[Cari 1.8 GDI] Zima -7°C zamek sam się zamyka.. Jak to wyłąc |
Autor |
Wiadomość |
Raivik
Forumowicz

Auto: Carisma 1,8 125 KM 1998Automat
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 09 Sty 2014 Posty: 43 Skąd: Dąbrowa Górnicza
|
Wysłany: 25-12-2014, 20:33 [Cari 1.8 GDI] Zima -7°C zamek sam się zamyka.. Jak to wyłąc
|
|
|
Dobra problem jest następujący:
Chce zrozumieć jak zamyka się centralny zamek tzn. Jest zima -7°C szyby zamarznięte i chce uruchomić silnik na kilka minut rozgrzewając go i ogrzewanie włączyć.. a przy tym drapać szyby z zewnątrz. I tu zaczyna się problem po załączeniu silnika i zamknięciu drzwi ogarnia mnie strach, że zaraz zamknie się centralny zamek. o.O" Jak do tego nie dopuścić? Niby jest przełącznik wewnątrz do otwarcia wszystkich drzwi ale jakoś jak go używałem to nie pomagało i drzwi się same zamykały po kilku sekundach, czasami natomiast zauważyłem że się nie zamykają same..
Nie rozumiem na czym polega ten mechanizm a nie chce zostać z łopatką do skrobania na mrozie przy uruchomionym silniku i z zamkniętymi drzwiami od auta... |
_________________ czas to pieniądz + pieniądze szczęścia nie dają = szczęśliwi czasu nie liczą:] |
|
|
|
 |
glina
Mitsumaniak

Auto: Carisma
Pomógł: 11 razy Dołączył: 20 Lis 2010 Posty: 455 Skąd: mam to wiedzieć?
|
Wysłany: 25-12-2014, 21:04
|
|
|
bierz ze soba do kieszeni drugi kluczyk |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23644 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 25-12-2014, 21:05
|
|
|
Trzeba sprawdzić co to za centralka i zobaczyć czy da sie przeprogramowac autoblokade |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
i9i
Mitsumaniak Szary Obywatel

Auto: Reno
Kraj/Country: Holland
Pomógł: 46 razy Dołączył: 19 Sie 2010 Posty: 2219 Skąd: Kerkrade
|
Wysłany: 25-12-2014, 21:55
|
|
|
Zerkaj na kontrolkę otwartych drzwi i lampkę, mogą mieć powiązanie z samozamknięciem. Przy otwarciu drzwi krańcówka może czasem nie zaskoczyć i centralka nie widzi, że drzwi się nie otworzyły więc uznała otwarcie za przypadkowe i zamknęła centralny spowrotem. To w kwestii zrozumienia jak zamyka centralny zamek. |
_________________ Pozdrawiam
Adrian
Pomogłem?? Kliknij "Pomógł" nic nie kosztuje a motywuje
 |
|
|
|
 |
Raivik
Forumowicz

|
Wysłany: 26-12-2014, 00:40
|
|
|
robertdg napisał/a: | Trzeba sprawdzić co to za centralka i zobaczyć czy da sie przeprogramowac autoblokade |
a gdzie to sprawdzić? :/ |
_________________ czas to pieniądz + pieniądze szczęścia nie dają = szczęśliwi czasu nie liczą:] |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23644 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 26-12-2014, 10:28
|
|
|
Może na pilocie coś pisze, jak nie to pod deską rodzielcza trzeba szukać (domniemam, że centralka nieoryginalna) |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
BIPER75
Nowy Forumowicz
Auto: CARISMA LIFT
|
Wysłany: 26-12-2014, 20:19
|
|
|
Jak masz fabryczny centralny to za zamykanie samochodu odpowiadają czujniki krańcowe, muszą być sprawne, aby samochód nie zamykał sam przy otwartych dziwach przynajmniej ten od kierowcy, u mnie jak wsadzę kluczyk w stacyjkę to nie zamyka się sam ani z pilota |
|
|
|
 |
Raivik
Forumowicz

|
Wysłany: 27-12-2014, 01:01
|
|
|
BIPER75 napisał/a: | Jak masz fabryczny centralny to za zamykanie samochodu odpowiadają czujniki krańcowe, muszą być sprawne, aby samochód nie zamykał sam przy otwartych dziwach | Raczej mam oryginalny centralny i właśnie jest problem z tym, że pokazuje mi na tablicy jak drzwi są NIE zamknięte, że są otwarte(i na odwrót jak zamknięte to lampka znika) a centralny i tak wszystkie zamyka po kilku sekundach nawet jak mam kluczyki w stacyjce.. dlatego "algorytmu" (czy jak to nazwać) nie rozumiem. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 27-12-2014, 07:14
|
|
|
Dla upewnienia się jaki ,masz sterownik zrób fotkę pilota i zamieść tutaj. Jeśli jest oryginalny to trochę dziwna przypadłość bo z reguły jest tak jak już pisali koledzy wcześniej, że jeśli niewłaściwie działają krańcówki, to może się zamknąć ale tylko do momentu przekręcenia klucza w stacyjce. U Ciebie krańcówki raczej działają poprawnie, bo kontrolka w liczniku sygnalizuje otwarcie drzwi i pewnie działa sygnał informujący o niezgaszonych światłach. Może też być tak, że ktoś wcześniej namieszał coś w instalacji auta dokładnie z przewodem który po przekręceniu klucza w stacyjce podaje napięcie na sterownik centralnego zamka. |
|
|
|
 |
Raivik
Forumowicz

|
Wysłany: 29-01-2015, 18:10
|
|
|
Sorki za zwłokę jakoś nie miałem czasu tu wejść..
Chyba rozumiem jak to działa jak przekręcam kluczyk włączając elektrykę to drzwi się nie zamykają jeśli go tylko włożę to potrafią się zamknąć ale na wszelki wypadek daje zdjęcie pilota
 |
|
|
|
 |
|