Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Światła mijania
Autor Wiadomość
Klark 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Lancer CS_9W
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 21-03-2015, 11:16   Światła mijania

Witam,
od tygodnia jestem posiadaczem Lancera VIII z 2003 roku z silnikiem 2.0. W dniu wczorajszym (pierwsza jazda po zmroku) zauważyłem na postoju, że dodając gazu światła mijania świecą mocniej, w trakcie jazdy podobnie. Moje pytanie czy ten model tak ma (tzn. doświetla drogę) czy jednak mam problem z elektryką i konieczna wizyta u elektromechanika. Proszę o opinie czy tak ma być, bądź gdzie może być przyczyna takiej anomalii. Samochód nie ma świateł ksenonowych. Dzięki za pomoc

kgebczyk 
Forumowicz

Auto: Inny
Wysłany: 21-03-2015, 12:47   

Sprawdź miernikiem napięcie w instalacji na wolnych obrotach i po dodaniu gazu a także z obciążeniem (światła) i bez. Podaj tu wyniki to może coś komuś przyjdzie do głowy. Mój pierwszy strzał - regulator napięcia.

sla 
Forumowicz

Auto: Inne
Wysłany: 21-03-2015, 15:43   Re: Światła mijania

klark napisał/a:
Moje pytanie czy ten model tak ma

NIE

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 21-03-2015, 17:21   

Teraz z pamięci. Na jałowych jest 13,7 przy około 2000 obrotów jest 14,5V. Jest lekka różnica w jasności jeśli się przypatrzeć. Najlepiej podłącz miernik i sprawdź.... Tak samo np. bawienie się szybami elektrycznymi powoduje spadki napięcia i można zaobserwować przygasanie świateł.

apg2312 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Wysłany: 21-03-2015, 19:59   

krzychu napisał/a:
Teraz z pamięci. Na jałowych jest 13,7 przy około 2000 obrotów jest 14,5V. Jest lekka różnica w jasności jeśli się przypatrzeć. Najlepiej podłącz miernik i sprawdź.... Tak samo np. bawienie się szybami elektrycznymi powoduje spadki napięcia i można zaobserwować przygasanie świateł.

Dokładnie. Szyby elektryczne, wentylator, klima, ogrzewanie szyby tylnej - powodują większy pobór prądu=większe obciążenie alternatora. Optimum ładowania alternator uzyskuje w zakresie 2000-2500 obrotów.
Co nie oznacza, że nie warto dokładnie sprawdzić instalacji elektrycznej. To nie jest w końcu nowe auto.

Klark 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Lancer CS_9W
Wysłany: 22-03-2015, 11:12   

Dzięki za podpowiedzi. Dzisiaj będę po południu miał czas, zgarnę sąsiada elektryka z miernikiem i niech działa:). Sąsiad pomierzył i napięcie skacze, stwierdził, że faktycznie warto wymienić regulator napięcia. Ciężko dostępna część. Obdzwoniłem kilka hurtowni z częściami, z których korzystałem. Na szczęście na forum znalazłem link do firmy Hipol sp. z o.o. :) . Serdeczne podziękowania dla firmy za dobranie części i udzielenie 25% rabatu. Do środy kurier powinien dotrzeć:).

Odpowiedz do tematu