Przesunięty przez: karolgt 18-10-2007, 00:22 |
Jak rozpoznać relektory |
Autor |
Wiadomość |
endriu24 [Usunięty]
|
Wysłany: 15-02-2007, 07:10 Jak rozpoznać relektory
|
|
|
Witam wszystkich.
Byłem niedawno na przeglądzie z moim colcikem z 89 r który był sprowadzony z USA.
Pan w stacji kontroli powiedział że jest problem z reflektorami, że to sa reflektory amerykańskie a nie europejskie i powiedział że muszę je wymienić.
Moje pytania:
1.JAK ROZRÓŻNIĆ JEDNE OD DRUGICH?
2.CZY ŻARÓWKI TE Z WERSJI AMERYKAŃSKIEJ BĘDĄ PASOWAŁY DO REFLEKTORÓW Z WERSJI USA CZY TRZEBA BĘDZIE WYMIENIAĆ NA h4?
3.GDZIE MOŻNA KUPIĆ NAJTANIEJ TAKIE REFLEKTORY?
POZDRAWIAM |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21953 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 15-02-2007, 08:19
|
|
|
endriu24 napisał/a: | 3.GDZIE MOŻNA KUPIĆ NAJTANIEJ TAKIE REFLEKTORY? | Na Allegro kupisz już za 50 zł/szt. |
|
|
|
 |
ryba_84
Forumowicz ryba_84

Auto: colt 91' 1.8 Gti już 2.0Turbo
Pomógł: 5 razy Dołączył: 27 Sie 2006 Posty: 111 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 15-02-2007, 15:29
|
|
|
wyjmij zarowki i sprawdz czy napisane jest na nich np."not for use in europe" te daja swiatlo symetryczne zmien je na asymetryczne moze tak przejda badania.Chociaz szyba reeflektora asymetrycznego jest inaczej ksztaltowana wiec zeby bylo profesjonalnei to powinnienes wymieic cale reflektory.
[ Dodano: 15-02-2007, 15:40 ]
a jak rozroznic jedne od drugich??? nie widizlame nigdy wersji USA ale wydaje mi sie ze mocowanie zarowek jest inne.w europejskiej sa 3 ramiona rozlozone no obwodzie co 120 stopni a w USA nie ma ich wogole. |
|
 |
josie
Mitsumaniak majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Pomógł: 167 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 2517 Skąd: Gdynia
|
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 16-02-2007, 01:24
|
|
|
Na szklach reflektorow na rynek USA sa szklane wystepy sluzace do regulacji swiatel specjalnym przyrzadem - w USA tak robia.
Poza tym zarowki nie pasuja i oprawki rowniez nie - przerabiajac musisz kupic kompletne reflektory od razu z oprawkami na zarowki bo inaczej mogila.
I jeszcze cos - w EU reflektorach masz postojowki - cos czego nie ma w USA gdzie postojowka jest w obrysowce. Czeka Cie troche rzezby zeby to podlaczyc. I jeszcze cos - lampy USA nie maja regulacji wysokosci swiecenia wiec przydaloby Ci sie to z wersji EU przelozyc - mowie o instalacji do tego.
W razie pytan - wal smialo od tego jest forum. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
endriu24 [Usunięty]
|
Wysłany: 16-02-2007, 13:23
|
|
|
Dzięki wzystkim za informacje.
Muszę poszukać tych reflektorków .
A Hubeeert mam jeszcze pytanko odnośnie tych postojówek.
Czy to oznacza że trzeba podłączyć z obrysówki przewody do postojówki.
A te żarówki EU to mają symbol H4?
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 16-02-2007, 13:25
|
|
|
endriu24, endriu24 napisał/a: | Czy to oznacza że trzeba podłączyć z obrysówki przewody do postojówki. | niekoniecznie - postojowke przeciez ciagle bedziesz mial. J Ci napisalem jakie sa roznice - czy ja podlaczysz czy nie - zalezy od Ciebie. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
endriu24 [Usunięty]
|
Wysłany: 18-02-2007, 17:35
|
|
|
Cześć wszystkim.
Ostatnio oglądałęm te swoje reflektory i mam jeszc ze jedno pytanie.
Z tego co widziałem to szkło reflektora jest przymocowane do niego za pomocą 4 blaszek.
Czy nie można wymienić tylko tycz szkieł reflektorów aby reflektrory by asymetryczne bo tedy jest mniej roboty i nie trzeba wymieniać żarówek?
Czy trzeba wymienić je całe?
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 18-02-2007, 17:39
|
|
|
endriu24 napisał/a: | Z tego co widziałem to szkło reflektora jest przymocowane do niego za pomocą 4 blaszek. | Nie tylko - jest rowniez klejone. endriu24 napisał/a: | Czy nie można wymienić tylko tycz szkieł reflektorów aby reflektrory by asymetryczne bo tedy jest mniej roboty i nie trzeba wymieniać żarówek? | Nie mozna bo odblysniki sa inne endriu24 napisał/a: | Czy trzeba wymienić je całe? | TAK endriu24 napisał/a: | Pozdrawiam | Ja rowniez pozdrawiam |
Just think...
. |
|
|
|
 |
endriu24 [Usunięty]
|
Wysłany: 18-02-2007, 17:45
|
|
|
Dzięki Hubeeert za szybką odpowiedź.
A jesze może wiesz gdzie można wpiąć (tak najszybciej) światło przeciwmgielne tylne tak aby można je było zaświecić tylko wtedy gdy włączone są światła mijania. |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 18-02-2007, 17:52
|
|
|
Potrzebujesz stycznik ktory po podaniu impulsu na swiatla zalaczy obwod.
Bosch takie robi, wszyscy takie robia |
Just think...
. |
|
|
|
 |
endriu24 [Usunięty]
|
Wysłany: 18-02-2007, 18:07
|
|
|
A po co mi stycznik?
Chodzi ci chyba o przekaźnik.
Ale ja się chcę dowiedzieć skąd wziąć ten impuls tzn z którego miejsca w aucie w kabinie. |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 18-02-2007, 18:12
|
|
|
Z wiazki pod kierownica |
Just think...
. |
|
|
|
 |
endriu24 [Usunięty]
|
Wysłany: 18-02-2007, 18:18
|
|
|
Dobra to poszukam tych przewodów.
Dzięki za pomoc. |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 18-02-2007, 18:26
|
|
|
endriu24, sciagnij sobie elektryczny service manual - tam masz opisane kolory przewodow |
Just think...
. |
|
|
|
 |
|