|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Opony całoroczne? AT do mojej Eli - Pilne |
Autor |
Wiadomość |
orzel720
Nowy Forumowicz
Auto: L200 '09 Double Cab Invite
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 24-06-2015, 14:35 Opony całoroczne? AT do mojej Eli - Pilne
|
|
|
Ludzie
Autko z 2009 seria KB4 2.5DID 136KM Invite
Mam standardowe 205/80/r16 Bridgestone Dueller na ori stalówkach i chcę kupić kpl opon jakichś dobrych aby na te felgi spasowały i: jakie maja byc rozmiary opon?
Z racji zawodu (geofizyk) większość ~90% jade normalnymi drogami i dopiero jak dojadę do celu to wjeżdżam (i to czasem) w teren (pola orne (czasem błotniste), lasy, łąki itp).
Nie chcę aby opony ocierały o nadkola lub zawieszenie lub uniemożliwiały skręcanie.
Proszę o konkretne, sprawdzone przez Was propozycje.
Czy mam kupić całoroczne (i jakie modele) a może jednak letnie i zimowe?
Z mojej strony chciałbym raczej nie bawić się w zmianę opon co 1/2 roku...
Bardzo dziękuję za pomoc
Jurek |
|
|
|
 |
lordgross
Forumowicz

Auto: Outlander I gen
Pomógł: 1 raz Dołączył: 28 Gru 2014 Posty: 46 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 25-06-2015, 08:44
|
|
|
Każdy potwierdzi, że dobra zimówka na asfalcie w zimie zawsze będzie robić lepiej niż opona wielosezonowa, nawet typu All-Terrain. Z drugiej strony znam 3 czy nawet 4 osoby, które posiadają auta 4x4 i jeżdżą z powodzeniem na wielosezonowych ATkach w zimie i jest zupełnie OK (BF Goodrich A/T; Cooper Discoverer AT3).
Od siebie mogę śmiało polecić Yokohama Geolandar A/T-S. Ja użytkuję auta bardzo podobnie, na drodze nie hałasują nadmiernie, a jakieśtam właściwości terenowe posiadają - nie jest to opona MT, ale jeździłem już po piachu, błocie, wodzie, łące, itd. - daje radę.
Rozmiar - ja raczej kupiłbym taki sam jak fabryczny, albo poszukałbym na tym czy innym forum jakie wchodzą największe do L200 - tu nie pomogę.
pozdr. |
|
|
|
 |
orzel720
Nowy Forumowicz
Auto: L200 '09 Double Cab Invite
|
Wysłany: 25-06-2015, 09:48
|
|
|
lordgross, Dzięki wielkie za odpowiedź.
lordgross napisał/a: | Rozmiar - ja raczej kupiłbym taki sam jak fabryczny, |
Właśnie - a co jeśli chce trochę większą szerokość opon (pod kątem błotka w terenie)? Oczywiście można szukać w sieci itp ale szczerze powiem że nie mam głowy i czasu...
Może ktoś poda max. rozmiary jakie komus weszły na ori stalówki do nadkoli standardowych (bez żadnych poszerzeń)?
[ Dodano: 25-06-2015, 09:59 ]
lordgross, te masz na myśli? Yokohama Geolandar A/T-S G012 205/80 R16 104T ?
[ Dodano: 25-06-2015, 10:00 ]
aha pytanie: opona ta jest opisana jako letnia a jednocześnie M+S ??? Czy to błąd - jak to rozumieć?? |
|
|
|
 |
n_bart
Mitsumaniak
Auto: PII 2,8 A/T long po lifcie
Pomógł: 3 razy Dołączył: 26 Mar 2014 Posty: 68 Skąd: Wilkowice /k.Bielsko-Biała
|
Wysłany: 25-06-2015, 19:08
|
|
|
Ja mam opony niby MT czyli goodyear wrangler duratrack 31x10, 5x15 i też mają oznaczenie M+S. W dodatku mają śnieżynkę na szczycie góry co w oznaczeniu UE oznacza że są oponami zimowymi. Spisują się super. Są troszkę głośne, ale mi to nie przeszkadza bo i tak w kabinie słyszę głównie silnik |
|
|
|
 |
rej
Forumowicz
Auto: Spacer Star
|
Wysłany: 29-06-2015, 10:53
|
|
|
Bez dwóch zdań lepszą, bezpieczniejszą opcją jest zakup opon letnich + zimowych. Ale gdyby nie było popytu na opony całoroczne, to nikt by ich nie produkował. Jeżeli nie planujesz szarżować, jeździć w dalsze trasy to kupuj
Duży wybór opon w dobrych cenach (jest dużo posezonowych wyprzedaży), mają na motointegrator.pl
Tam mają fajną opcję odbioru w warsztacie partnerskim z możliwością założenia. Ale samo założenie to usługa dodatkowo płatna. |
|
|
|
 |
lordgross
Forumowicz

Auto: Outlander I gen
Pomógł: 1 raz Dołączył: 28 Gru 2014 Posty: 46 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 29-06-2015, 11:33
|
|
|
1. Szersza opona w błocie to nie zawsze lepsza opona - zależy od typu błota i tego jak głęboko jest miękko, a jak głęboko jest twardo. O co mi chodzi - nie zawsze szeroka opona gwarantuje sukces
2. Odnośnie max rozmiaru nie pomogę, nie mam L200 nie mam jak sprawdzić / zmierzyć.
3. Mam na myśli dokładnie tą oponę którą wymieniłeś. Ona jest niby na śnieg z racji bieżnika, ale nie z racji mieszanki gumy, ma oznaczenie Mash+Snow, ale nie ma europejskiego oznaczenia zimówki (śnieżynka+góry), ja osobiście jeździłem po śniegu na tych oponach, kolega użytkuje również zimą w Nissanie Navara - bez przeszkód. Ale nadmieniam to co już kolega napisał - dobra zimówka na asfalcie będzie zawsze lepsza od AT-ka, kwestia wyboru i zasobności portfela.
http://www.yokohama-onlin...roduktu/items/2
4. Wrangler DuraTrac to opona typu AT, nie MT; ale w terenie radzi sobie bardzo dobrze (widziałem na własne oczy na Jeepie kolegi) w warunkach...no dość ciężkich gdybym miał kupować nowe opony dla siebie to bardzo poważnie bym je rozważył, bo naprawdę dają radę, niestety nie robią rozmiarów do takich pitu pitu wozów jak mój
https://www.goodyear.com/...angler-duratrac |
|
|
|
 |
n_bart
Mitsumaniak
Auto: PII 2,8 A/T long po lifcie
Pomógł: 3 razy Dołączył: 26 Mar 2014 Posty: 68 Skąd: Wilkowice /k.Bielsko-Biała
|
Wysłany: 29-06-2015, 16:09
|
|
|
Jak ja kupowałem opony (duratracki) w zeszłym roku to byly sprzedawane jako MT. Teraz uważam że są to opony coś pomiędzy AT a MT, ale wydaje mi się że jednak bliżej im do MT. |
|
|
|
 |
bodo.83
Forumowicz
Auto: l200
|
Wysłany: 01-07-2015, 15:29
|
|
|
witam ja mam zalozone bf at 265 70 17 i sa ok,mam pytanie czy ktos prubowal z was zalozyc felgi 15,ewentualnie co trzeba przerabiac |
|
|
|
 |
|
|