Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
nowy ASX a LPG
Autor Wiadomość
mysterio 
Nowy Forumowicz

Auto: matiz
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 26-04-2011, 14:19   nowy ASX a LPG

Witam;)
przymierzam sie wlasnie do zmiany samochodu.
Prawdopodobnie wybiore ASX ;)
orientuje sie ktos jak jest z gwarancja na silnik ? czy salon moze zalozyc taka instalacje bez utraty gwarancji ? Jaki jest mniej wiecej koszt takiej instalacji ?

pozdrawiam
Pawel!

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 26-04-2011, 14:27   

Przy MIVEC-ach nie można montować instalacji gazowych. Poszukaj w dziale Lancer. Z tym że Lancera w wersji 1,8 można zamówić ze zmodyfikowaną głowicą pod GAZ. Wtedy jest gwarancja na silnik. ASX występuje tylko z silnikiem 1,6 jeśli chodzi o benzynę i z tego co na razie wiadomo nie występuje w wersji pod GAZ. Oznacza to brak gwarancji na silnik po zainstalowaniu takowej instalacji oraz prawdopodobny problem kasowaniem się luzów zaworowych.

mysterio 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 26-04-2011, 14:36   

krzychu napisał/a:
Przy MIVEC-ach nie można montować instalacji gazowych. Poszukaj w dziale Lancer. Z tym że Lancera w wersji 1,8 można zamówić ze zmodyfikowaną głowicą pod GAZ. Wtedy jest gwarancja na silnik. ASX występuje tylko z silnikiem 1,6 jeśli chodzi o benzynę i z tego co na razie wiadomo nie występuje w wersji pod GAZ. Oznacza to brak gwarancji na silnik po zainstalowaniu takowej instalacji oraz prawdopodobny problem kasowaniem się luzów zaworowych.

oj to smutna wiadomosc :(
mialem wielka ochote zakupic ASX ale jesli sa potem problemy z silnikim to raczej odpada
za duzo km miesiecznie robie zeby sobie pozwolic na benzyne :(

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 26-04-2011, 14:38   

Kup diesla, jak na razie bardzo pozytywne oponie i bardzo niskie spalanie jak na sporą moc i dość duże rozmiary ASX-a.

mysterio 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 26-04-2011, 14:41   

krzychu napisał/a:
Kup diesla, jak na razie bardzo pozytywne oponie i bardzo niskie spalanie jak na sporą moc i dość duże rozmiary ASX-a.

ile bierze taki diesel ? 6 L ?

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 26-04-2011, 14:44   

mysterio napisał/a:

No coś koło tego, oczywiście zależy od tego czy miasto czy trasa:

Motostat

mysterio 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 26-04-2011, 14:48   

krzychu napisał/a:
mysterio napisał/a:

No coś koło tego, oczywiście zależy od tego czy miasto czy trasa:

Motostat

dzieki za linka ale to i tak za duzo - musze zminimalizowac spalanie
6L ropy to troche za duzo - miesiecznie robie jakies 3-4k km :(

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Wysłany: 26-04-2011, 20:32   

krzychu napisał/a:
Przy MIVEC-ach nie można montować instalacji gazowych.
Znaczy wogóle, czy tylko ze względu na gwarancje :?: Bo jeżeli wogóle, to ktoś tu niezłą panike sieje.
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 26-04-2011, 20:39   

robertdg napisał/a:
Bo jeżeli wogóle, to ktoś tu niezłą panike sieje.

użytkownik tomekrvf już kilka razy przybliżał fakty na ten temat. Chodź można poczytać że ktoś zrobił 40 tys na instalacji i na razie się nic nie dzieje. Pytanie czy po 150 tys też tak będzie....

mariusz_2050 
Forumowicz

Auto: OUTLANDER 2.4 MIVEC
Wysłany: 26-04-2011, 20:44   

krzychu napisał/a:
Przy MIVEC-ach nie można montować instalacji gazowych

Jeżdżę i nie narzekam. Dobra instalacja z prawidłowo ustawionym AFR nie zaszkodzi motorowi.

bastek 
Mitsumaniak
kaktusiarz

Auto: Superb,SpaceStar,LS400,SC430,J
Wysłany: 26-04-2011, 21:31   

mariusz_2050 napisał/a:
Jeżdżę i nie narzekam

ja też

auta: nissan almera 2000-2013, Nissan Micra 2012-2029 Mitsubishi lancer 2009-2016 Toyota avensis 2015-2018 Cb125f 2016- 2020, Mitsubishi space star 2018-, Lexus LS400 2018-, Superb 2019-, Junak m12 2020-, Lexus sc430 2021-

mariusz_2050 
Forumowicz

Auto: OUTLANDER 2.4 MIVEC
Wysłany: 26-04-2011, 23:59   

krzychu napisał/a:
Pytanie czy po 150 tys też tak będzie....

Kolego po 150kkm zostaje mi w kieszeni ponad 35000zł. (11l. pb/13l. lpg) więc na ew. naprawdę głowicy będzie mnie stać:) a jestem pewien, że nie będzie to potrzebne.

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 27-04-2011, 00:08   

Żebyśmy się zrozumieli. Kolega pytał to mu udzieliłem odpowiedzi tak jak wiedziałem. Gwarancji nie będzie, MIVEC-om nie zaleca się instalować instalacji gazowych o czym mówią nawet firmy produkujące instalacje. Ta są fakty, tak samo jak opcja głowicy pod gaz dla 1,8 MIVEC. Ty mówisz o kalkulacji czy się opłaca ryzykować czy nie - OK. Nie dyskutuję czy masz rację czy nie. Z drugiej strony może trafiłeś na dobry zakład. Ja ogólnie widzę po forum że nawet w Lancerze jak mój który bezproblemowo znosi instalacje gazowe (1,6 i 2,0 znoszą ją bez problemu - kasatory hydrauliczne) większość była do poprawki bo potrafi się zaświeca CE - czyli ktoś jednak nie wyregulował mieszanki tak jak trzeba... Dla Mivec-a to już może być po głowicy.... To zupełnie jak z rozrządem w 4G63, jak go ktoś nie zna, a wyznaje zasadę że 100 innych auto już zrobił to tego spieprzy. Tak samo jest z instalacjami zagazował 100 aut niemieckich i jest ok, japońca też da radę....... Oczywiście są też tacy co stroją na hamowni i tam pewnie MIVEC pożyje dość długo, co nie znaczy że na tyle długo co silniki które lepiej tolerują instalację. Anegdotka - sąsiad kupił Pajero 2.0 GDI. Ja mu powiedziałem że gazowanie GDI to tylko proszenie się o problemy, gazownik nie widzi problemu "wszystko da się zagazować"..... Fachura można by rzec.

Ps. Nie chciałem się tak rozwodzić po raz kolejny....

Haiku 
Forumowicz

Auto: ASX 1.6 + Lancer Intense 2.0
Wysłany: 09-03-2015, 10:04   

odświeżę trochę temat bo troszkę czasu minęło od ostatniego posta...

Pewien dealer Mitsu w Bydgoszczy ma w swojej ofercie fabrycznie nowe ASX z instalacją BRC Sequent 24 (artykuł poniżej):

http://autoflesz.com/test...ofabryczny.html

Przyznaję, że od niedawna posiadam ASX'a z LPG. Montaż w 3 letnim aucie (po gwarancji) przy przebiegu 42 tys km. Instalacja dokładnie taka jak w artykule. Długo zastanawiałem się czy montaż instalacji do dobry pomysł (czyt. czy nie zaszkodzi silnikowi). Przekonała mnie ilość tego modelu w Niemczech z instalacją LPG i przebiegami jakie wykonują.

Z punktu widzenia technicznego absolutnie bezobsługowa. Miałem w przeszłości 3 auta z LPG (Lancer, Civic, Outlander) lecz w poprzednich autach czuć było moment przełączenia się Pb->LPG, natomiast w przypadku ASX nie czuć kompletnie nic. Odnośnie spalania LPG wychodzi u mnie ponad 400km na niecałych 33 litrach co daje średnio 8,1l/100

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 09-03-2015, 20:37   

Przy LPG wszystko zależy od gazownika, jeśli kumaty, to wszystko będzie OK a jeśli nie, to zawory szybko mogą się skończyć. Sprawdź ile w tych samych warunkach spala Ci benzyna choćby tak dla świętego spokoju. Benzynki powinno być o około 20% mniej. Sugeruję to bo kiedyś jeden właściciel Lancera też pisał, że auto spala bardzo mało gazu na takiej samej instalacji i niestety ale bardzo szybko musiał regulować zawory czy nawet remontować głowicę.

Odpowiedz do tematu