Światła mijania |
Autor |
Wiadomość |
Klark
Mitsumaniak
Auto: Mitsubishi Lancer CS_9W
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 10 razy Dołączył: 02 Mar 2015 Posty: 495 Skąd: Stargard
|
Wysłany: 21-03-2015, 11:16 Światła mijania
|
|
|
Witam,
od tygodnia jestem posiadaczem Lancera VIII z 2003 roku z silnikiem 2.0. W dniu wczorajszym (pierwsza jazda po zmroku) zauważyłem na postoju, że dodając gazu światła mijania świecą mocniej, w trakcie jazdy podobnie. Moje pytanie czy ten model tak ma (tzn. doświetla drogę) czy jednak mam problem z elektryką i konieczna wizyta u elektromechanika. Proszę o opinie czy tak ma być, bądź gdzie może być przyczyna takiej anomalii. Samochód nie ma świateł ksenonowych. Dzięki za pomoc |
|
|
|
 |
kgebczyk
Forumowicz
Auto: Inny
Pomógł: 2 razy Dołączył: 08 Lut 2010 Posty: 121 Skąd: Radom
|
Wysłany: 21-03-2015, 12:47
|
|
|
Sprawdź miernikiem napięcie w instalacji na wolnych obrotach i po dodaniu gazu a także z obciążeniem (światła) i bez. Podaj tu wyniki to może coś komuś przyjdzie do głowy. Mój pierwszy strzał - regulator napięcia. |
|
|
|
 |
sla
Forumowicz

Auto: Inne
Pomógł: 22 razy Dołączył: 27 Mar 2005 Posty: 2882 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 21-03-2015, 15:43 Re: Światła mijania
|
|
|
klark napisał/a: | Moje pytanie czy ten model tak ma |
NIE |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 21-03-2015, 17:21
|
|
|
Teraz z pamięci. Na jałowych jest 13,7 przy około 2000 obrotów jest 14,5V. Jest lekka różnica w jasności jeśli się przypatrzeć. Najlepiej podłącz miernik i sprawdź.... Tak samo np. bawienie się szybami elektrycznymi powoduje spadki napięcia i można zaobserwować przygasanie świateł. |
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Pomógł: 90 razy Dołączył: 28 Maj 2014 Posty: 2310 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 21-03-2015, 19:59
|
|
|
krzychu napisał/a: | Teraz z pamięci. Na jałowych jest 13,7 przy około 2000 obrotów jest 14,5V. Jest lekka różnica w jasności jeśli się przypatrzeć. Najlepiej podłącz miernik i sprawdź.... Tak samo np. bawienie się szybami elektrycznymi powoduje spadki napięcia i można zaobserwować przygasanie świateł. |
Dokładnie. Szyby elektryczne, wentylator, klima, ogrzewanie szyby tylnej - powodują większy pobór prądu=większe obciążenie alternatora. Optimum ładowania alternator uzyskuje w zakresie 2000-2500 obrotów.
Co nie oznacza, że nie warto dokładnie sprawdzić instalacji elektrycznej. To nie jest w końcu nowe auto. |
_________________ Adam
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, później pokona doświadczeniem...
 |
|
|
|
 |
Klark
Mitsumaniak
Auto: Mitsubishi Lancer CS_9W
Pomógł: 10 razy Dołączył: 02 Mar 2015 Posty: 495 Skąd: Stargard
|
Wysłany: 22-03-2015, 11:12
|
|
|
Dzięki za podpowiedzi. Dzisiaj będę po południu miał czas, zgarnę sąsiada elektryka z miernikiem i niech działa:). Sąsiad pomierzył i napięcie skacze, stwierdził, że faktycznie warto wymienić regulator napięcia. Ciężko dostępna część. Obdzwoniłem kilka hurtowni z częściami, z których korzystałem. Na szczęście na forum znalazłem link do firmy Hipol sp. z o.o. . Serdeczne podziękowania dla firmy za dobranie części i udzielenie 25% rabatu. Do środy kurier powinien dotrzeć:). |
|
|
|
 |
|