[Carisma] Nagłośnienie |
Autor |
Wiadomość |
pakamerka
Nowy Forumowicz

Auto: Mitshubishi Carisma
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 18-03-2015, 16:24 [Carisma] Nagłośnienie
|
|
|
Witam chciałbym zmienić nagłośnienie w mojej Carismie. Polecicie jakieś dobre głośniki?!. Chciałbym przy okazji zapytać o to czy fabrycznie były głośniki tutaj w desce rozdzielczej obok kierowcy i obok schowka tam gdzie pasażer siedzi bo ja ich nie mam a widze że jest miejsce na zamontowanie głośnika. |
|
 |
rasiak1980
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Pomógł: 30 razy Dołączył: 24 Wrz 2008 Posty: 997 Skąd: Sopot
|
Wysłany: 18-03-2015, 17:04
|
|
|
fabrycznie w tych miejscach nie ma głośników w wersji po lifcie poza tym umieszczanie głośników w tamty miejscu jest nierozsądne no chyba że jako dodatkowe, najlepsze miejsce na zamontowanie to drzwi, w drzwiach z przodu zamontuj zestaw odseparowany z oddzielnymi tweet-ami z tyłu w miejsce głośników zamontuj głośniki dwu, badz trzydrożne i przede wszystkim dobre radio które to pociągnie dodatkwo jak bedzie ci mało możesz pokusić sie o dołożenie jakiś szerokopasmowych własnie w to miejsce w którym są otwory w desce ale z tego co wiem to to jakies małej średnicy były także cudów sie nie spodziewaj, tweety ja zamontowałem wyciągając trójkątną zaślepkę tą za lusterkiem i do niej je przykręcając w razie demontażu będe musiał jedynie zaślepki gdzieś na złomie znaleźć, dodatkowo możesz w pozniejszym czasie dać aktywny subwoofer do bagażnika |
|
|
|
 |
pakamerka
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 18-03-2015, 17:08
|
|
|
Tam zamontuje właśnie jakieś mniejsze pełniące role 'syczków'. A polecisz jakąś firme głośników? |
|
 |
rasiak1980
Forumowicz

|
Wysłany: 18-03-2015, 17:15
|
|
|
hmm nie wiem bo w sumie pierwszy raz robiłem car audio i zdecydowałem sie na angielską firmę FLI z przodu mam takie:PRZÓD
z tyłu z kolei takie:TYŁ
i do tego taki subwoofer: SUB
do tego zmieniłem radio i wytłumiłem taśmą aluminiowo bitumiczną dzrzwi w tylnych maskownicach głośników musiałem wyciąć kratkę pod spodem tej pierwszej kratki co przytrzymuje tkanine bo tweety sie nie mieściły nic nie widać po montażu ale generalnie najwięcej czasu zajeło mi wytłumianie drzwi i ciągniecie kabli do suba bo trzeba było deske rozbierać |
|
|
|
 |
pakamerka
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 18-03-2015, 17:23
|
|
|
No ładnie ładnie, i jak to ogólnie wszystko gra?
Mam takie pytanko jeszcze drzwi nie są wytłumione już fabrycznie?. Kable do suba już mam podciągniete do bagażnika. I te głośniki można dostać w Polsce czy sprowadzałeś je z Anglii? |
|
 |
Ziemba.
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6 100KM 1998r.
Pomógł: 12 razy Dołączył: 11 Sty 2015 Posty: 441 Skąd: Okolice Grójca
|
Wysłany: 18-03-2015, 17:55
|
|
|
rasiak1980 napisał/a: | poza tym umieszczanie głośników w tamty miejscu jest nierozsądne |
Dlaczego uważasz, że jest to nierozsądne? |
_________________ 03318/KMM
Cari 10.2013 - nadal
Banan/Cyrtryna 06.2017 - 11.2019
Ruda 03.2016 - 04.2017
Baśka 02.2017 - 03.2017
Pomogłem? Jeśli tak to się nie krępuj
http://www.pajacyk.pl/ |
|
|
|
 |
rasiak1980
Forumowicz

|
Wysłany: 18-03-2015, 19:59
|
|
|
Gra dla mnie super, jak na sprzęt za takie małe pieniądze. Nie ma porównania do fabrycznego audio, ale radio musiałem również wymienić bo już nie dawało rady. Nie wiem czy w Polsce dostaniesz, bo ja mieszkam w UK i tutaj je kupiłem, spróbuj na Ebay UK albo amazon. Jedyny mankament to trochę mniejsza średnica od fabrycznych głośników, musiałem wklejać na silikon i zaczepy dorabiać, ale nic trudnego. Myślę że możesz znaleźć podobne cenowo i jakościowo głośniki, to jest entry level, a nie high end. W tym segmencie cenowym wszystko brzmi podobnie i niekiedy zapłacisz dwa razy tyle, a niewiele zyskasz na brzmieniu. Musisz poszukać optymalnego rozwiązania, mi to odpowiada w 100 % Chciałem również zainwestować we wzmacniacz tej firmy i dołożenie właśnie tych małych głośników, ale jak dołożyłem tylne głośniki trójdrożne i radio to stwierdziłem że nie ma sensu. Teraz subwoofer mam odkręcony na 1/4 a tak łupie że wątroba podskakuje słucham generalnie cięższych brzmieniowo kapel metalowych, co do drzwi są lekko wygłuszone paskiem fabrycznej wykładziny bitumicznej i to baaardzo skąpo. Są specjalne okładziny które wklejasz za głośnik, ja kupiłem ale i tak kupiłem dodatkowo taką samoprzylepną budowlana taśmę aluminiową z warstwą bitumiczną. Na przednie drzwi i tylne puszki głośników poszła mi rolka szeroka na 30 cm i długa na 20 metrów i było dokładnie na styk. Później pokaże zdjęcia bo teraz na nocną zmianę pracuje |
|
|
|
 |
|