[EAxx] Oryginalne wahacze do galanta |
Autor |
Wiadomość |
piotrkor1
Forumowicz piotrkor1

Auto: Mitsubishi Galant 2,5 TT typ S
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 4 razy Dołączył: 26 Mar 2008 Posty: 601 Skąd: OSIEK NAD NOTECIĄ
|
Wysłany: 10-10-2009, 23:10 [EAxx] Oryginalne wahacze do galanta
|
|
|
Drugi temat jaki dzisiejszej nocy chciałbym poruszyć to cena oryginalnych wahaczy dolnych giętych z przodu tzw:banany.Czy ktoś orientuje się jaka jest ich cena w serwisie.Wysłałem jakiś czas takie pytanie do ASO Mitcar i do dzisiaj brak odpowiedzi.Jakie polecacie zamienniki?
Czy napis NOK coś Wam mówi bo widać go na oryginalnych gumowych elementach zawieszenia?Dzięki za wskazówki. |
Ostatnio zmieniony przez Owczar 28-10-2010, 13:52, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Forest [Usunięty]
|
Wysłany: 10-10-2009, 23:25
|
|
|
Olej ASO. Polecam dzwonić do Japaneze tel: 422154402. Co do samych wahaczy, był już gdzieś taki temat. Z polecanych na pewno "555".
Napis NOK nic mi nie mówi. |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 10-10-2009, 23:27
|
|
|
Forest_Taft napisał/a: | polecanych na pewno "555". |
dokladnie bierz albo 555 albo Yamato, ktore takze sa dobre
Pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
piotrkor1
Forumowicz piotrkor1

|
Wysłany: 10-10-2009, 23:35
|
|
|
Witam
Myślałem,że o tej porze nikogo niema na forum a tu proszę miła niespodzianka.
Telefon do Japaneze posiadam.Kupowałem od tego Pana komplet do wymiany rozrządu ale dzięki.Jestem bardzo ciekawy ceny wspomnianych wahaczy w ASO.Tak dla własnej niezaspokojonej ciekawości.Chociaż ceny to u nich są kosmiczne.Kupowałem ostatnio zestaw osłon i odbojów za 400zł na tył to wiem jak to drąży kieszeń.Moja żona twierdzi, że mam bzika na punkcie tej marki:poprzednio lancer 1.5GLXi,proton415GLS teraz wiadomo galant.
To się chyba nazywa mitsumaniactwo.
[ Dodano: 10-10-2009, 23:43 ]
Swoją drogą jakby wszystkie samochody były tak niezawodne jak galanty i wszystkie inne auta z trzema diamentami na grillu to mechanicy samochodowi poszliby z torbami.
Wracając do tematu co sadzicie o marce Nipparts?Czy są to zamienniki o takiej samej jakości jak oryginał?Czy oryginał to oryginał i produkowany jest tylko w Japonii, chodzi tu o zawieszenie? |
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Pomógł: 89 razy Dołączył: 15 Kwi 2005 Posty: 9211 Skąd: s kątowni
|
Wysłany: 10-10-2009, 23:43
|
|
|
banan z yamato kosztuje w graniacach 200-220 pln, oczywiscie mowa o cenach po znizkach, nie wiem jak sprawa ksztaltuje sie z 555, lecz mysle,ze podobnie, u Japaneze powinienes miec podobne ceny.
co do wahaczy, to ja za chwile bede przechodzil ich regeneracje, jestem w otyle dobrej sytuacji, ze czlowiek ktory regeneruje wahacze w galu mieszka w szczecinie , na forum jest juz kilka osob (z polski) ktore wysylaly do tego czlowieka swoje zawieszenie, i jest b.zadowolona.
koszt regeneracji wahacza to 70pln sztuka ,czylko za cala strone wychodzi 210pln ( tyle co jeden nowy wahacz) + do tego trzeba liczyc koszt montazu/demontazu wahacza i wysylki do firmy - w moim przypadku to ostatnie odpada. |
|
|
|
 |
piotrkor1
Forumowicz piotrkor1

|
Wysłany: 10-10-2009, 23:53
|
|
|
Regeneracja wahaczy to może i dobry, a przede wszystkim tani sposób na naprawę zawieszenia.Tylko w moim wypadku to nie wchodzi w grę, ponieważ auto potrzebuję do pracy.
Więc pozostaje tylko kupno nowych.Ponawiam pytanie co sądzicie o wahaczach firmy Nipparts?Czy są warte zachodu,czy kolejna nieudana podróba? |
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

|
Wysłany: 10-10-2009, 23:59
|
|
|
piotrkor1 napisał/a: | Ponawiam pytanie co sądzicie o wahaczach firmy Nipparts?Czy są warte zachodu,czy kolejna nieudana podróba? |
pytanie, w jakiej cenie beda te nippartsy, bo jezeli w podobnej do yamato lub 555 to jednak wolalbym te pierwsze i drugie od nippartsow.
nie powiem Ci nic na temat nippartsow, a to dlatego ,ze zawsze majac wybor 555 lub nipparts ( mimo,ze nipparts zawsze byl troszke tanszy) wolalem doplacic ( niewiele ) i miec sprawdzony produkt,mimo,ze sprzedajacy mowil, ze wcale takie zle nie sa . |
|
|
|
 |
piotrkor1
Forumowicz piotrkor1

|
Wysłany: 11-10-2009, 00:14
|
|
|
To może i prawda co mówisz ale dużo osób poleca tą markę, jako że elementy tej firmy dawane są na pierwszy montaż.Nie wiem czy to prawda?Na przykład poleca się łączniki stabilizatora tej firmy, które nawiasem mówiąc w ASO kosztują ok 700zł komplet na przód.
Ciekawe jaka cenę oryginałów ma Japaneze? |
|
|
|
 |
Psikus
Mitsumaniak

Auto: Xsara Picasso
Pomógł: 14 razy Dołączył: 01 Lis 2008 Posty: 981 Skąd: sosnowiec
|
Wysłany: 11-10-2009, 10:32
|
|
|
NOK jest to firma produkujące różniste elementy gumowe na pierwszy montaż do np Hondy. Osobiscie się spotkałem z tym, że od tego producenta pochodza uszczelniacze zaworowe pakowane w oryginalne hondowskie worki; stare ktore wyjąłem z głowicy również były metkowane przez NOK. Banan z 555 kosztuję w granicach 350 PLN ( IC lub sklep z częściami do japończyków - nie pamiętam w tym momencie gdzie o niego pytałem) |
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

|
Wysłany: 11-10-2009, 12:05
|
|
|
Psikus napisał/a: | z 555 kosztuję w granicach 350 PLN |
kolega tu mowi o cenach bez rabatow rozumiem |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21947 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 11-10-2009, 12:55
|
|
|
A więc tak:
Po pierwsze firma 555 (najlepsze zamienniki elementów zawieszeń do aut japońskich) niestety nie produkuje wahaczy giętych do Galanta EA.
Po drugie:
Nipparts to również bardzo dobre zamienniki. Na pierwszy montaż części tej firmy idą min. do Mazdy, a uważam tą firmę (Mazdę) za najbardziej niezawodne auta japońskie obok Toyoty. Ja zamontowałem wiosną prawy wahacz gięty firmy Nipparts do swojego Gala. Przejechałem na nim ok. 7 000 km i jest OK. Cena 160 zł. Lewy wahacz założyłem Yamato kupiony na allegro (245 zł z wysyłką). Też jest OK. Cena wahacza Yamato u mnie w mieście to od 370-450 zł.
Co do firmy NOK to również wysoka półka jeśli chodzi o zamienniki. |
|
|
|
 |
piotrkor1
Forumowicz piotrkor1

|
Wysłany: 11-10-2009, 13:29
|
|
|
Kontynuując moje,Wasze rozważania na temat stosowanych elementów w zawieszeniu Naszych Diamentach,myślę też o marce niemieckiej Mayle.Jakie jest Wasze zdanie na temat tego producenta?Wracając do skrutu NOK to jest to skrut od :http://www.nokindustry.com/
Jest to Tajlandzka fabryka elementów zawieszenia mieszcząca się w Bangkoku.Sądzę,że stamtąd pochodzą elementy na pierwszy montaż do Naszych Miśków. |
|
|
|
 |
Hugo

|
Wysłany: 11-10-2009, 13:52
|
|
|
piotrkor1 napisał/a: | myślę też o marce niemieckiej Mayle.Jakie jest Wasze zdanie na temat tego producenta? | A co robią do Galanta EA? |
|
|
|
 |
piotrkor1
Forumowicz piotrkor1

|
Wysłany: 11-10-2009, 13:52
|
|
|
Przeglądając strony internetowe natrafiłem też na zdjęcia oryginalnych części do Mitsubishi Galanta właśnie na stronie podanej wcześniej prze zemnie.Oto odnośniki:
-łącznik z przodu
http://www.nokindustry.co...%201%200003%203
http://www.nokindustry.co...hp?NokCode=3329 1 0004 4&category=ajax&wb_id=3
[ Dodano: 11-10-2009, 13:57 ]
Hugo napisał/a: | piotrkor1 napisał/a: | myślę też o marce niemieckiej Mayle.Jakie jest Wasze zdanie na temat tego producenta? | A co robią do Galanta EA? |
Z tego co się orientuję to elementy zawieszenia i to wzmocnione.Podobno bdb.
Na pewno łączniki z przodu i wahacze dolne proste i gięte oraz górne wygięte.Nie wiem jakie są ceny tych elementów w Polsce ale w Niemczech przykładowo 150eur za dolny banan z przodu?Jeżeli cena idzie z jakością to chyba warto? |
|
|
|
 |
Hugo

|
Wysłany: 11-10-2009, 14:35
|
|
|
piotrkor1 napisał/a: | 150eur za dolny banan z przodu | O matko! Napewno lepiej kupić Yamato. Jak dobrze poszukasz to będziesz miał na obie strony w cenie jednego Meyle. |
|
|
|
 |
|