Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
zablokowana lewa oś
Autor Wiadomość
Euzebio30 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 95r SOHC
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 11-04-2015, 11:19   zablokowana lewa oś

Witam, mam problem, zablokowała mi się lewa oś napędowa Lewa, a wygląda to tak: do tyłu samochód można ruszyć, ale do przodu ani drgnie, nawet milimetr. prawa chodzi normalnie do przodu i do tyłu. Muszę go przestawić w tym tygodniu i podjechać nim do przodu, i jak mam to zrobić? nie można go nawet popchnąc bez biegu, poprostu nie chce sie obracać lewa oś. Czy to są przeguby? czy da się coś odkręcić tylko po to żeby go przesunąć, czy trzeba wyciągać całą lewą oś, i jak to zrobic, czy to szybka sprawa na warunki podwurkowe?

rasiak1980 
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Wysłany: 11-04-2015, 18:14   

Pewnie mechanizm różnicowy jest uszkodzony jedyne co możesz zrobić to wypiąć przeguby i przepchnac

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 11-04-2015, 20:02   

Po wypięciu przegubu mnoże się rozlecieć łożysko w kole, zawsze można użyczyć rolek pod koło do miejscowego przemieszczenia po równym terenie, na Twoim miejscu sprawdziłbym jednak czy aby przyczyną blokady nie jest coś związanego z zewnętrznym osprzętem koła (zacisk, półoś, etc)
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

Euzebio30 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 11-04-2015, 21:44   

zacisk juz sprawdzilem, wlasciwie to go nawet wymienilem na nowy, myslalem ze to zacisk poniewaz podczas jazdy do tylu (a teraz przeciez tak moze jechac) jest bardzo mocny opor i spory halas, tarcie i wydawalo mi sie ze wlasnie na zacisku, ale po wymianie zadnych zmian. a co ja moge sprawdzic z polosia?

[ Dodano: 11-04-2015, 21:49 ]
wiem co zrobie, w poniedzialek zdejme wogole zacisk z kola i bedzie bez hamulca. Aha i jeszzce jest taki objaw: jak chcem jechac do przodu (tak porzadnie, ze az prawe kolo ciagnie mi samochod na zablokowanym lewym kole:) to lewa czesc samochodu jakby opada, obniza sie ta czesc samochodu, jakbym poprostu mial wcisniety hamulec na maxa, to moze poprostu przegub zewnetrzny az tak sie rozsypal ze zablokowal kolo? bo samochod jakby chcial go ciagnac z lewej i nie moze

MichciuGT 
Mitsumaniak

Auto: Galant Kombi 6A13
Wysłany: 11-04-2015, 22:18   

mi zdaje się że to jednak wina mechanizmu różnicowego...
Są trzy wersje: moja, wasza i ta prawdziwa
Życie jest ładne póki nie dotyka się go.

Euzebio30 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 11-04-2015, 22:20   

slyszalem ze mechanizmu roznicowego w tym samochodzie nie mozna wymienic i trzeba miec nowa skrzynie biegow, to prawda?

rasiak1980 
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Wysłany: 11-04-2015, 23:39   

hmm raczej cieżko z częsciami stąd wymienia sie całą bo jak ktoś ma całą skrzynie to nie będzie jej wybebeszał żeby jedno koło zębate dać

Euzebio30 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 12-04-2015, 00:00   

nie wiem czy warto mi go juz naprawiac, kilkanascie miesiecy temu zlikwidowalem cala rdze, podloga, progi, 100% tylnego zawieszenia jest nowe, kazda srobka generalny remont za 4 tys, a tu ciagle cos pada. Chyba juz po misiu, za duzo w niego pakuje. Jak bede musial kupywac nowa skrzynie to pujdzie na zyletki.

lubega1983 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI lif
Wysłany: 12-04-2015, 07:47   

Używki są tanie ! Montaż skrzyni na kanale też prosty. Miałem ten sam przypadek w Audi. Niestety wałek w skrzyni poszedł do cywila po 20 latach służby. Proponuje też sprawdzić jak już skrzynie zdejmiesz czy po prostu się nie zblokowała.
Jak masz oddać na żyletki po takich wkładach to szkoda nie uważasz ? 8)

[ Dodano: 12-04-2015, 07:49 ]
Biegi wchodzą dobrze ? Sprawdź też bębny z tyłu może spadła szczęka albo się posypała....Dobrze popatrz.

[ Dodano: 12-04-2015, 07:51 ]
Jeśli jednak to przegub to wyjmij go i będziesz widział. Nie ma dużo z tym roboty. Uważaj tylko na olej ze skrzyni jak będziesz go wydzierał.

MichciuGT 
Mitsumaniak

Auto: Galant Kombi 6A13
Wysłany: 12-04-2015, 09:47   

dokładnie, nie warto rozbierać skrzyni dlatego że używane, albo z anglika są tanie ;)
Są trzy wersje: moja, wasza i ta prawdziwa
Życie jest ładne póki nie dotyka się go.

Euzebio30 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 12-04-2015, 10:04   

z tyłu nie mam bebnow tylko tarcze jak z przodu, a biegi chodza calkowicie normalnie, lekko i równo

Odpowiedz do tematu