[EAxA] Pęknięcie szyby czołowej |
Autor |
Wiadomość |
polaff
Mitsumaniak
Auto: *
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 6 razy Dołączył: 02 Maj 2009 Posty: 2452 Skąd: ....
|
Wysłany: 19-04-2016, 08:47 [EAxA] Pęknięcie szyby czołowej
|
|
|
Pęknięcie w przeciągu tygodnia powiększyło się o około 50%.
Nie przypominam sobie uderzenia kamieniem czy czymś podobnym. Z resztą nie ma śladów po uderzeniu na szybie, zatem prawdopodobieństwo takiego zdarzenia jest znikome. |
Ostatnio zmieniony przez polaff 22-04-2016, 21:02, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24295 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 19-04-2016, 11:57
|
|
|
polaff napisał/a: | Zgniłe jak w każdym galancie nadwozie aż tak pracuje, że szyby pękają? | bywają takie przypadki; co prawda słyszałem o nich w golfach czy starych skodach, ale Galant jak wiadomo potrafi gnić nie gorzej |
|
|
|
 |
polaff
Mitsumaniak
|
Wysłany: 19-04-2016, 15:35
|
|
|
Nie miał nikt takiego przypadku? |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23637 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 19-04-2016, 17:36
|
|
|
W innym aucie miałem taki przypadek, gdy pod uszczelke naszło tyle brudu, że musialo to napierać na szybe, i sytuacja była o tyle podobna że tak jak u Ciebie szyba jest nieoryginalna tak byla i w tym przypadku - wadliwe osadzenie szyby przy montazu, jak nei podniesiesz listwy bocznej to sie nie dowiesz co bylo przyczyna.
Krzyzak napisał/a: | co prawda słyszałem o nich w golfach czy starych skodach, ale Galant jak wiadomo potrafi gnić nie gorzej | Tyle, że słupek A w golfach, oplach, skodach, etc, ma budowe puszki do piwa w porównaniu ze słupkiem Galanta który jest masywnie zbudowany składając sie z wielu warstw blachy.
Korozje na słupkach widzialem w wielu galantach i pochodzila ona od spinek listew dachowych wszystko przez piankowa tasme przylepna - korozja powierzchniowa, przy xle osadzonej szybie ta plastykowa spinka tez mogla uszczerbic szybe |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
polaff
Mitsumaniak
|
Wysłany: 19-04-2016, 17:40
|
|
|
robertdg napisał/a: | jak nei podniesiesz listwy bocznej to sie nie dowiesz co bylo przyczyna | ja listwy nie mam od roku, bo odpadła w związku z korozją o której piszesz:
robertdg napisał/a: | Korozje na słupkach widzialem w wielu galantach | , dlatego zacząłem zastanawiać się nad pracą całego nadwozia. Z tym, że korozja słupków jest faktycznie bardzo robertdg napisał/a: | korozja powierzchniowa |
|
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 19-04-2016, 17:56
|
|
|
polaff napisał/a: | ja listwy nie mam od roku, bo odpadła w związku z korozją o której piszesz: | Tym lepiej, od krawedzie wystarczy niewielkie uszkodzenie aby szyba pekla, może zrób zdjecie krawedzi - bo skoro nie ma listwy i ja odslania to może jednak cos jest.
Szyba w Galancie jest bardzo elastyczna i podejrzewam ze od korozji konstrukcyjnej moglaby ona peknac wtedy gdy doszloby juz do mocnego rozpychania blacha albo rozszczepiania spoin |
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
 |
|
|
|
 |
polaff
Mitsumaniak
|
Wysłany: 19-04-2016, 18:32
|
|
|
robertdg napisał/a: | Tym lepiej, od krawedzie wystarczy niewielkie uszkodzenie aby szyba pekla, może zrób zdjecie krawedzi - bo skoro nie ma listwy i ja odslania to może jednak cos jest. | kompletnie Cię nie zrozumiałem... |
|
|
|
 |
Tomii
Mitsumaniak
Auto: C4, BX, Espace 3
Pomógł: 17 razy Dołączył: 05 Kwi 2010 Posty: 1889 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 19-04-2016, 18:45
|
|
|
Mi pękła szyba od góry lewego rogu, prawdopodobnie od korozji w górnej części pod gumową listwą. Uratowałem to w lecie wierciniem na końcu pęknięcia i wpuszczeniu do niego kleju, pęknięcie nie idzie już dalej. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 19-04-2016, 18:59
|
|
|
polaff, zrób zdjęcie krawędzi szyby. Chodziło mi o to, że jak nie masz listwy dachowej to krawedź szyby jest odslonieta i to jest szybka droga do drobnyuch uszkodzen szyby i dalszych pekniec |
 |
|
|
|
 |
polaff
Mitsumaniak
|
Wysłany: 19-04-2016, 19:07
|
|
|
Tomii, ile kosztuje nowa szyba? 400zł, 500zł? to nie jest tragedia. Problemem jest powód pęknięcia, bo on pewnie tani nie będzie. Zdjęcie zaraz zrobię. |
|
|
|
 |
Tomii
Mitsumaniak
|
Wysłany: 19-04-2016, 20:39
|
|
|
polaff napisał/a: | Tomii, ile kosztuje nowa szyba? 400zł, 500zł? to nie jest tragedia. Problemem jest powód pęknięcia, bo on pewnie tani nie będzie. Zdjęcie zaraz zrobię. |
Po co mi nowa szyba jak wiem co tam się dzieje z blacharką. |
|
|
|
 |
polaff
Mitsumaniak
|
Wysłany: 19-04-2016, 20:41
|
|
|
Wiesz w sensie pozytywnym czy negatywnym? |
|
|
|
 |
Tomii
Mitsumaniak
|
Wysłany: 19-04-2016, 20:43
|
|
|
polaff napisał/a: | Wiesz w sensie pozytywnym czy negatywnym? |
Korozja na 90 % |
|
|
|
 |
Robert_G2
Forumowicz

Auto: Galant V6 2.5 98r, był 2.0 91r
|
Wysłany: 21-06-2016, 22:18
|
|
|
U mnie w kombi też szyba pękła. Powodem była korozja przy przyklejanej spince do słupka. Wokół tej spinki było dużo brudu, piachu i tym samym trzymała się wilgoć co spowodowało korozję. Puchnięcie blachy i następnie pęknięcie. Aktualnie z tym walczę. Wyciąłem w tych miejscach korozji pod szybą klej, tyle co się dało przeczyściłem z rdzy, zamalowałem Hameritem, uszczelniłem bardziej elastycznym tworzywem takim, że gdyby nadal puchło to powinno wypłynąć na boki a nie przeć na szybę. Wcześniej pęknięcie powoli postępowało dalej. Nawierciłem na końcu pęknięcia otwór i skleiłem klejem UV do szyb. Jak na razie wydaje się być ok. Bynajmniej pęknięcie nie postępuje dalej. Zastanawiam się tylko co zrobić z listwą która przechodzi od szyby przedniej, przez dach aż do tylnej klapy. Tych klejonych spinek już nie chciałbym dawać, a teraz listwa bez nich się kiepsko trzyma. Najchętniej bym ją bynajmniej w okolicy przedniej szyby całkowicie usunął. Nie wiem może uciął przy styku z dachem a w części szyby ładnie czymś zalepił, tzn jakimś czarnym sylikonem lub tym klejem do szyb ? Może znacie jakiś ciekawy patent zamiast tej listwy ? |
_________________ Pozdrawiam. Robert.
 |
|
|
|
 |
muscle_car
Mitsumaniak
Auto: Mitsubishi Galant 2,5 v6 99'
Pomógł: 1 raz Dołączył: 16 Lip 2014 Posty: 124 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 22-06-2016, 10:50
|
|
|
Miałem podobny przypadek w poprzednim aucie (mondeo mk2). Podjechałem pod dom i jak wyszedłem po kilku godzinach było pęknięcie. Nic nie spadło ani też nic z blacharką się nie działo (byłem przy wymianie szyby i widziałem cały proces).
Szyba po prostu pękła ze starości. Auto było z 98' a szyba oryginalna. Przez tyle lat pracowała góra dół lewo prawo i po prostu przyszedł na nią czas. I nie jest to pierwszy przypadek z jakim się spotkałem.
Nie twierdzę jednocześnie, że to może być przyczyna w tym wypadku ale daje jedną z możliwych opcji. |
_________________ "Myślenie jest ważniejsze niż wiedza, ale nie ważniejsze niż obserwacja" - J.W.Goethe
Galant 2,5 V6
Fto GR 2,0 V6 |
|
|
|
 |
|