[Cari 1.6] Problem z kontrolka paliwa, światłami oraz srs |
Autor |
Wiadomość |
hornik
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer sportback
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 12-07-2015, 19:03 [Cari 1.6] Problem z kontrolka paliwa, światłami oraz srs
|
|
|
Witam forumowiczów, szukałem informacji na temat mojego problemu lecz nie znalazłem. Posiadam carisme 1.6 GLX rok 97, gdy ją kupiłem paliła się kontrolka srs, właściciel powiedział że to taśma pod kierownicą, kupiłem nową tzn. używaną ale okazało się , że stara jest sprawna. Nie działa klakson, wina leży w samym klaksonie bo spalony. Pali się kontrolka srs, nie działa kontrolka świateł mijania oraz rezerwy, żarówki sprawdzone, działają. i Pytanie co gdzie i dlaczego? |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 12-07-2015, 19:57
|
|
|
Co do rezerwy to trzeba sprawdzić sygnał z czujnika rezerwy czy daje prawidłowy sygnał |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Bismarck
Forumowicz
Auto: SdKfz 181
Pomógł: 6 razy Dołączył: 19 Gru 2010 Posty: 193 Skąd: Vorpommern-Stettin-Löcknitz
|
Wysłany: 12-07-2015, 20:08
|
|
|
SRS- trzeba podpiąć komputer i skasować uprzednio sprawdz czy zlaczki pod fotelami sa OK . W serwisie autoryzowanym podpięcie komputera i usunięcie usterki . Są warsztaty samochodowe gdzie też zrobią taniej ale trzeba poszukać co do calej reszty polecam elektryka chyba ze sam dasz rade posprawdzac wiazki kabli |
_________________ http://www.youtube.com/watch?v=xEGvaJMDia8 |
|
|
|
 |
hornik
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 13-07-2015, 19:20
|
|
|
Miałem nadzieję, że problem leży w jakimś jednym bajerze np. przekaźniku i go wymienię i wszystko zacznie działać. Na dniach sprawdzę to co mogę. Zna ktoś może dobrego elektryka w lubuskim? Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 13-07-2015, 20:17
|
|
|
Raczej kontrolki świateł mijania w Carismie nie ma a co do kontrolki rezerwy to działa różnie w różnych Carismach to znaczy, że w jednych zapala się jak wskaźnik jest troszkę po niżej zera a w innych jak jest sporo niżej. Najlepiej dla zdrowia pompy paliwa nie dopuszczać aby wskazówka opadało po niżej 1/4. A co do kontrolki SRS to warto podłączyć auto pod komputer nie tylko w celu skasowania błędu a bardziej w celu jego odczytania co pozwoli dość precyzyjnie namierzyć problem w układzie SRS, najpewniejszy będzie tu serwis Mitsubishi bo starsze miśki nie za bardzo lubią współpracować z uniwersalnymi skanerami. |
|
|
|
 |
hornik
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 14-07-2015, 08:50
|
|
|
To z błędem SRS będę walczył, serwis lub jak złapię dobrego elektryka. Co do kontrolki to po zdjęciu liczników z deski, i podświetleniu latarką widać kontrolki mijania, itd. sprawdziłem żarówki i banglają. Może komputer coś pokaże. Dzięki za pomoc. |
|
|
|
 |
|