[Carisma 1.6 ] Pytania o 3 rzeczy |
Autor |
Wiadomość |
yoji
Forumowicz

Auto: Carisma 1,6
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 14 Kwi 2009 Posty: 106 Skąd: ok. Bochni
|
Wysłany: 09-01-2015, 08:16 [Carisma 1.6 ] Pytania o 3 rzeczy
|
|
|
Dzień Dobry.
Na wstępie witam po długiej przerwie bez mitsu. Nabyłem niedawno Carisme 1.6 2002r.
Mam 3 pytania :
1) Zauważyłem dziś ze licznik faluje - raz działa po chwili wskazówka na 0 a później znów działa. Wyczytałem dwie przyczyny - chciałbym potwierdzić : czy warto wymontować licznik i przeczyścić kostki, styki ? czy od razu szukać przyczyny w czujniku skrzyni biegów.
2) Obrotomierz w ogóle nie działał. Gdzie szukać ewentualnie modułu MD 374437. lub innej przyczyny?
3)Radio, mam kaseciaka a chciałbym fabryczne na CD jednak nie wiem czy wszystkie radia mają kody czy nie ? Ewentualnie na nieoryginalnym nie będę miał komputerka ale spalanie średnie będzie wyświetlane ?
w Colcie nie miałem takich problemów, większym była rdza wiec proszę o wyrozumiałość
Dziękuje za wszelkie wskazówki. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 09-01-2015, 08:24
|
|
|
3) Bez oryginalnego radia nie będziesz miał tylko RDS-u a wszystkie wskazania komputera będą się wyświetlały tylko samo przełączanie po między funkcjami będzie troszkę utrudnione. Tu masz wszystko opisane http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=3194
Ja też u siebie wywaliłem oryginalne radio na CD bo nie warte było tych funkcji jakie oferuje w stosunku do tego co oferują obecne radyjka. |
|
|
|
 |
yoji
Forumowicz

|
Wysłany: 09-01-2015, 08:42
|
|
|
Serdeczne dzięki , radio na cd w drugiej carismie którą od czasu do czasu ujeżdżam bardzo mnie denerwowało wiec kupie radio na cd
Co do obrotomierza jeszcze będę musiał sprawdzić masę na alternatorze. |
Opel Calibra 2017-2017
Renault Scenic I 2017-2017
Renault Scenic II 2017-Aktualnie
Mitsubishi Carisma GDI Elegance 2017-Aktualnie
 |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 09-01-2015, 08:54
|
|
|
yoji napisał/a: | 1) Zauważyłem dziś ze licznik faluje - raz działa po chwili wskazówka na 0 a później znów działa. Wyczytałem dwie przyczyny - chciałbym potwierdzić : czy warto wymontować licznik i przeczyścić kostki, styki ? czy od razu szukać przyczyny w czujniku skrzyni biegów.
2) Obrotomierz w ogóle nie działał. Gdzie szukać ewentualnie modułu MD 374437. lub innej przyczyny? | Punkt pierwszy tyczy się predkościomierza Jezeli tak to najprościej sprawdzić połaczenia na liczniku, nastepnym podejrzanym może być czujnik VSS na skrzyni.
IFS (Ignition Failure Sensor) występuje w silnikach typu DOHC, u Ciebie jest SOHC, może obrotomierz ma związek z tym samym co prędkościomierz, do sprawdzenia wiązka, licznik.
Dorze byloby podpiąć pod kompter i sprawdzić jak ECU widzi parametr predkosci i obrotów, jezeli tak smao jak na liczniku to trzeba szukać w wiazce i czujnikach, jezeli ECU widzi prawidłowo parametry to wina polaczen do licznika lub samego licznika |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
yoji
Forumowicz

|
Wysłany: 09-01-2015, 09:20
|
|
|
robertdg napisał/a: | yoji napisał/a: | 1) Zauważyłem dziś ze licznik faluje - raz działa po chwili wskazówka na 0 a później znów działa. Wyczytałem dwie przyczyny - chciałbym potwierdzić : czy warto wymontować licznik i przeczyścić kostki, styki ? czy od razu szukać przyczyny w czujniku skrzyni biegów.
2) Obrotomierz w ogóle nie działał. Gdzie szukać ewentualnie modułu MD 374437. lub innej przyczyny? | Punkt pierwszy tyczy się predkościomierza Jezeli tak to najprościej sprawdzić połaczenia na liczniku, nastepnym podejrzanym może być czujnik VSS na skrzyni.
IFS (Ignition Failure Sensor) występuje w silnikach typu DOHC, u Ciebie jest SOHC, może obrotomierz ma związek z tym samym co prędkościomierz, do sprawdzenia wiązka, licznik.
Dorze byloby podpiąć pod kompter i sprawdzić jak ECU widzi parametr predkosci i obrotów, jezeli tak smao jak na liczniku to trzeba szukać w wiazce i czujnikach, jezeli ECU widzi prawidłowo parametry to wina polaczen do licznika lub samego licznika |
Czy na samym początku zacząć od wymontowania licznika i sprawdzenia kostek. Dzięki. Druga sprawa wtyczka do podłączenia jest pod kolumną kierowniczą, i tu nasuwa sie pytanie, mam tam mase kabli, z tego co pamietam w Colcie nie było ich a była tylko skrzynka bezpieczników + przekaźniki, tu skrzynka bezpieczników jest taka sama jak w colcie ale dodatkowo wisi mase kabli podejrzewam połączone są z jakimś modułem alarmu bądź centralnego, czy w carismach idzie jakaś wiązka kabli przed skrzynką bezpieczników ( wzdłuż platikowej osłony tam gdzie jest schowek i maskownica głosnika) ? |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 09-01-2015, 10:05
|
|
|
U mnie takiej wiązki tam nie widziałem więc pewnie to wytwór poprzedniego właściciela.
Jeśli chciałbyś podłączyć autko pod komputer to z tym autem będzie działał ELM 327 z darmowymi programami pod niego dedykowanymi jak np. Torque na telefony z androidem jak również kabel VAG KKL z programem Evoscan http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=40568 |
|
|
|
 |
yoji
Forumowicz

|
Wysłany: 09-01-2015, 10:54
|
|
|
Ok. Dzięki jakiś zarys juz mam. Jutro zabiorę się na samym początku za licznik a poźniej będę się martwił dalej. |
Opel Calibra 2017-2017
Renault Scenic I 2017-2017
Renault Scenic II 2017-Aktualnie
Mitsubishi Carisma GDI Elegance 2017-Aktualnie
 |
|
|
|
 |
|