Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1,6] kod błędu 23
Autor Wiadomość
kn11 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.6 GLX
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 02-07-2008, 15:45   [Cari 1,6] kod błędu 23

Witam Mitsumaniaków

Jestem świeżym posiadaczem Carismy.
Po zakupie (oczywiście jak to zwykle bywa nie tak od razu) pojawił mi sie check engine. według rozpiski znalezionej na forum pokazało mi bład 23 czyli czujnik położenia wałka rozrządu/ czujnik położenia wału.

objawy:
czasem jak odpalałem silnik i pochodził krótko tzn kilka minut i po zgaszeniu i zapaleniu - zapalał na 3-4 sekundy i gasl. Zapalala sie kontrolka check engine. próba ponownego odpalenia skutkowała tym samym odpalał na kilka sekund i gasł i znowu kontrolka.
na ciepłym silniku (po przejechaniu kilku kilometrówe) problem nie występował.

kupilem nawet juz uzywany czujnik połozenia wałka rozrzadu, ale jeszcze nie bylem u mechanika.
o dziwo od około 2 tyg. problem sie nie pojawia

1.byc moze wystarczy przeczyscic wtyczki od tego czujnika (tak jak ktos sugerował na forum) i tu pojawia sie pytanie gdzie są i które przeczyścić ?
2. czy po wymianie czujnika/ lub i wyczyszczeniu wtyczek powinienem zrobic reset kompa ( odpiąć - aku) czy kod sam sie zresetuje po sprawdzeniu ze wszystko jest ok.?
3. według instr. serwisowej czujnik jest pod pokrywa rozrządu (górną) - ale rysunek jest do dohc a gdzie on jest w moim silniku - 1,6 sohc ?

[ Dodano: 16-08-2008, 21:54 ]
no dobra, sam sobie odpowiem.
Kupiłem używany, sprawny czujnik położenia wałka rozrządu. (koszt 100 zł)
Mechanik wymienił mi go, i zresetował kompa.
bład ( i problemy z odpalaniem) przestał się pojawiać (zrobiłem już kilka tysięcy kilometrów).

Być może pomogło samo odłączenie czujnika. (np. wtyczka nie stykała).

W każdym bądź razie mam jeszcze stary, jak ktoś bedzie potrzebował mogę pożyczyć

Odpowiedz do tematu