Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Wymiana silnika w Carisma 1.6i 16v z 2000r.
Autor Wiadomość
kropa
[Usunięty]

Wysłany: 29-01-2007, 10:11   Wymiana silnika w Carisma 1.6i 16v z 2000r.

Witam :)

To moje pierwsze kroki na tym forum, więc wypada się przywitać :)

Przejdę do rzeczy - jest sobie Carisma 1.6i 16v z roku 2000 z zatartym silnikiem. Ze względu na koszt naprawy silnika, zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest jego wymiana. Towaru na rynku sporo, pozostaje jedynie kwestia czy silnik będzie pasował. Oryginalnie był 1.6i i wolałbym przy takim pozostać. Bez problemu mogę mieć taki silnik jednakże z Carismy rocznik 2003, czy wejdzie bez problemu? Może ktoś przechodził podobny proces i podzieli się garścią spostrzeżeń :)

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 29-01-2007, 11:35   

bedzie pasowal, ogolnie kazdy 1.6 z carismy bedzie pasowal do carismy1.6, tyle ze lepiej nie isc w tyl, a w przod - bo czym starsze tym silniczki byly ciutke slabsze
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

jawor44
[Usunięty]

Wysłany: 29-01-2007, 11:41   

wiem ze taki silnik posiadal/posiada sprzedawca z allgero o nicku auto-as znajowmy kupowal ostatnio czesci i byl zachwycony.godny sprzedawca i jakosc sprzedawanych rzeczy

[ Dodano: 29-01-2007, 11:44 ]
masz racje o ile nie kupisz bubla bo tez sie tak zdarza.

kropa
[Usunięty]

Wysłany: 29-01-2007, 11:58   

jawor44 napisał/a:
wiem ze taki silnik posiadal/posiada sprzedawca z allgero o nicku auto-as znajowmy kupowal ostatnio czesci i byl zachwycony.godny sprzedawca i jakosc sprzedawanych rzeczy

Dokładnie u tego sprzedającego chcę zakupić tenże silnik. No to do dzieła, zabieram się do pracy :D
Przy okazji - jakiś serwis w Szczecinie godny polecenia ?

[ Dodano: 29-01-2007, 12:19 ]
Matejko napisał/a:
bedzie pasowal, ogolnie kazdy 1.6 z carismy bedzie pasowal do carismy1.6, tyle ze lepiej nie isc w tyl, a w przod - bo czym starsze tym silniczki byly ciutke slabsze

A jak z komputerem?Czy nie zaistnieje potrzeba jego przeprogramowania?

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Wysłany: 29-01-2007, 14:24   

komputera w carismie nie da sie przeprogramowac, ale jesli masz auto z 2001 i pakujesz silnik z 2003 to spokojnie bo to w 100% ten sam silnik,
od siebie moge dodac ze obojetnie jaki przebieg ma ten motor to wymienic rozrzad ze wszystkimi uszczelniaczami i koniecznie olej - a to dlatego ze nie wiesz ile stal i gdzie i jaki ma na pewno przebieg,
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

kropa
[Usunięty]

Wysłany: 29-01-2007, 16:37   

Matejko napisał/a:
komputera w carismie nie da sie przeprogramowac, ale jesli masz auto z 2001 i pakujesz silnik z 2003 to spokojnie bo to w 100% ten sam silnik,
od siebie moge dodac ze obojetnie jaki przebieg ma ten motor to wymienic rozrzad ze wszystkimi uszczelniaczami i koniecznie olej - a to dlatego ze nie wiesz ile stal i gdzie i jaki ma na pewno przebieg,

No silnik jest z 2003, auto z 2000. W serwisach Mitsubishi mówiono że bez problemu ruszy.
Co do motoru - olej zostanie na pewno wymieniony, rozrząd - majster oceni jak już zobaczy silnik :)
Mam nadzieję że obejdzie się bez zbytnich problemów, więc trzymajcie kciuki :D

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Wysłany: 29-01-2007, 18:29   

kropa napisał/a:
rozrząd - majster oceni jak już zobaczy silnik :)

przeczytaj jeszcze raz moj post, gdyby rozrzad wymienialo sie na oko to nikt by go nie wymienial po 60/90tys km.
Lexus IS220D
Calish4nia

kropa
[Usunięty]

Wysłany: 13-02-2007, 12:49   

Panowie,
operacja udana, pacjent przeżył i do tego teraz czuje się zdecydowanie lepiej :D
Silniczek chodzi jak nowiutki, do tego pali mniej (z moją nogą, a nie jest ona lekka ca. 9,5l - wcześniej do 12l w mieście dobijał) no i zdecydowanie lepsza dynamika i kultura pracy.
Nie obyło się bez dodatkowych kosztów w postaci tarczy sprzęgła i jego docisku - ale czas wymiany się zbliżał więc przy okazji zdecydowałem się też to zrobić.

Teraz pozostaje mi tylko pozbyć się starych uszkodzonych gratów ;)

Dziękuję wszystkim za pomoc i informacje :)

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Wysłany: 13-02-2007, 14:15   

kropa napisał/a:
Nie obyło się bez dodatkowych kosztów w postaci tarczy sprzęgła i jego docisku -

zrob rozrzad :) :p
Lexus IS220D
Calish4nia

kropa
[Usunięty]

Wysłany: 13-02-2007, 14:33   

Matejko napisał/a:
kropa napisał/a:
Nie obyło się bez dodatkowych kosztów w postaci tarczy sprzęgła i jego docisku -

zrob rozrzad :) :p

Zrobiony :)

And63
[Usunięty]

Wysłany: 15-02-2007, 11:41   

Może masz wtryski do sprzedania? - bo u mnie chyba któryś się wiesza i chyba będzie konieczna wymiana :(

kropa
[Usunięty]

Wysłany: 15-02-2007, 14:44   

And63 napisał/a:
Może masz wtryski do sprzedania? - bo u mnie chyba któryś się wiesza i chyba będzie konieczna wymiana :(

Tak średnio - wolałbym sprzedać całość niż rozkręcać go na cześci ;)

And63
[Usunięty]

Wysłany: 15-02-2007, 15:02   

ok :) , znalazłem już namiary na używki tak na wszelki wypadek, a może uda się nie wymieniać ?

Odpowiedz do tematu