Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Space Star 1.9 DID :)
Autor Wiadomość
Mateusz_Lbn 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Space Star 1,9 DID
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 22-06-2015, 09:21   Space Star 1.9 DID :)

hej wszystkim :) od niedawna jestem posiadaczem Mitsubishi Space Star 1.9 DID 115 km po lifcie z 2002 roku wersja Avance i chciałbym Wam pokazać moje nowe autko. Jako, że jestem młodym kierowcą to nie mam zbyt dużego doświadczenia z samochodami. Najpierw jeździłem 3 lata Oplem Astrą 1.4 w benzynie 60 km :D i już ten brak mocy mi doskwierał na częstych trasach poza miastem. Mitsubishi jest uznaną marką w moim kręgu rodziny i znajomych i wszyscy pochwalają mój zakup. Jednak ja trafiłem na to autko przez przypadek. Mój znajomy ma komis i jeździ często do Niemiec i ściąga kilka aut. Jako, że szukałem czegoś nowego, zadzwoniłem do niego i spytałem czy ma coś dobrego. Powiedział, że ma Space Stara. Moje pierwsze myśli jak jechałem do niego do komisu nie były najlepsze :D myślałem, że to takie autko bardziej dla dziadka niż dla młodego chłopaka :D ale gdy je zobaczyłem to wszystko się zmieniło :D zauroczyło mnie, polubiłem je od pierwszego wejrzenia, a jazda próbna tylko potwierdziła moje przekonania. Misiek miał niedawno zmienione sprzęgło( na nowym przejechało 9 tys km) i wymieniony rozrząd, potwierdzone fakturami i książką serwisową. Ma alufelgi, przyciemniane szyby, klimatyzacje, elektryczne i podgrzewane lusterka, światła przeciwmgłowe. Sprawdziłem autko u swojego mechanika. Nie wykrył żadnych poważnych nieprawidłowości. Jedynie musiałem wymienić:
-akumulator ( kupiłem Varte Blue Dynamic 74ah 680a 278x175x19 za 370 zł)
-sprzęgiełko alternatora (koszt nowego wyniósł koło 170 zł)
-osłony przegubów zewnętrznych( 60 zł)
- wymiana oleju na Castrol półsyntetyk 10w-40 i nowy filtr( koszt 210 zł)
-tuleje wahaczy tylnych(wymiana + robocizna 200 zł)
- ozonowanie klimatyzacji
Podczas wymiany akumulatora spotkała mnie niemiła niespodzianka, a mianowicie nie działał mi obrotomierz. Tu z pomocą przyszło mi Wasze forum, gdzie znalazłem super radę jak się tego pozbyć :) wystarczyło podpiąć jeszcze raz akumulator i wszystko wróciło do normy :) Trochę denerwował mnie świst z lewej strony autka podczas jazdy, ale okazało się, że osłonka tarczy hamulcowej była odgięta i to dawało nieprzyjemny hałas. Wystarczyło odgiąć i przeczyścić. Autko ma super przyspieszenie :) jestem mega zadowolony. Od zakupu przejechałem w 1,5 miesiąca 3 tys km i ani razu mnie nie zawiódł na trasie :) a byłem nim dwa razy w Łodzi (z Lublina to prawie 300 km w jedną stronę), raz w Warszawie i kilka razy pokonywałem trasy około 70km. W trasie spalanie około 5,5 litra. W mieście koło 7. Słyszałem, od znajomego, że trzeba dbać o common rail i dlatego nie wlałem ani razu do niego zwykłego oleju napędowego. Tylko VERWA :D Jeszcze przyzwyczajam się do mocy tego autka :D bo w porównaniu z moim Opelkiem to naprawdę spora różnica. Plany na przyszłość:
- przed zimą konserwacja podwozia
- zająć się klapą tylną bagażnika, bo wychodzą niewielkie ogniska rdzy
- kupić opony zimowe ( obecnie są całoroczne 16' goodyear)
- zlikwidować skrzypienie we wnętrzu autka, bo coś słychać na nierównościach :D ( podejrzewam, że to zapięcie pasa skrzypi ) :D
- wymienić filtry
Pozdrawiam wszystkich i życzę szerokości! :D

Odpowiedz do tematu