi. Warsztat poprosił mnie o wyjaśnienie sprawy z Mitsubishi Polska i im zgłoszenie sprawy. Załączam fotki zrobione przez Warsztat jako udokumentowanie podjętych prób analizy problemu jak i pokazanie "profesjonalizmu osoby montującej".
fotki instalacji
W opinii szwajcarskiego ASO, Mitsubishi Lancer w oryginalnej opcji powinien mieć lampę ksenonową a nie LED.
I teraz pytanie do Was, co o tym myślicie, czy ktoś się spotkał takim z druciarstwem.PL?
Dodam, że auto zakupione we wrześniu 2014 i posiada przebieg 3,5tys. km.
Zaczynam rozkładać ręce, wydałem 81 tysięcy na samochód, który wygląda jak sklecony w szopie... |
|
|
|
 |
Lucas123w
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 Invite
Pomógł: 11 razy Dołączył: 20 Mar 2012 Posty: 977 Skąd: Rumia
|
Wysłany: 13-01-2015, 20:33
|
|
|
Ktoś w Twoim ASO narobił ładnego dymu, całkiem możliwe że masz moduł do dziennych który nie obsługuje czujnika zmierzchu.
U mnie wygląda to tak:
Światła działają razem z czujnikiem zmierzchu tj. gdy robi się szaruga wyłącza dzienne i odpala mijania. Halogeny działają na tych samych ledach po przekręceniu manetki gdy są włączone światła mijania. Po wyłączeniu zapłonu i wyciągnięciu kluczyka działają w opcji follow home przez kilka sekund.
Instalacja jak widać na zdjęciach jest podłączona bez żadnych poucinanych przewodów i luźno latających kablach.
wacky007 napisał/a: | Podczas uruchomionego silnika:
pozycja off- światła mijania, pozycja auto - światła mijania reszta opcji działa ok. |
To jest opcja skandynawska z tego co pamiętam, czyli mijania palą się zawsze bez różnicy w której pozycji jest położenie manetki. |
_________________  |
|
|
|
 |
tyku
Mitsumaniak

Auto: MITSUBISHI LANCER
Pomógł: 56 razy Dołączył: 25 Sty 2012 Posty: 3004 Skąd: INTERNET
|
Wysłany: 13-01-2015, 21:26
|
|
|
wacky007, Które ASO Ci wyrządziło taką krzywdę to
To się nadaję do Turbo Kamery. Czym prędzej szukaj elektryka z prawdziwego zdarzenia, bo dobrze to się nie skończy dla autka.
wacky007 napisał/a: | Zaczynam rozkładać ręce, wydałem 81 tysięcy na samochód |
Jaka to wersja lancerka |
_________________ MITSUBISHI LANCER 1.8 (4B10) Sportback - Red Metallic (P26)
Rok produkcji: 2010.
 |
|
|
|
 |
wacky007
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 13-01-2015, 21:32
|
|
|
tyku napisał/a: | wacky007, Które ASO Ci wyrządziło taką krzywdę to
To się nadaję do Turbo Kamery. Czym prędzej szukaj elektryka z prawdziwego zdarzenia, bo dobrze to się nie skończy dla autka.
wacky007 napisał/a: | Zaczynam rozkładać ręce, wydałem 81 tysięcy na samochód |
Jaka to wersja lancerka |
Wersja Invite. Silnik 1.8
Wyposażenie dodatkowe według zamówienia w salonie Mitsubishi.
Spoiler klapa duży, spoiler zderzaka tylnego, spoiler zderzaka przedniego, chromowana dolna atrapa zderzaka przedniego, światła do jazdy dziennej LED (mają w oficjalnym katalogu!!), zestaw multimedialny + kamerka cofania, przednie czujniki parkowania, atrapy klimy i skrzyni biegów pseudo aluminium, aluminiowa gałka zmiany biegów, progi, przyciemniane szyby, śruby zabezpieczające, mata bagażnika, grzanie foteli przednich.
Tyle pamiętam na szybko. Jutro dzwonie do mitsubishi polska i składam reklamację, nie będę płacił dodatkowo za przywrócenie tego do stanu przyzwoitego. Mam nadzieję, że coś wskóram...
Jak myślicie są jakiekolwiek szanse na reklamację?
P.S. Auto zostało zamówione, skonfigurowane i odebrane w salonie:
LINK |
|
|
|
 |
tyku
Mitsumaniak

Auto: MITSUBISHI LANCER
Pomógł: 56 razy Dołączył: 25 Sty 2012 Posty: 3004 Skąd: INTERNET
|
Wysłany: 13-01-2015, 21:45
|
|
|
wacky007 napisał/a: | Jak myślicie są jakiekolwiek szanse na reklamację? | - Oczywiście, to nowe auto na gwarancji.
Dziwi mnie fakt, że ty tego nie widziałeś jak odbierałeś samochód(kupiłeś kota w worku).
Tam gdzie kupiłeś, to złóż reklamację. Jak nie poprawią jak trzeba, to wtedy do MMC Car Poland Sp. z o.o. |
_________________ MITSUBISHI LANCER 1.8 (4B10) Sportback - Red Metallic (P26)
Rok produkcji: 2010.
 |
|
|
|
 |
wacky007
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 13-01-2015, 22:32
|
|
|
tyku napisał/a: | wacky007 napisał/a: | Jak myślicie są jakiekolwiek szanse na reklamację? | - Oczywiście, to nowe auto na gwarancji.
Dziwi mnie fakt, że ty tego nie widziałeś jak odbierałeś samochód(kupiłeś kota w worku).
Tam gdzie kupiłeś, to złóż reklamację. Jak nie poprawią jak trzeba, to wtedy do MMC Car Poland Sp. z o.o. |
Jedyne co ja widziałem to tylko dodatkowe 2 czerwone kable...reszta była dobrze poukrywana, zdjęcia są wykonane przez ASO szwajcarskie, w celu pokazania jakie "bagno" znaleźli pod maska zdejmując parę rzeczy...
Wątpię, żeby każdy kupując nowe auto od razu węszył pod maską w poszukiwaniu podstępu lub druciarstwa. W moim przypadku, posprawdzałem all wyposażenie zgodnie z zamówieniem, jego działanie, miernik lakieru itd. Do głowy by mi nie przyszło, że ASO może odwalić taką akcję!
[ Dodano: 19-02-2015, 21:07 ]
Mały update. Salon podjął się naprawy. Samochód odebrany 31 stycznia i jak na razie problem nie powrócił. Info z salonu: firma zewnętrzna montująca zestaw FANTOM, źle podłączyła jedną kostkę, w której masowała się jedna żyła kabla do budy samochodu. Podobno wszystko zostało poprawione i teraz ma być all ok.
Dodatkowo. Okazało się, że moje światła przeciwmgłowe nie działają, ponieważ mam lampy do jazdy dziennej a nie halogeny. Salon sprzedał mi samochód z pakietem świateł LED oraz świateł przeciwmgielnych (za obie opcje zapłaciłem) nie posiadając zintegrowanych lamp do wersji sedan. Takie lampy występują tylko w wersji Sportback. Zobowiązali się do wymiany świateł na przeciwmgłowe przy następnej wizycie w warsztacie (roczny przegląd) + zwrot kasy, lub zamontowanie lamp zintegrowanych i ile firma zewnętrzna je stworzy
Salon za nieprzyjemności powstałe z ww awarią wymienił mi olej i filtr for free (koszt +/- 500zł) i wpisał do książki serwisowej 100% rabatu na przegląd roczny (+/- 1000zł).
Szkoda tylko, że koszty transportowe przejazdu z Swiss-> Polska-> Swiss-> Polska-> Swiss wyniosły +/- 3,600zł ;/
W ramach dalszego zadość uczynienia, mam dostać "promocyjną" ofertę na felgi 18"... pożyjemy zobaczymy.
Update Luty 2016
Naprawa przyniosła oczekiwane rezultaty, all zostało naprawione zgodnie ze sztuką. Auto działa bez zarzutu od ponad roku, więc temat można uznać za zamknięty. |
|
|
|
 |
|
|