Mam Grandisa!!! |
Autor |
Wiadomość |
goobi
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Grandis DID 2007
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 28-07-2014, 13:34 Mam Grandisa!!!
|
|
|
Witajcie!!!
Tak jak w tytule chwalę się,świeżo zakupionym Grandisem 2.0 DID 2007r ))
Sporo czytałem przed zakupem,ale wciąż mam kilka pytań do zadania i liczę na Waszą pomoc.
A więc:
1.Pojemność zbiornika paliwa??? Wszędzie jest napisane że wchodzi 65 litrów.Kobieta od której kupiłem samochód twierdzi,że maksymalnie udawało jej się zalać ok.50... I rzeczywiście kiedy zapaliła się lampka rezerwy a komputer pokazywał zasięg 80 km pojechałem na stację i rzeczywiście weszło "na wcisk" 50 l. I tu moje pytanie czy słyszeliście o tym żeby w Grandisach były montowane mniejsze zbiorniki?
2.Spalanie.Wiem,że to duże auto i swoje musi "wypić",ale przy bardzo spokojnej jeździe w trasie spalił ok 8 litrów...???!!! Auto kupiłem od znajomych którzy kupili go w polskim salonie i WSZYSTKO robili w ASO.Licznik w 1000% nie cofany.Zastanawiam się,czy też Wam tyle palą???
3.W trasie spotkała mnie niemiła niespodzianka :-/ W trakcie jazdy odłączył sie wąż od turbo i musiałem sporo się nagimnastykować,żeby pojechać dalej...Byłem dziś w ASO i gość powiedział mi,że "ten typ tak ma" i że nowy wąż kosztuje 500 zł (!!!).Tak więc pytam:Czy rzeczywiście ten typ tak ma i Wam też co jakiś czas turborura jest wypluta??? |
|
|
|
 |
BTV
Forumowicz
Auto: Space Star 1.6, Grandis 2.4
Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Wrz 2010 Posty: 144 Skąd: Puławy
|
Wysłany: 29-07-2014, 23:08
|
|
|
Siemanko
Ja też świeży, to średnio pomogę, ale powiem jak u mnie.
1. Tez zalewam max 55 litrów benzyny, też się nad tym zastanawiałem, ale jakoś średnio dociekałem i pozostaję w błogiej nieświadomości. Mam drugiego Space Stara, kiedyś zjechałem na rezerwie wskazówką grubo poniżej zera i dalej jechał . Zatankowałem z litości dla pompy paliwowej, bo słyszałem że w MSS lubią padać od jeżdżenia na oparach, ale ile wtedy weszło kompletnie nie pamiętam. Trzeba tak samo przetestować Grandiego .
2. No i z racji tego że mam benzynę, to nie mam pojęcia kompletnie o spalaniu DID. Szwagrowi Touran z tym samym silnikiem w automacie na trasie w połowie pipidówki i w połowie poza pipidówkami z leciuniunią nogą kapelusznika i prędkością 50/90 km/h spala 6,5-7l/100 km. Wazy 1634 kg. Grandis pewnie deko cięższy, więc te 8 litrów u Ciebie na upartego są normalne i realne.
3. ...i o węgorzu do turbo też kompletnie zero rozeznania ... |
|
|
|
 |
dive_popo
Forumowicz
Auto: Grandis 2.0 DID
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Wrz 2013 Posty: 39 Skąd: Oswiecim
|
Wysłany: 31-07-2014, 13:54
|
|
|
Rowniez wchodzi ok 55 litrow na rezerwie zrobilem raz 120 km i dalej jechal ale wymieklem i dotankowalem
Na trasie pali mi od 7 do 8 litrow zaleznie od jazdy, jezdze tak od 120 do 150 km/h
[ Dodano: 31-07-2014, 13:55 ]
co do weza pierwsze slysze jedynie co u mnie to rzygajaca odma, ale juz sie tym zajalem, zamowilem oil catch tanka i wyczyscilem pokrywe zaworow |
|
|
|
 |
kcn
Mitsumaniak Mitsatsubiszi

Auto: Grandis 2,4 mivec + LPG
Pomógł: 1 raz Dołączył: 04 Sie 2014 Posty: 183 Skąd: Błonie
|
Wysłany: 13-08-2014, 13:58
|
|
|
Siemanko, ja również swieżynka w MM, posiadłem grandisa tylko benzynka 2.4 + LPG KME
Narazie wszystko odpukać super, jestem na etapie ile to mniej więcej będzie palić, narazie miałem raz samą trase to 12l z groszem spalił, raz mieszaną ale łagodnie jeżdżąc spalił 13,3 zapewne po samym mieście 15-16l/100km to będzie bez bólu, ale w końcu kawałek auta a silnik dynamiczny.
także ten tego, narazie jest oki |
|
|
|
 |
jogi_23
Forumowicz
Auto: grandis 2.0 did bsy
|
Wysłany: 13-08-2014, 19:10
|
|
|
W moim spalanie uzyskałem 6.5l w trasie ale prędkość do 110 na 5 biegu bo jak wrzucę 6 przy niskich obrotach to spalanie wzrasta nawet o 2l. A jak autostradą leciałem w 6 osób i 140 nie schodziło na klimie to 8 ale stałą prędkością. A jak przyciśniesz i wyprzedzasz co na drodze napotkasz to 9 spokojnie wciągnie. A z tą rurą to pierwsze słyszę a jak następnym razem ktoś powie że ten typ tak ma to wal prosto w mor... Nie lubię takich fachowców co tak mówią bo nie maja zielonego pojęcia o czym mówi. A do zbiornika ponoć wchodzi max 65l tak słyszałem. Mi wchodzi 50 od rezerwy |
|
|
|
 |
tmato2
Nowy Forumowicz
Auto: Grandis
|
Wysłany: 21-01-2015, 23:40
|
|
|
hejka
Ja miesiąc temu kupiłem Grandziaka z 2006 roku. przebieg 18000km. Sąsiad trzymał go w garażu i jeździł nim do kościoła raz na tydzień albo i nie. W środku pachnie nowością, a komora silnika lśni. To jest tzw perełka. 7 miejsc to dla mnie super bo mam 5-osobową rodzinę i dziadków całkiem niedaleko.
Musze jednak przyznać, że poprzednik Mondeo mkIII 2005 jeździł lepiej. Był jak przylepiony do drogi. Generalnie Fordy z tamtych lat miały moim zdaniem super zawieszenie. Jeździłem też Focusem 2001.
Mój Grandziak po pierwszym tankowaniu spalił 7,5ltr |
|
|
|
 |
gołąb
Mitsumaniak

Auto: Lex Ls430 , VW Calif exclusive
Pomógł: 15 razy Dołączył: 01 Wrz 2009 Posty: 1094 Skąd: Ostrówek/wołomin
|
Wysłany: 22-01-2015, 07:17
|
|
|
tmato2 napisał/a: | hejka
Ja miesiąc temu kupiłem Grandziaka z 2006 roku. przebieg 18000km. Sąsiad trzymał go w garażu i jeździł nim do kościoła raz na tydzień albo i nie. W środku pachnie nowością, a komora silnika lśni. To jest tzw perełka. 7 miejsc to dla mnie super bo mam 5-osobową rodzinę i dziadków całkiem niedaleko.
Musze jednak przyznać, że poprzednik Mondeo mkIII 2005 jeździł lepiej. Był jak przylepiony do drogi. Generalnie Fordy z tamtych lat miały moim zdaniem super zawieszenie. Jeździłem też Focusem 2001.
Mój Grandziak po pierwszym tankowaniu spalił 7,5ltr | no to gratki! Jeśli chodzi o prowadzenie, to cudów nie ma ,przecież środek ciężkości Grandisa jest inny. Miałbyś porównanie jak byś przesiadł się z Galaxa... |
_________________ "Gdyby wszystko było inaczej, gdyby było odwrotnie, mógłbyś siedzieć jak ja teraz tu siedzę, mógłbyś siedzieć przy oknie"
 |
|
|
|
 |
kcn
Mitsumaniak Mitsatsubiszi

Auto: Grandis 2,4 mivec + LPG
Pomógł: 1 raz Dołączył: 04 Sie 2014 Posty: 183 Skąd: Błonie
|
Wysłany: 22-01-2015, 08:48
|
|
|
Również gratuluję wyboru.
natomiast porównanie nie trafione, nie można porównywać niskiej osobowe z vanem.
Jak przyjedziesz się Fordem galaxy i grandis em w szybkim zakręcie to zobaczysz różnice, jak japończycy przykleili go do ziemi.
Aczkolwiek takie auta to są auta rodzinne i wcale nie muszą bbyć twarde. |
|
|
|
 |
BTV
Forumowicz
Auto: Space Star 1.6, Grandis 2.4
Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Wrz 2010 Posty: 144 Skąd: Puławy
|
Wysłany: 28-01-2015, 23:40
|
|
|
tmato2 napisał/a: | przebieg 18000km |
Eee, kitujesz ... |
|
|
|
 |
tmato2
Nowy Forumowicz
Auto: Grandis
|
Wysłany: 01-03-2015, 23:45
|
|
|
BTV napisał/a: | tmato2 napisał/a: | przebieg 18000km |
Eee, kitujesz ... |
Nie kituje. Znam faceta. On ma trzy inne samochody których używa na co dzień, a ten stał w garażu. Nawet o nim nie wiedziałem dopóki nie wyciągnął go i pokazał, że na sprzedaż. Autentyczne 18k. Jak pojechałem pierwszy raz na obwodnice żeby go przegonić to się zdławił przy 120km/h, jakby paliwa nie dostawał. Zatrzymałem, odpaliłem, pognałem. Powtórzyło sie przy 140 i 160. Potem pojechałem w trase 150km autostrada w jedna stronę i problem znikną. Wiem, że samochód jeździł na rosyjskim dieslu - może letnim i trochę filtr paliwa zapchało. Teraz już mam 22k na liczniku i nie ma problemów. Zmienię tylko akumulator, bo 9-letni, choć i tak cała zimę nie sprawił kłopotu. |
|
|
|
 |
paulek_mikolow
Nowy Forumowicz

Auto: Grandis DI-D '06
|
Wysłany: 04-03-2015, 12:11
|
|
|
Teraz sie pierwszy raz zalogowalem, chcialem was wszystkich powitac!! (jak nie tu to sorry!!) - jestem posiadaczem Grandisa od paru dni, koncowka 2006 w dieslu, oryginalne 152 tys, pierwsza rejestracja 2007 lipiec. Juz kiedys przez ponad 10 lat mialem L300 (taki bus ze swiatlami soczewkowymi z przodu) - wiec jest to jakis powrot no i mieszanina (przez 7 lat mialem 3 sharany). Wiec witam i ciesze sie ze to forum powstalo, bo auto jest mega rzadkie i przyda mi sie na pewno wasza pomoc.
Pozdrawiam serdecznie,
Pawel |
|
|
|
 |
gołąb
Mitsumaniak

Auto: Lex Ls430 , VW Calif exclusive
Pomógł: 15 razy Dołączył: 01 Wrz 2009 Posty: 1094 Skąd: Ostrówek/wołomin
|
Wysłany: 04-03-2015, 13:56
|
|
|
Jak miałeś Sharany dieslu to przecież ten Twój podobny, to Ty możesz pomagać Grandisowcom dieslowcom |
_________________ "Gdyby wszystko było inaczej, gdyby było odwrotnie, mógłbyś siedzieć jak ja teraz tu siedzę, mógłbyś siedzieć przy oknie"
 |
|
|
|
 |
skull
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Grandis 2,4 MiVEC
Pomógł: 8 razy Dołączył: 03 Mar 2008 Posty: 614 Skąd: Kentaki
|
Wysłany: 06-03-2015, 22:31
|
|
|
gołąb napisał/a: | Jak miałeś Sharany dieslu to przecież ten Twój podobny, to Ty możesz pomagać Grandisowcom dieslowcom |
|
|
 |
martin778
Forumowicz
Auto: Grandis 2,4
Kraj/Country: Holland
Pomógł: 1 raz Dołączył: 11 Sie 2014 Posty: 98 Skąd: Holandia
|
Wysłany: 22-03-2015, 11:54
|
|
|
Co do baku to w grandise tak jak w mazdzie filtr paliwa jest niewymienialny,tak wiec zbiornik paliwa jest tak skonstruowany ze okolo 5-10 litrow jest nie do ruszenia gdyz filtr musi byc ciagle zamoczony. |
_________________ Marcin |
|
|
|
 |
Tom_alfik
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander III-2,0, Grandis 2,4
|
Wysłany: 13-07-2015, 15:11 Zamiast powitania
|
|
|
Jestem czteroletnim "ujeżdżaczem" grandisa, z silnikiem 2,4 który jest dość łakomy na benzynę. Ale to jednak wynik pojemności i dużej masy auta, wyniki są w moich statystykach na Motostat (w profilu zaznaczyłem ID, nie wiem czy będzie widoczne). Co do baku - nie udało mi się wlać więcej niż 55 l benzyny, nawet ekstremalnie cisnąc "do dna". |
_________________ Pozdrawiam
TS
 |
|
|
|
 |
|