Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Carisma] Nagłośnienie
Autor Wiadomość
pakamerka 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitshubishi Carisma
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 18-03-2015, 16:24   [Carisma] Nagłośnienie

Witam chciałbym zmienić nagłośnienie w mojej Carismie. Polecicie jakieś dobre głośniki?!. Chciałbym przy okazji zapytać o to czy fabrycznie były głośniki tutaj w desce rozdzielczej obok kierowcy i obok schowka tam gdzie pasażer siedzi bo ja ich nie mam a widze że jest miejsce na zamontowanie głośnika.

rasiak1980 
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Wysłany: 18-03-2015, 17:04   

fabrycznie w tych miejscach nie ma głośników w wersji po lifcie poza tym umieszczanie głośników w tamty miejscu jest nierozsądne no chyba że jako dodatkowe, najlepsze miejsce na zamontowanie to drzwi, w drzwiach z przodu zamontuj zestaw odseparowany z oddzielnymi tweet-ami z tyłu w miejsce głośników zamontuj głośniki dwu, badz trzydrożne i przede wszystkim dobre radio które to pociągnie dodatkwo jak bedzie ci mało możesz pokusić sie o dołożenie jakiś szerokopasmowych własnie w to miejsce w którym są otwory w desce ale z tego co wiem to to jakies małej średnicy były także cudów sie nie spodziewaj, tweety ja zamontowałem wyciągając trójkątną zaślepkę tą za lusterkiem i do niej je przykręcając w razie demontażu będe musiał jedynie zaślepki gdzieś na złomie znaleźć, dodatkowo możesz w pozniejszym czasie dać aktywny subwoofer do bagażnika

pakamerka 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 18-03-2015, 17:08   

Tam zamontuje właśnie jakieś mniejsze pełniące role 'syczków'. A polecisz jakąś firme głośników?

rasiak1980 
Forumowicz

Wysłany: 18-03-2015, 17:15   

hmm nie wiem bo w sumie pierwszy raz robiłem car audio i zdecydowałem sie na angielską firmę FLI z przodu mam takie:PRZÓD
z tyłu z kolei takie:TYŁ
i do tego taki subwoofer: SUB
do tego zmieniłem radio i wytłumiłem taśmą aluminiowo bitumiczną dzrzwi w tylnych maskownicach głośników musiałem wyciąć kratkę pod spodem tej pierwszej kratki co przytrzymuje tkanine bo tweety sie nie mieściły nic nie widać po montażu ale generalnie najwięcej czasu zajeło mi wytłumianie drzwi i ciągniecie kabli do suba bo trzeba było deske rozbierać :(

pakamerka 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 18-03-2015, 17:23   

No ładnie ładnie, i jak to ogólnie wszystko gra?
Mam takie pytanko jeszcze drzwi nie są wytłumione już fabrycznie?. Kable do suba już mam podciągniete do bagażnika. I te głośniki można dostać w Polsce czy sprowadzałeś je z Anglii?

Ziemba. 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6 100KM 1998r.
Wysłany: 18-03-2015, 17:55   

rasiak1980 napisał/a:
poza tym umieszczanie głośników w tamty miejscu jest nierozsądne

Dlaczego uważasz, że jest to nierozsądne?
Ruda 03.2016 - 04.2017
Baśka 02.2017 - 03.2017
Pomogłem? Jeśli tak to się nie krępuj :)
http://www.pajacyk.pl/

rasiak1980 
Forumowicz

Wysłany: 18-03-2015, 19:59   

Gra dla mnie super, jak na sprzęt za takie małe pieniądze. Nie ma porównania do fabrycznego audio, ale radio musiałem również wymienić bo już nie dawało rady. Nie wiem czy w Polsce dostaniesz, bo ja mieszkam w UK i tutaj je kupiłem, spróbuj na Ebay UK albo amazon. Jedyny mankament to trochę mniejsza średnica od fabrycznych głośników, musiałem wklejać na silikon i zaczepy dorabiać, ale nic trudnego. Myślę że możesz znaleźć podobne cenowo i jakościowo głośniki, to jest entry level, a nie high end. W tym segmencie cenowym wszystko brzmi podobnie i niekiedy zapłacisz dwa razy tyle, a niewiele zyskasz na brzmieniu. Musisz poszukać optymalnego rozwiązania, mi to odpowiada w 100 % Chciałem również zainwestować we wzmacniacz tej firmy i dołożenie właśnie tych małych głośników, ale jak dołożyłem tylne głośniki trójdrożne i radio to stwierdziłem że nie ma sensu. Teraz subwoofer mam odkręcony na 1/4 a tak łupie że wątroba podskakuje :D słucham generalnie cięższych brzmieniowo kapel metalowych, co do drzwi są lekko wygłuszone paskiem fabrycznej wykładziny bitumicznej i to baaardzo skąpo. Są specjalne okładziny które wklejasz za głośnik, ja kupiłem ale i tak kupiłem dodatkowo taką samoprzylepną budowlana taśmę aluminiową z warstwą bitumiczną. Na przednie drzwi i tylne puszki głośników poszła mi rolka szeroka na 30 cm i długa na 20 metrów i było dokładnie na styk. Później pokaże zdjęcia bo teraz na nocną zmianę pracuje ;)

Odpowiedz do tematu