[MSS ALL] Stukot w przednim kole. |
Autor |
Wiadomość |
Tomryk
Nowy Forumowicz
Auto: Space Star
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 30-12-2014, 21:48 [MSS ALL] Stukot w przednim kole.
|
|
|
Witam wszystkich forumowiczów.
Z góry zaznaczam, że domyślam się, że temat już był, ale wyszukiwarka zwraca mi kosmiczne wyniki...
Słowem wstępu:
Kupiłem niedawno żonie i bobasowi MSS'a (1,3 GLX), który jako autko miejskie sprawdza się świetnie.
Pojawiły się jednak problemy, na których diagnostykę nie mam czasu i specjalnych możliwości (zima w pełni).
Będę wdzięczny za pomoc.
Problem:
Dziwne odgłosy, jakby ocierania, w prawym przednim kole przy manewrowaniu.
Lekkie chybotanie przy małych prędkościach
Dodatkowo coś nawala w zamkach: kierowca - nie zawsze otwiera (ale to chyba mróz i padający aku), bagażnik - trzeba zamykać z impetem (zaczynam się bać o szybę:))
Przepraszam za taką formę posta, ale naprawdę wyszukiwarka daje mi baaardzo dziwne wyniki.
PS. Czy wszystkie MSS'y miały składaną tylną kanapę? |
Ostatnio zmieniony przez Bizi78 30-12-2014, 23:32, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 30-12-2014, 22:02
|
|
|
Tomryk napisał/a: | Pojawiły się jednak problemy, na których diagnostykę nie mam czasu i specjalnych możliwości (zima w pełni). | Bez diagnostyki nie naprawisz a podpowiadac i wymieniać można wiele Tomryk napisał/a: | Dziwne odgłosy, jakby ocierania, w prawym przednim kole przy manewrowaniu. | Może to być np osłona tarczy, kończące sie klocki hamulcowe, etc |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Tomryk
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 30-12-2014, 22:25
|
|
|
Klocki się kończą, to fakt - wymiana niestety po Nowym Roku dopiero. Nie wiem czy to ma znaczenie, ale odgłos się nie pojawia przy prędkościach powyżej 30 km/h.
Cytat: | Bez diagnostyki nie naprawisz a podpowiadac i wymieniać można wiele |
Wiem:) Robię w branży oddalonej o lata świetlne od motoryzacji, ale również nie lubię tego typu pytań (szerokie spektrum możliwości):)
Miałem nadzieję, że nie przeczytam: "poważna sprawa, leć do najbliższego mechanika, bo inaczej ..."
Dzięki za szybką odpowiedź. |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21019 Skąd: Częstochowa
|
|
|
|
 |
Tomryk
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 30-12-2014, 23:28
|
|
|
Dzięki za namiar. Akurat po drodze z roboty. |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21019 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 30-12-2014, 23:31
|
|
|
Pokręć kierownicą prawo lewo na postoju, jak usłyszysz stuki, chrobotanie spod maski to może to być jeszcze łożysko mcphersona . |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21954 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 31-12-2014, 09:04
|
|
|
Tomryk napisał/a: | Dziwne odgłosy, jakby ocierania, w prawym przednim kole przy manewrowaniu | To klocki hamulcowe, skoro się kończą. Tomryk napisał/a: | Dodatkowo coś nawala w zamkach: kierowca - nie zawsze otwiera (ale to chyba mróz i padający aku), bagażnik - trzeba zamykać z impetem (zaczynam się bać o szybę:)) | Przesmarowanie zapewne pomoże. |
|
|
|
 |
radocha44
Nowy Forumowicz
Auto: space star
|
Wysłany: 07-01-2015, 19:00
|
|
|
W moim miśku 1.6 2004 zamykanie tylnej klaty z impetem również jest niezbędne, jakoś szyba do tej pory nie pękła zawsze tylko ŁUPP
Ostatnio miałem stukanie przy manewrowaniu i szuranie w prawym kole.. okazał się przegub zewnętrzny prawej półosi (przegub z górnej półki i montaż = 350 zeta).
Nie miałem problemów jak do tej pory z zamykaniem drzwi. |
|
|
|
 |
Tomryk
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 25-03-2015, 18:49 Diagnoza i naprawa
|
|
|
Zapomniałem wcześniej opisać koniec sytuacji:
- do wymiany łożysko McPhersona - zdiagnozowane przez znajomego mechanika dawno, ale zrobione dopiero co
- hałas pozostał - winna jakaś poduszka przy amortyzatorze - nie wymieniona, bo trzeba poszukać, w hurtowni brak, nic groźnego, tylko upierdliwe
-dziwne prowadzenie (chybotanie) = prawdopodobnie amory, po wymianie śmiga elegancko
- otwieranie centralnego - od wymiany aku nie ma problemu |
|
|
|
 |
RaVciO
Mitsumaniak

Auto: był MSS 1.6 jest Superb II
Pomógł: 19 razy Dołączył: 06 Kwi 2009 Posty: 1254 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 25-03-2015, 19:44
|
|
|
Poduszka, czy po prostu mocowanie McPhersona?
Jakiś czas temu wymieniałem mocowanie razem z łożyskiem - zespolone jako jedna część. |
|
|
|
 |
Tomryk
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 25-03-2015, 19:50
|
|
|
Poduszka kolumny McPhersona
takie coś, z tego co zrozumiałem:
link |
|
|
|
 |
RaVciO
Mitsumaniak

Auto: był MSS 1.6 jest Superb II
Pomógł: 19 razy Dołączył: 06 Kwi 2009 Posty: 1254 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 25-03-2015, 19:53
|
|
|
Dokładnie o to mi chodziło
p.s. TED-GUM solidny polski producent rożnego rodzaju elementów gumowych do aut. |
|
|
|
 |
marecki338
Mitsumaniak
Auto: Outlander 6, COLT
Pomógł: 9 razy Dołączył: 15 Cze 2007 Posty: 278 Skąd: bartoszyce
|
Wysłany: 25-03-2015, 20:28
|
|
|
przerobiłem temat na moim MSS stuki co jakiś czas przy skręcie i wywala łożysko kolumny mccpesona. zepsuta poduszka plus wybita osłona sprężyny góra i rozwala łożysko po kilku tys km . osłony sprężyn oddam za free bo kupiłem mocowania od 1.3 a mam diesla i za mała średnica blachy zależało mi tylko na mocowaniu a dół został. |
|
|
|
 |
cakp
Mitsumaniak
Auto: MSS 1.6 Comfort 2004 4G18
Pomógł: 4 razy Dołączył: 27 Sie 2012 Posty: 347 Skąd: Mazury
|
Wysłany: 01-04-2015, 12:25
|
|
|
U mnie słychać stuki z przednim i tylnym zawieszeniu tylko przy zjeżdzaniu z burtnika i leżących policjantów. Odgłos jakby tąpnięcią, jakbym bez amorów jeżdził. Przy ostrym hamowaniu nie słychać stuku
Diagnosta nic nie wykrył na szarpakach
Na postoju kręciłem kierownicą w lewo i w prawo i nie słychać trzasków. Pobujałem autem i amortyzatory są sztywne. Nie wiem gdzie szukać przyczyny. Tak na moje proste myślenie skoro w zawieszeniu jest ok , to szukam wyżej, czy może to być uszkodzony odbój amora, albo poduszka amora.? Mam wrazenie ze stuka tak jakby ktos mi od górnych mocowan amortyzator odkręcił |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21954 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 02-04-2015, 22:04
|
|
|
cakp napisał/a: | albo poduszka amora.? | Stawiam na to. W SS mojej żony jest na 99% to samo. Wymieniłem sworznie wahaczy, łączniki stabilizatora i dalej strasznie wali, najbardziej podczas jazdy po wertepach na skręconych kołach, albo wjeżdżaniu/zjeżdżaniu z krawężników. |
|
|
|
 |
|