Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[EAxx] Automatyczna skrzynia przerzucanie biegow
Autor Wiadomość
Qoolarz
[Usunięty]

Wysłany: 25-09-2007, 10:49   [EAxx] Automatyczna skrzynia przerzucanie biegow

Elo witam....
Mam pare pytan dotyczących automatycznej skrzyni biegów w moim Galancie z tiptronic'iem.
1) podczas rozpoczynania jazdy z pochylonego podjazdu ( czyli po zapaleniu silnika na P) - wrzucienia R lub D w zaleznosci czy parkuje tylem lub przodem - w momencie wrzucania biegu odczywalny jest taki przeskok jak np w manualu ktos niedokonca wcisnie sprzeglo podczas zmiany biegu. czy to jest normalne zjawisko
2) potrzebuje dowiedziec sie o cene filtra do skrzyni ww modelu. w ASO MItsubishi w krk powiedzili mi 400 zł :/

JEst to moje pierwsze auto z automatem wiec prosze o wyrozumialosc ;)

Kolega ktory ma Gala 3.0 V6 z automatem - wersja amerykanska twierdzi abym po uruchomieni dodal troche gazu i zaczekal az olej w skrzyni napelni wszsytkie kanaliki ....
niestety jeszcze tego nie przetestowalem bo jest w delegacji bez auta :/
Ostatnio zmieniony przez robertdg 23-02-2015, 18:21, w całości zmieniany 3 razy  

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 25-09-2007, 20:41   

ad. 1. normalka - zimna skrzynia po rozruchu zawsze lekko szarpnie
ad. 2. mnie za wymianę filtru i oleju w skrzyni wzięli 500zł w ASO w Boguchwale k/Rzeszowa

Qoolarz
[Usunięty]

Wysłany: 25-09-2007, 22:08   

Dzieks za odpowiedz... troche mnie to uspokoilo. A co do oleju to chyba te 500 to "dobra cena" jak na aso:/

bokciu
[Usunięty]

Wysłany: 25-09-2007, 22:34   

saphire napisał/a:
500zł w ASO

Cena conajmniej niska.Mi za sam olej w serwisie gosc wyliczyl ok. 500 PLN do tego filtr 250 plus wymiana.Za 500 to bym sobie wymienil bez zastanowienia.Moze do Carismy sa inne ceny?

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 25-09-2007, 22:41   

6l oleju + filtr - fakt że robiłem to ,,przy okazji'' innych robót naprawczych - naprawa przodu z OC sprawcy była ale za kompletny rozrząd i olej z filtrem do skrzyni i inne duperele to już odrębnie płaciłem więc pewnie podarowali mi już robociznę skoro zarobili na moim miśku niemal 10k zł

Skrzynie mam taką jak w Galach - INVECS-II bez tiptronika 4ro biegową F4A42

PS. może przyjemność i funkcjonalność tiptronic'a także jest dostępna w tej skrzyni tylko że trzeba dorobić łopatki czy wajchę ;) więc napisz mi jakie masz oznaczenie swojej skrzyni - a nuż widelec coś by się dało w temacie ruszyć... :mrgreen:

Qoolarz
[Usunięty]

Wysłany: 26-09-2007, 06:31   

Hmm.. zebym to ja wiedzial jaki mam numer skrzyni to bym nie mial problemu z filtrem oleju ;) jak jest jakies miejsce w aucie ( wnumerze VIN np) gdzie takie oznaczenie sie znajduje to chetnie sie dowiem..

W pt jade wymienic olej i filtr u "normalnego mechesa" - zalatwil duuzo tanszy filtr .... wiec zobacze ile mnie skasuje :/

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 26-09-2007, 07:18   

Na tabliczce na przedniej grodzi pod numerem VIN powinien być wpis ,,trans axle'' a po nim kod oznaczenia skrzyni

Qoolarz
[Usunięty]

Wysłany: 29-09-2007, 07:00   

Sorki za zwloke.... Numer mojej skrzyni to F4A42

Oleju dalej nie zmienilem bo czekam na filtr ... :/

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 29-09-2007, 08:17   

No właśnie skrzynie masz taką jak ja mam - ty masz tiptronic ja nie mam - strasznie mnie ciekawi jak to jest zrobiony ten tiptronic do tej skrzyni - czy to tylko jakaś dopięta dodatkowa linia sygnałowa podprowadzona pod łopatki czy też może jeszcze jakiś dodatkowy układ lub inne oprogramowanie i ECU do skrzyni. Kurcze sprawił bym sobie chętnie tiptronika w mojej Cari :mrgreen: :biggrin: :p :badgrin:

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 10-09-2009, 22:31   

Sorry za odgrzanie kotleta, ale to również moje pierwsze auto w automacie i temat pasuje jak ulał:
saphire napisał/a:
normalka - zimna skrzynia po rozruchu zawsze lekko szarpnie
Czy ktoś jeszcze może to potwierdzić? Tyle, że u mnie taka "hopka" na zimnym silniku i skrzyni występuje tylko po wrzuceniu na D i tylko jak wrzucę D po raz pierwszy. Później już nie. Do garażu wjeżdzam przodem, rano wycofuję i na R NIGDY nie ma "hopki" :wink: , następnie hamuję, wrzucam na D i jest ta "hopka". Następna będzie jak auto postoi min. 8-10 godzin. Dodać warto, że nie zawsze występuje ten dziwny (moim zdaniem) stuk.

gradio
[Usunięty]

Wysłany: 10-09-2009, 23:40   

Mam identyczne objawy jak Twoje, z tym,żeby było śmieszniej ostatnio ustały i dziwnie się to zbiegło z wymianą oleju w ........ silniku. :roll:

barudis 
Nowy Forumowicz

Auto: focus
Wysłany: 28-11-2009, 21:56   

Witam to moje pierwsze autko z automatem i takie "hopki" tez mam :mrgreen: ale nie zawsze, na zimnym i cieplym silniku=skrzyni, np. przy parkowaniu jak podjezdzam dosc szybko do przodu na D, staje i R, wtedy jest mocno czuc. Jak daje na D to tez jest ale rzadziej. Olej i filtr w skrzyni wymieniony 6tys km temu.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 28-11-2009, 23:36   

U mnie ten problem samoistnie znikł.

Qoolarz
[Usunięty]

Wysłany: 30-11-2009, 08:02   

No witam, po dwóch latach odkąd założyłem tego posta, przestałem zwracać na to uwagę :) Skrzynia działa bez problemów:) - przejechałem już 75 tys. km

mayer 
Forumowicz
heja banana

Auto: Galant 2,4 GDI, Y60, 806
Wysłany: 03-12-2009, 14:44   

Odgrzewam kotleta.
Na zimnej skrzyni mam wyczuwalne szarpniecia przy wrzuceniu D lub R. Ok mozna się do tego przyzwyczaic.
Natomiast martwi mnie inny problem.
W trakcie jazdy zwlaszcza na niskich obrotach przy minimalnym wcisnieciu pedału gazu zdarza się że mruga mi kontrolka N. Świeci się kontrolka 4 i jednoczesnie mruga N. Dodam mocniej gazu i N gasnie. Co jest grane? Galant GDI skrzynia automat z tiptronikiem

Co prawda znalazłem temat o kontrolce mrugajacej TEMAT ale niestety nic z niego nie wynika.
Nie ma żądnego przełączenia się w zaden tryb awaryjny wszystkie biegi sie przełączaja auto osiaga max predkość
Olej w ASB wymieniony zalany swiezy stan pełny jak powinien byc
Filtr oleju zmieniony.
Galant GDI - a tak sobie mam..

Odpowiedz do tematu