Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[3.0 V6] Kierownica "lata"
Autor Wiadomość
jartys 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero II 3.0 V6 12v
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 04-05-2015, 11:17   [3.0 V6] Kierownica "lata"

Witam wszystkich raz jeszcze, od ponad dwóch miesięcy jestem posiadaczem Pajero II 3d z 1991. I wszystko pięknie do czasu aż, coś się stało z układem kierowniczym (kolumną?), mianowicie na kole kierowniczym wyczuwalne są dość duże luzy, skręcać skręca normalnie, tylko samo koło "lata", kiwa się czy jak to nazwać... Ma ktoś jakiś pomysł? Może to jakieś łożysko jeśli takowe tam jest... Nie zauważyłem nigdzie zestawu naprawczego, łożyska czy choćby całej kolumny (tzn w serwisie nie pytałem bo pewnie części byłyby droższe od auta :D

piotr277 
Forumowicz

Auto: Pajero III V75 6G74
Wysłany: 04-05-2015, 19:32   

A jak "lata" ta kierownica? Tak góra-dół czy jest luz przy kręceniu kierownicą? Bo jak góra-dół to być może się poluzowała sama kierownica na wieloklinie.. :roll:

jartys 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 05-05-2015, 09:22   

Właśnie lata góra dół, nie ma luzu przy skręcaniu, sprawdziłem dokręcenie na wieloklinie i jest ok... jak rozebrałem te obudowy plastikowe to ten luz jest trochę głębiej, wydaje mi się że tam jest jakieś łożysko które się rozlatuje, ma 24 lata :D

piotr277 
Forumowicz

Auto: Pajero III V75 6G74
Wysłany: 06-05-2015, 09:33   

Aha, no to poszukaj sobie serwisówki, tam jest schemat kolumny. Z tego co pamiętam to tam chyba nie ma żadnego łożyska (albo jest ale "zintegrowane" z kolumną). Ale mogę się mylić bo była przynajmniej jedna zmiana konstrukcyjna (chyba ok 94 roku).
Ja na Twoim miejscu bym jeszcze obadał czy to gdzieś się nie poluzowało przy mechanizmie regulacji wysokości kolumny kierowniczej..

jartys 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 14-05-2015, 10:28   

Temat ogarnięty :D okazało się, że są tam łożyska (dwa), wymieniono je w warsztacie na nowe i jest git :)

Odpowiedz do tematu