Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Carisma] Radio fabryczne a jego brak. Cari po lifcie
Autor Wiadomość
lukas88lag 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 06-12-2009, 12:17   [Carisma] Radio fabryczne a jego brak. Cari po lifcie

Witam!
Wiem, wiem bylo setki tematów na teamt radia ale chciałbym do końca rozwiać swoje wątpliwości odnośnie tego śmiesznego rozwiązania w modelach po Liftingu.
Przewertowałem bardzo dużo teamtów odnośnie tego co i jak jeżeli chodzi o radio fabryczne w Carismie po liftingu jednak mam nadal pare pytań, ale także znalzłem jakąś "dodatkową" fukcje, o której nie było pisane na form.
Już wiem, że jeżeli decyduję się zmienić radio fabryczne na jakies z odczytem CD/MP3 muszę pożegnać się z możliwością przełączania funkcji komputera pokładowego tzn. śr. spalania, śr. prędkości i dystansu jaki mogę pokonać na paliwie, które pozostało w baku podczas jazdy (z tego co wiem na wyłączonym zapłonie istnieje taka opcja). Chciałbym jednak rozwiać swoje wątpliwości jeżeli chodzi o RESET tych ustawień. W fabrycznym radiu służy do tego przycisk DISP (display), który to poprzez dłuższe przytrzymanie kasuje wybraną wartość z komputera. Jeżeli jednak nie posiadam radia fabrycznego, Czy jedynym sposobem skasowania tych wartości jest odłączenie akumulatora, czy może istnieje jednak jakaś kombinacja przycisków na wyświetlaczu, która powoduje reset?
A teraz cekawostka (może słabo szukałem ale nie znalzłem tego na forum)
Przytrzymując nieopisany (czarny) przycisk na wyświetlaczu i naciskając guzik od zmiany minut, pojawi się nam możliwość wyboru następujących opcji (wybór czy nasze spalanie ma być podawane w milach czy kilometrach i druga opcja czy ma być podawane w ...L/km czy w ..km/L
Wkleję tutaj także opis jak zmienić funkcje komputera podaczas postoju gdy nie posiadamy radia fabrycznego. Opis wykonany przez użytkownika Potek:

Bez firmowego radia można przestawić wskazania na wyświetlaczu tak aby cały czas była pokazywana jedna z w/w wartości.
Robi sie to tak:
1. Wyłącz zapłon
2. Naciśnij nieopisany przycisk pod wyświetlaczem
3. Włącz zapłon
4. Trzymająć cały czas naciśnięty nieopisany przycisk naciskasz SET pod wyświetlaczem i zmieniasz wyświetlaną informacje.
5. Puszczasz przyciski i pozostaje na wyświetlaczy to co ustawiłeś

Z góry dziękuje za odpowiedź, a jeżeli gdzieś na forum są podane te wszystkie rzeczy to przepraszam za powtórzenie, ale naprawdę nie robie tego celowo. Jestem nowym użytkownikiem, proszę o wyrozumiałość :wink: . pozdrawiam Łukasz
Ostatnio zmieniony przez glina 24-01-2013, 11:46, w całości zmieniany 1 raz  

Chooper 
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 06-12-2009, 14:07   

temat pt. "Sterowanie funkcjami wyświetlacza bez oryginalnego radia" dokładna lokalizacja w czerwonym topicu o najczęściej poruszanych tematach podwieszonym w dziale technicznym carismy :wink:

lukas88lag 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI
Wysłany: 06-12-2009, 15:13   

Wiem czytałem tamten temat cały i jest też można powiedzieć w nim odp. na moje pytanie odnośnie resetu, ale chcę wiedzieć czy to odpiącie akumulatora to jedyny spoób na reset informacji z komputera?

BTTOS 
Forumowicz

Auto: Carisma 1,9 DI-D 102 KM 2001
Wysłany: 21-08-2014, 10:38   

Panowie szukam jakiejś instrukcji obsługi z opisem przycisków fabrycznego radia do mojej Carismy. Jest tam sporo przycisków i większość rozkminiłem, natomiast kilku jeszcze nie rozgryzłem. Pomożecie?

glina 
Mitsumaniak

Auto: Carisma
Wysłany: 21-08-2014, 14:48   

których konkretnie?

BTTOS 
Forumowicz

Wysłany: 21-08-2014, 15:35   

http://i57.tinypic.com/2m7j9es.jpg

Wklejam foto mojego radia.

Chodzi mi ogólnie o jakiś opis poszczególnych przycisków.

Disp to wiem, że na wyświetlaczu komputera zmienia mi widok na średnie spalanie, pozostałą drogę do tankowania i v śr. Podobno jak dłużej się go przytrzyma to wartości się resetują, czy to prawda?

CD wiadomo.

U/M/L - chyba zmiana pasma, ale radio odbiera tylko na U

SCAN wydaje mi się, że przeszukuje pasmo i znajduje stacje na odpowiednich częstotliwościach.

DISC/Tune seek - czyli zmiana ręczna częstotliwości.

Release - wyskakuje mi panel, nie wiem w jakim celu np. mogę tego używać. I wtedy pod panelem miga mi czerwona dioda, też nie wiem po co.

Nie wiem o co chodzi z przyciskami TP, PTY, Audio, RPT, RDM

Wiem, że udało mi się jakoś zaprogramować stacje pod nr 1,2,3 ale nie mam pewności dokładnie jak to się robi i czy pod nr 4, 5 i 6 też mogę coś zapamiętać.

glina 
Mitsumaniak

Auto: Carisma
Wysłany: 21-08-2014, 15:58   

Release - wyskakuje mi panel, nie wiem w jakim celu np. mogę tego używać. I wtedy pod panelem miga mi czerwona dioda, też nie wiem po co.

Żebyś mógł zabrac panel ze sobą - dioda informuje o zabezpieczeniu radia. Prewencja przeciwkradzieżowa

Nie wiem o co chodzi z przyciskami TP, PTY, Audio, RPT, RDM

RPT - repeat - powtarza utwory z plyty CD
RDM - random - losowa kolejnosc utworow
TP - traffic program - info o korkach w RDS
PTY - program type - wybor stacji wg typu nadawanego porgramu
wiecej tutaj:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Radio_Data_System

Wiem, że udało mi się jakoś zaprogramować stacje pod nr 1,2,3 ale nie mam pewności dokładnie jak to się robi i czy pod nr 4, 5 i 6 też mogę coś zapamiętać.

po ustawieniu czestotliwosci przyciskasz dluzej numer programu pod ktorym ma ona byc zapamietana i wtedy na tym numerku masz wybrana stacje

BTTOS 
Forumowicz

Wysłany: 27-08-2014, 17:51   

Kurcze panowie ostatnio kupiłem płyty Sony żeby ponagrywać sobie piosenki i jest lipa. Nagrałem normalnie audio cd i płytę czytało, ale po paru dniach nagle za każdym razem wypluwa tą płytę i pokazuje na wyświetlaczu błąd E01. Kilka razy wciskałem ją z powrotem i raz ją czytało raz nie. Teraz w ogóle nie czyta, a już 4 razy nagrałem to samo na płytę. Dodam że wcześniej nagrywałem piosenki tyle że na inne płyty i czyta je normalnie cały czas jak również oryginały. Co to może być? Czyżby lipne płyty?

xluki 
Mitsumaniak

Auto: Mercedes SLK
Wysłany: 27-08-2014, 21:52   

Ja nagrywalem najtansze "Extreme" takie pomarańczowe i czytał elegancko. Verbatim i Sony nie czytał :(
Była: Honda Civic VIII 2.2 i-CTDI
Była: Honda Civic IV 1.6 16v
Jest: Mercedes-Benz SŁK 2.3 Kompressor

BTTOS 
Forumowicz

Wysłany: 09-01-2015, 16:02   

Panowie w moim radio komputerze pokładowym gdy temperatura spada od 3 st w dół oznajmiane jest to podwójnym sygnałem. Co to oznacza w przypadku mojej Cari?

volve 
Mitsumaniak

Auto: Colt CZC 1.5T
Wysłany: 09-01-2015, 16:05   

Oznacza to, że może występować oblodzenie na drodze ;)

borsuk6x9 
Nowy Forumowicz
borsuk6x9

Auto: mitsubishi carisma 1,9 td
Wysłany: 22-02-2015, 18:45   

heyka all. mam cari po lifcie od tygodnia mam też radio fabryczne i wszystko było cacy. na wyświetlaczu pokazywało się wszystko aż do wczoraj kiedy z konieczności musiałem wyjąć akumulator do naładowanie go w domu. dzisiaj rano zapakowałem akumulator i radio co prawda gra ale na wyswietlaczu widnieje tylko jedna informacja -LOCK czy ktoś wie jak można to odblokować ?? podroofka

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 22-02-2015, 19:45   

Teoretycznie LOCK powinien się palić dopóki nie włoży się panelu od radia :?
Skoro u Ciebie grai i pali się LOCK to może odepnij ponownie aku na parę minut.

Odpowiedz do tematu