[EAxx] Automatyczna skrzynia przerzucanie biegow |
Autor |
Wiadomość |
Qoolarz [Usunięty]
|
Wysłany: 25-09-2007, 10:49 [EAxx] Automatyczna skrzynia przerzucanie biegow
|
|
|
Elo witam....
Mam pare pytan dotyczących automatycznej skrzyni biegów w moim Galancie z tiptronic'iem.
1) podczas rozpoczynania jazdy z pochylonego podjazdu ( czyli po zapaleniu silnika na P) - wrzucienia R lub D w zaleznosci czy parkuje tylem lub przodem - w momencie wrzucania biegu odczywalny jest taki przeskok jak np w manualu ktos niedokonca wcisnie sprzeglo podczas zmiany biegu. czy to jest normalne zjawisko
2) potrzebuje dowiedziec sie o cene filtra do skrzyni ww modelu. w ASO MItsubishi w krk powiedzili mi 400 zł :/
JEst to moje pierwsze auto z automatem wiec prosze o wyrozumialosc
Kolega ktory ma Gala 3.0 V6 z automatem - wersja amerykanska twierdzi abym po uruchomieni dodal troche gazu i zaczekal az olej w skrzyni napelni wszsytkie kanaliki ....
niestety jeszcze tego nie przetestowalem bo jest w delegacji bez auta :/ |
Ostatnio zmieniony przez robertdg 23-02-2015, 18:21, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 25-09-2007, 20:41
|
|
|
ad. 1. normalka - zimna skrzynia po rozruchu zawsze lekko szarpnie
ad. 2. mnie za wymianę filtru i oleju w skrzyni wzięli 500zł w ASO w Boguchwale k/Rzeszowa |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
Qoolarz [Usunięty]
|
Wysłany: 25-09-2007, 22:08
|
|
|
Dzieks za odpowiedz... troche mnie to uspokoilo. A co do oleju to chyba te 500 to "dobra cena" jak na aso:/ |
|
|
|
 |
bokciu [Usunięty]
|
Wysłany: 25-09-2007, 22:34
|
|
|
saphire napisał/a: | 500zł w ASO |
Cena conajmniej niska.Mi za sam olej w serwisie gosc wyliczyl ok. 500 PLN do tego filtr 250 plus wymiana.Za 500 to bym sobie wymienil bez zastanowienia.Moze do Carismy sa inne ceny? |
|
|
|
 |
saphire

|
Wysłany: 25-09-2007, 22:41
|
|
|
6l oleju + filtr - fakt że robiłem to ,,przy okazji'' innych robót naprawczych - naprawa przodu z OC sprawcy była ale za kompletny rozrząd i olej z filtrem do skrzyni i inne duperele to już odrębnie płaciłem więc pewnie podarowali mi już robociznę skoro zarobili na moim miśku niemal 10k zł
Skrzynie mam taką jak w Galach - INVECS-II bez tiptronika 4ro biegową F4A42
PS. może przyjemność i funkcjonalność tiptronic'a także jest dostępna w tej skrzyni tylko że trzeba dorobić łopatki czy wajchę więc napisz mi jakie masz oznaczenie swojej skrzyni - a nuż widelec coś by się dało w temacie ruszyć... |
|
|
|
 |
Qoolarz [Usunięty]
|
Wysłany: 26-09-2007, 06:31
|
|
|
Hmm.. zebym to ja wiedzial jaki mam numer skrzyni to bym nie mial problemu z filtrem oleju jak jest jakies miejsce w aucie ( wnumerze VIN np) gdzie takie oznaczenie sie znajduje to chetnie sie dowiem..
W pt jade wymienic olej i filtr u "normalnego mechesa" - zalatwil duuzo tanszy filtr .... wiec zobacze ile mnie skasuje :/ |
|
|
|
 |
saphire

|
Wysłany: 26-09-2007, 07:18
|
|
|
Na tabliczce na przedniej grodzi pod numerem VIN powinien być wpis ,,trans axle'' a po nim kod oznaczenia skrzyni |
|
|
|
 |
Qoolarz [Usunięty]
|
Wysłany: 29-09-2007, 07:00
|
|
|
Sorki za zwloke.... Numer mojej skrzyni to F4A42
Oleju dalej nie zmienilem bo czekam na filtr ... :/ |
|
|
|
 |
saphire

|
Wysłany: 29-09-2007, 08:17
|
|
|
No właśnie skrzynie masz taką jak ja mam - ty masz tiptronic ja nie mam - strasznie mnie ciekawi jak to jest zrobiony ten tiptronic do tej skrzyni - czy to tylko jakaś dopięta dodatkowa linia sygnałowa podprowadzona pod łopatki czy też może jeszcze jakiś dodatkowy układ lub inne oprogramowanie i ECU do skrzyni. Kurcze sprawił bym sobie chętnie tiptronika w mojej Cari |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21947 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 10-09-2009, 22:31
|
|
|
Sorry za odgrzanie kotleta, ale to również moje pierwsze auto w automacie i temat pasuje jak ulał:
saphire napisał/a: | normalka - zimna skrzynia po rozruchu zawsze lekko szarpnie | Czy ktoś jeszcze może to potwierdzić? Tyle, że u mnie taka "hopka" na zimnym silniku i skrzyni występuje tylko po wrzuceniu na D i tylko jak wrzucę D po raz pierwszy. Później już nie. Do garażu wjeżdzam przodem, rano wycofuję i na R NIGDY nie ma "hopki" , następnie hamuję, wrzucam na D i jest ta "hopka". Następna będzie jak auto postoi min. 8-10 godzin. Dodać warto, że nie zawsze występuje ten dziwny (moim zdaniem) stuk. |
|
|
|
 |
gradio [Usunięty]
|
Wysłany: 10-09-2009, 23:40
|
|
|
Mam identyczne objawy jak Twoje, z tym,żeby było śmieszniej ostatnio ustały i dziwnie się to zbiegło z wymianą oleju w ........ silniku. |
|
|
|
 |
barudis
Nowy Forumowicz

Auto: focus
|
Wysłany: 28-11-2009, 21:56
|
|
|
Witam to moje pierwsze autko z automatem i takie "hopki" tez mam ale nie zawsze, na zimnym i cieplym silniku=skrzyni, np. przy parkowaniu jak podjezdzam dosc szybko do przodu na D, staje i R, wtedy jest mocno czuc. Jak daje na D to tez jest ale rzadziej. Olej i filtr w skrzyni wymieniony 6tys km temu. |
_________________ Two Beer Or Not Two Beer??
(SHAKESBEER)
98 Galant Sedan VRG 1.8GDI (sprzedany)..:(
 |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21947 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 28-11-2009, 23:36
|
|
|
U mnie ten problem samoistnie znikł. |
|
|
|
 |
Qoolarz [Usunięty]
|
Wysłany: 30-11-2009, 08:02
|
|
|
No witam, po dwóch latach odkąd założyłem tego posta, przestałem zwracać na to uwagę Skrzynia działa bez problemów:) - przejechałem już 75 tys. km |
|
|
|
 |
mayer
Forumowicz heja banana
Auto: Galant 2,4 GDI, Y60, 806
|
Wysłany: 03-12-2009, 14:44
|
|
|
Odgrzewam kotleta.
Na zimnej skrzyni mam wyczuwalne szarpniecia przy wrzuceniu D lub R. Ok mozna się do tego przyzwyczaic.
Natomiast martwi mnie inny problem.
W trakcie jazdy zwlaszcza na niskich obrotach przy minimalnym wcisnieciu pedału gazu zdarza się że mruga mi kontrolka N. Świeci się kontrolka 4 i jednoczesnie mruga N. Dodam mocniej gazu i N gasnie. Co jest grane? Galant GDI skrzynia automat z tiptronikiem
Co prawda znalazłem temat o kontrolce mrugajacej TEMAT ale niestety nic z niego nie wynika.
Nie ma żądnego przełączenia się w zaden tryb awaryjny wszystkie biegi sie przełączaja auto osiaga max predkość
Olej w ASB wymieniony zalany swiezy stan pełny jak powinien byc
Filtr oleju zmieniony. |
_________________ Patrol Y60 zmotany- "Ikarus"
Patrol Y60 - w trakcie motania
Peugeot 806 - dupowóz
Galant GDI - a tak sobie mam.. |
|
|
|
 |
|