Zabezpieczenie podwozia. Dyskusja na temat firmy KROWN |
Autor |
Wiadomość |
kasia270717
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Outlander II 2.0
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 13-02-2018, 13:48 Zabezpieczenie podwozia. Dyskusja na temat firmy KROWN
|
|
|
Cześć,
jestem świeżą posiadaczką Outlandera, rocznik 2008. Ostatnio w czasie przeglądu mechanik stwierdził, że pojawia się rdza na podwoziu i warto by go było zabezpieczyć (ale jako typowa blondynka, niestety nie zapytałam, co by proponował do takiego zabezpieczenia).
Robiliście takie zabezpieczenie w swoich Outlanderach? Proponujecie do tego konkretne środki? Ktoś z Warszawy, jest w stanie zaproponować rzetelne i rozsądne cenowo miejsce, gdzie robią takie zabezpieczenia?
Dzięki za wsparcie! |
Ostatnio zmieniony przez Bzyk_R1 14-02-2018, 14:27, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
milo
Mitsumaniak

Auto: galant 2.0 td 2001r
Pomógł: 115 razy Dołączył: 27 Lut 2011 Posty: 3452 Skąd: BP
|
Wysłany: 13-02-2018, 16:03
|
|
|
Tylko dobre środki typu noxudol jest szeroka gama ,żadne boll czy app i inne wynalazki porazka co po pewnym czasie albo bedą sie łuszczyć lub pod nimi bedzie sie rozwijała korozja
kasia270717 napisał/a: | jako typowa blondynka, niestety nie zapytałam, co by proponował do takiego zabezpieczenia) |
Lepiej sie zapytać żeby kitu nie wcisneli
http://www.noxudol.pl/antykorozja.html |
_________________ Jest ryzyko jest zabawa
三菱ギャラン
Yamaha FZ 750
Lancer 1,8 d
Galant 1,8 td
Galant 2,0 td
 |
|
|
|
 |
emil_d
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2.0DID Intense+ 2010
Pomógł: 3 razy Dołączył: 26 Wrz 2011 Posty: 248 Skąd: Stare Babice
|
Wysłany: 13-02-2018, 18:37
|
|
|
milo napisał/a: | Tylko dobre środki typu noxudol jest szeroka gama ,żadne boll czy app i inne wynalazki porazka co po pewnym czasie albo bedą sie łuszczyć lub pod nimi bedzie sie rozwijała korozja
kasia270717 napisał/a: | jako typowa blondynka, niestety nie zapytałam, co by proponował do takiego zabezpieczenia) |
Lepiej sie zapytać żeby kitu nie wcisneli
http://www.noxudol.pl/antykorozja.html |
Ja wybieram się do Krown (ale jakoś nie mam czasu) - słyszałem sporo dobrych opinii na ich temat - tu masz cennik: http://krown.pl/pages/cennik |
|
 |
Bzyk_R1
Mitsumaniak Outlanderowiec

Auto: O1T LSRG
Pomógł: 132 razy Dołączył: 02 Sie 2016 Posty: 5363 Skąd: Pińczów TPI
|
Wysłany: 13-02-2018, 22:21
|
|
|
emil_d napisał/a: | Ja wybieram się do Krown (ale jakoś nie mam czasu) - słyszałem sporo dobrych opinii na ich temat - tu masz cennik: http://krown.pl/pages/cennik |
Już rozmawialiśmy na temat Krown w innym temacie. Jak ktoś robi pełną konserwację w 3h to ja nie mam pytań. Ktokolwiek ruszył ten temat na własnej skórze to wie ile trwa porządnie zrobiona konserwacja. Nawet gdyby mieli cudowne środki to taka robota jest na chwilę. Zresztą zalecają powrót po roku bo już pewnie nic z tego oleju po takim czasie nie zostaje. |
_________________ Gdy obowiązek wezwie mnie,
Tam wszędzie, gdzie się pali,
Ty mi, o Panie, siłę daj,
Bym życie ludzkie ocalił.
Lekki Samochód Ratowniczo Gaśniczy: 300+KM/500+Nm http://forum.mitsumaniaki...1489343#1489343 ターボアウトランダー
Legenda we własnym garażu: http://forum.mitsumaniaki...1502384#1502384
Sprzątam i pilnuję porządku w dziale Outlandera. Czasem zdarza mi się kogoś wycinać...
ZAPRASZAM DO ODWIEDZENIA I SUBSKRYPCJI MOJEGO KANAŁU NA YT
https://www.youtube.com/c...sgoaAdLHmEnzUrg A czy Ty Gość już subskrybujesz?
STOP HYBRID GO LPG |
|
|
|
 |
Marcino
Mitsumaniak Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Pomógł: 68 razy Dołączył: 02 Cze 2005 Posty: 10721 Skąd: okolice Tczewa
|
Wysłany: 14-02-2018, 08:32
|
|
|
Zobaczcie na stronie www.auto-konserwacja.pl jak to robią profesjonalnie. Jadą włsnie na środkach Noxudol. Napewno nie w 3h i nie w jeden dzień.
Mają też stronkę na FB....
Pozdrawiama |
_________________ 2019 - ... - VW Tiguan II 18r 2.0 TDI 110kw
2006- .... - Galant 2.5 V6 97r + LPG Stag
był - 2011 - 2019 - Pug 307sw
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r
"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów
Czyli w tym przypadku 6a13 " by tomchuck
 |
|
|
|
 |
sla
Forumowicz

Auto: Inne
Pomógł: 22 razy Dołączył: 27 Mar 2005 Posty: 2882 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 14-02-2018, 12:34
|
|
|
Bzyk_R1 napisał/a: |
Już rozmawialiśmy na temat Krown w innym temacie. Jak ktoś robi pełną konserwację w 3h to ja nie mam pytań. | A ja bym tej firmy nie dezawuował. To tak jakbyś napiasał że kopanie rowu łopatą w 2 dni jest lepsze niż koparką w 2 godziny. Każda technologia ma swoje plusy i minusy. Najlepiej gdybyś zobaczył tak zakonserwowany samochód po roku, mógłbyś trochę się zdziwić i to na plus. A co do uzupełnień, każda firma to zaleca, i samemu można skalkulowac co bardziej się opłaca.
Praktycznie każdemu dają 50 zł zniżki |
|
|
|
 |
Bzyk_R1

|
Wysłany: 14-02-2018, 13:42
|
|
|
sla, argument zupełnie z czapy. Wiadomo że koparka lepsza ale porównując kopanie dołu z konserwacją to tak jakby porównać malowanie pędzelkiem i programowanie. Wiadomo że to pierwsze zrobi byle pierdoła a do drugiego trzeba już się przygotować.
Jesteś forumową opozycją. LPG do kuchenki nie do auta, 5zł za litr lepsze niż 2zł, tuning jest fuj bo niszczy auto, katalizator nie wolno wycinać mimo że przestał działać i spełniać swoje zadanie, wreszcie chwalisz jakieś poczwary z silnikiem dci. Masz do tego prawo Twoje zdanie i tyle. ALE! W konserwacji myślę że się zgodzimy, im więcej zdemontujemy tym dokładniej wyjdzie.
Co do ich metody, ja mogę zrobić podobnie w 1,5h, wystarczy że zmieszam olej przepracowany z naftą i olejem napędowym i resztkami ropopochodnych. Całość w pistolet i jako że mój "specyfik" cudowny nie jest zalecam powtórkę po 6 miesiącach. Obniżam też cenę o połowę i zapraszam. Myślisz że "konserwacja" nie wytrzyma tyle? Myślisz że ktoś się zdecyduje? |
Lekki Samochód Ratowniczo Gaśniczy: 300+KM/500+Nm http://forum.mitsumaniaki...1489343#1489343 ターボアウトランダー
Sprzątam i pilnuję porządku w dziale Outlandera. Czasem zdarza mi się kogoś wycinać...
STOP HYBRID GO LPG |
|
|
|
 |
barzuc
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Outlander II 2.2 MI
Pomógł: 3 razy Dołączył: 01 Lut 2018 Posty: 63 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 14-02-2018, 14:00
|
|
|
A wtrące swoje 3 grosze co do Krown-a
Popatrzyłem sobie na ich stronę, zobaczyłem filmiki pokazowe... i nie pojechałbym do nich bo mi osobiście szkoda by było kasy. Nie usuwali w żaden sposób istniejącej rdzy (a pokażcie mi auto starsze niż 5 lat, które grama rdzy nie ma), co zresztą było widać nawet na filmie - rdza (zdaje się) na wahaczu przed i po, tyle że "po" - ładnie się błyszczała. Po drugie filmik - opis "czyszczenie specjalną chemią" a koleś pryska czymś po podwoziu bez żadnej maski albo w najprostszej maseczce przeciwpyłowej - to mocniejszej chemii ja używam czyszcząc kibel (bo nie odważyłbym się tego co używam tak rozpylić i dać temu osiadać na skórze twarzy lub to wdychać).
Ich metoda może i jest dobra / skuteczna - ale jako wspomaganie świeżego fabrycznego zabezpieczenia. Wtedy - ma to trochę sens - raz na rok płacisz ileśtamset zł i masz spokój do następnego roku.
Cóż - każdy ma prawo wyboru w jaki sposób chce coś zrobić, ja wolę wydać 2x tyle, mieć usuniętą mechanicznie rdzę (ogniska), wytrawioną i porządnie zabezpieczoną blachę - tak żeby robota starczyła przynajmniej na te 3-5 lat. |
_________________ Teraz: Mitsubishi Outlander II 2.2 DID MIVEC |
|
|
|
 |
Bzyk_R1

|
Wysłany: 14-02-2018, 14:26
|
|
|
Cytat: | Ich metoda może i jest dobra / skuteczna - ale jako wspomaganie świeżego fabrycznego zabezpieczenia. |
Otóż to! Cała konserwacja opiera sie na pryskaniu czymś przez dysze spryskiwacza, ani minuty nie poświęcili na usuwanie rdzy. Widać zresztą jakie auto wjechało i jakie było podwozie. To w ogóle nie odpowiada podwoziu w aucie 10+ letnim. Firma moim zdaniem wporządku, ale powinni określić uczciwie że ich metoda nadaje się do zabezpieczenia nowego auta. |
STOP HYBRID GO LPG |
|
|
|
 |
sla
Forumowicz

Auto: Inne
Pomógł: 22 razy Dołączył: 27 Mar 2005 Posty: 2882 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 14-02-2018, 14:56
|
|
|
Bzyk_R1 napisał/a: | porównując kopanie dołu z konserwacją to tak jakby porównać malowanie pędzelkiem i programowanie. | Nie, ja porównuję kopanie dołu łopatą i koparką czyli dwie takie same czynności gdzie zastosowano różne "technologie" Bzyk_R1 napisał/a: | katalizator nie wolno wycinać mimo że przestał działać i spełniać swoje zadanie, | Katalizator spełnia pewną ważną rolę, jeżeli przestaje ją spełniać, wymienia sie na nowy, a nie wycina. Tarcze hamulcowe, klocki i inne części samochodu, gdy przestają spełniać swoje zadanie przecież zastępujesz nowymi.
Chyba nie chcesz żeby Twoje dziecko zachorowało np na nowotwór płuc bo wszyscy właśnie tak postępują. Nawet sobie nie wyobrażasz co dzieje się na onkologii. To teraz czekam na jakiś rozsądny argument dotyczący wycinania katalizatorów. Dlatego wierzę, że niebawem osobom które to zrobiły będą zabierane dowody rejestracyjne. Bzyk_R1 napisał/a: |
Co do ich metody, ja mogę zrobić podobnie w 1,5h, wystarczy że zmieszam olej przepracowany z naftą i olejem napędowym i resztkami ropopochodnych. |
To zrób, będziesz bogaty, nie wiem co jeszcze Ciebie przed tym powstrzymuje. Bzyk_R1 napisał/a: | tuning jest fuj bo niszczy auto | Tuning ma wiele twarzy a tylko jedną nazwę. Bzyk_R1 napisał/a: | wreszcie chwalisz jakieś poczwary z silnikiem dci | O gustach się nie dyskutuje, każdemu jego poczwara się podoba co nie znaczy, że przestaje nią być. O I też jest piękny inaczej. |
|
|
|
 |
emil_d
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2.0DID Intense+ 2010
Pomógł: 3 razy Dołączył: 26 Wrz 2011 Posty: 248 Skąd: Stare Babice
|
Wysłany: 17-02-2018, 22:35
|
|
|
A ja dzisiaj zrobiłem zabezpieczenie w KORWIN - zobaczymy na jesieni ile to warte. |
|
 |
Szadi
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Outlander 2.0 DI-D
Kraj/Country: Ireland
|
Wysłany: 17-02-2018, 22:59
|
|
|
Napisze swoje doswiadczenia w temacie.. Zaraz po zakupie oitlanderka zrobilen Sam DLA siebie pseudo konserwacje podwozia prepartatem waxoil w sprayu poszly okolo 3-4 puszki usunolem rdze tyle ile moglem szczotka druciana itp tam gdzie bylem wdtanie dosiegnac i to wiadomo podnosnik I kraweznik pod domem w Irlandi. Dzis montujac gumowe wspomagacze sprezeyn mialem przyjjemnosc wejscia po auto I spedzania tam x czasu.. Wiec oblukalem ze wykfity rudej wracaja.. Przebijaja przez powloke ktora nalozylem Jakie's 6-7mc temu w lato. Planuje zabieg powtorzyc na wiosne +_porzadnie szczotkowanie rudej ale tym razem waxol ale z kompresora a nie z sprayu w puszcze.. czas pracy max 6-8+ h razem z myciem podwozia Auta I czekaniem az wyschnie.. No I check oraz okulary ochronne I mask's przeciw pylowa |
|
|
|
 |
Marcino
Mitsumaniak Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Pomógł: 68 razy Dołączył: 02 Cze 2005 Posty: 10721 Skąd: okolice Tczewa
|
Wysłany: 17-02-2018, 23:41
|
|
|
Daj coś macrdze. Np Ikorol |
_________________ 2019 - ... - VW Tiguan II 18r 2.0 TDI 110kw
2006- .... - Galant 2.5 V6 97r + LPG Stag
był - 2011 - 2019 - Pug 307sw
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r
"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów
Czyli w tym przypadku 6a13 " by tomchuck
 |
|
|
|
 |
kruhy84
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Outlander
Pomógł: 2 razy Dołączył: 07 Wrz 2017 Posty: 168 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 18-02-2018, 10:27
|
|
|
Szadi napisał/a: | Napisze swoje doswiadczenia w temacie.. Zaraz po zakupie oitlanderka zrobilen Sam DLA siebie pseudo konserwacje podwozia prepartatem waxoil w sprayu poszly okolo 3-4 puszki usunolem rdze tyle ile moglem szczotka druciana itp tam gdzie bylem wdtanie dosiegnac i to wiadomo podnosnik I kraweznik pod domem w Irlandi. Dzis montujac gumowe wspomagacze sprezeyn mialem przyjjemnosc wejscia po auto I spedzania tam x czasu.. Wiec oblukalem ze wykfity rudej wracaja.. Przebijaja przez powloke ktora nalozylem Jakie's 6-7mc temu w lato. Planuje zabieg powtorzyc na wiosne +_porzadnie szczotkowanie rudej ale tym razem waxol ale z kompresora a nie z sprayu w puszcze.. czas pracy max 6-8+ h razem z myciem podwozia Auta I czekaniem az wyschnie.. No I check oraz okulary ochronne I mask's przeciw pylowa |
a czy po usunięciu rdzy dawałeś jakiś podkład? ja planuję może na wiosnę/lato wypiaskować sobie podwozie dać jakiś podkład epoksydowy lub cynkowy i na to jakaś guma. |
|
|
|
 |
Szadi
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Outlander 2.0 DI-D
Kraj/Country: Ireland
|
Wysłany: 18-02-2018, 11:27
|
|
|
Nie dawalem podkladu gdy prpducent tego spectfiku napisal na puszce ze w skladzie zawiera juz warstwe podkladu. waxoil czy waxol jakos tak specific sie nazywal.:) generalnie fajny efekt byl przez jakis czas |
|
|
|
 |
|