problem |
Autor |
Wiadomość |
dhadrys
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Outlander 2,4MIVEC
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 07-03-2015, 20:56 problem
|
|
|
zakupiłem nie dawno outlandera II 2.4 170km 2007 modelowo 2008 przebieg 190tys
I jeżdżę nim parę dni a dzisiaj zauważyłem po rozgrzaniu silnika obroty na biegu jałowym znacznie spadły i silnik chodził nie równo , wcześniej tak nie było jaki powód moze być ? w poniedziałek wymieniam oleje filtry i swiecę bo zawsze tak robiłem po zakupie auta.
a druga sprawa ze czuję lekki smród jak wysiadam z auta . nie wiem dokładnie ale wydaje mi sie ze z rury wydechowej. Czy mam juz iść po kredyt naremonty ??;) |
|
|
|
 |
Komandor
Mitsumaniak
Auto: OII 2.4 cvt, Romet Ogar 125 ;)
Pomógł: 6 razy Dołączył: 01 Cze 2009 Posty: 493 Skąd: Z morza
|
Wysłany: 07-03-2015, 22:10
|
|
|
Spokojnie z tym remontem...
Odnosnie dziwnego zapachu - sprawdz wydech, szczególnie srodkowa czesc, problem tez moze lezec w "tarczobebnach" na tylnych kolach (byc moze sa do oczyszczenia).
Falowanie obrotow: http://forum.mitsumaniaki...ot%F3w&start=30
pozdro |
_________________ Wolność ma zapach benzyny... |
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Pomógł: 90 razy Dołączył: 28 Maj 2014 Posty: 2310 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 07-03-2015, 22:31 Re: problem
|
|
|
dhadrys napisał/a: | w poniedziałek wymieniam oleje filtry i swiecę bo zawsze tak robiłem po zakupie auta. |
Prawidłowo, ale to nie wszystko. Jeśli nie znasz autentycznej historii auta, to do tego pasowałoby dołożyć kompletny rozrząd (łącznie z pompą wody), oraz pozostałe płyny eksploatacyjne - tutaj głównie chodzi mi o płyn hamulcowy.
Wtedy NA PEWNO wiesz, co masz. |
_________________ Adam
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, później pokona doświadczeniem...
 |
|
|
|
 |
dhadrys
Forumowicz
|
Wysłany: 08-03-2015, 09:51
|
|
|
tak plyn hamulcowy .swiece itp. normalne eksploatacyjne sprawy wymienie a ten silnik nie ma łańcucha ????
jakie swiece polecacie ??
czy czyszczenie przepustnicy jest ryzykowne ??
i wydaje minsie ze spalanie ma dosyc duzo w trasie przy sredniej 140km/ h srednia 10.6
ile czasu srednio ssanie ma chodzic przy nie odpalaniu silnika przez 4h na dworze przy temp.2 stopnie.-moze to trudne pytsnie ale ciekawi mnie to dziekuje za pomoc. |
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

|
Wysłany: 08-03-2015, 10:24
|
|
|
dhadrys napisał/a: | a ten silnik nie ma łańcucha ???? |
A nie wiem nawet. Ale raz, że łańcuch też czasami warto wymienić, a przynajmniej sprawdzić i ewentualnie wymienić napinacz. Poza tym, mała lektura :
Cytat: | Jeśli ktoś myśli, że gdy w aucie jest silnik z rozrządem napędzanym łańcuchem, nie trzeba obawiać się awarii, to może się mocno zawieść. Doszło do tego, że łańcuchy są mniej trwałe niż paski. |
Polecam przeczytać całość :
http://www.auto-swiat.pl/...-tajemnic/txdhv |
_________________ Adam
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, później pokona doświadczeniem...
 |
|
|
|
 |
dhadrys
Forumowicz
|
Wysłany: 08-03-2015, 10:50
|
|
|
racja , sprawdzę też i rozrząd . A możesz odpowiedzieć na reszte moich pytań? |
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

|
Wysłany: 08-03-2015, 11:29
|
|
|
Po kolei
Świece - ja osobiście używam i polecam świece marki NGK.
Tu masz wyszukiwarkę
http://www.ngk.de/nc/pl/w...KW/ZK_BENZINER/
Ale i tak w sklepie trzeba dokładnie sprawdzić, czy to na pewno są odpowiednie świece (w wyszukiwarkach mogą zdarzyć się błędy)
Spalanie na trasie - no cóż, masz w końcu silnik 2.4, on swoje musi wypić. Ale poczekaj na opinię kogoś z Outlanderem, bo trudno raczej Twoje auto porównywać do mojej Carismy
Ssanie ma chodzić tak długo, aż silnik się zagrzeje, wtedy komputer przestaje podawać wzbogaconą mieszankę. U mnie trwa to przez kilka km (przy 0 stopni jakieś 2-3 km) - unikam stania i grzania silnika, wolę jednak jechać...oczywiście, bez jakiegoś żyłowania silnika.
Jeśli trwa to faktycznie zbyt długo, to do sprawdzenia jest czujnik temperatury, i ewentualnie termostat - może być zacięty w położeniu "otwarty" i silnik wtedy długo się nagrzewa. |
_________________ Adam
 |
|
|
|
 |
dhadrys
Forumowicz
|
Wysłany: 08-03-2015, 16:01
|
|
|
A świece irydowe opłaca się kupić>? |
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

|
Wysłany: 08-03-2015, 18:28
|
|
|
Jak ktoś ma za dużo kasy na zbyciu...
http://www.ngk.de/pl/prod...u-szlachetnego/
Z drugiej strony, jeśli wierzyć reklamie :
http://www.youtube.com/watch?v=tS4MV2pELyU
warto je kupić
Ale też nie do wszystkich aut świece irydowe są produkowane. Przykładowo, posługując się wcześniej wrzuconą wyszukiwarką - do Carismy NGK produkuje irydy, do Outlandera nie. Ale oczywiście są też inne firmy, Bosch, Beru, Denso i inne. |
_________________ Adam
 |
|
|
|
 |
Komandor
Mitsumaniak
Auto: OII 2.4 cvt, Romet Ogar 125 ;)
Pomógł: 6 razy Dołączył: 01 Cze 2009 Posty: 493 Skąd: Z morza
|
Wysłany: 08-03-2015, 22:43
|
|
|
Na stronie mitsubishi.pl w zakładce "serwis i usługi" znajdziesz liste czynnosci przeglądowych dla swojego modelu i rocznika.
Spalanie > 10.5 ltr/100 km przy 140 km/h to norma dla 2.4; Przy płynnej eko jeździe na trasie i sredniej z kompa 68 km/h mozna zblizyc sie do 8.0 ltr/100 (wg. kompa)
pozdr |
_________________ Wolność ma zapach benzyny... |
|
|
|
 |
|